Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sport vände 0–2 till 5–2 mot topplaget KooKoo – fansen protesterade mot den stängda ligan: "Hellre ett ångestfyllt kval än en stängd ligas apati"

Från 2020
Santeri Haarala gjorde mål nummer 5 och 6 för säsongen.
Bildtext Santeri Haarala gjorde mål nummer 5 och 6 för säsongen.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

I ishockeyligan imponerade jumbolaget Sport då laget hemmabesegrade KooKoo med 5–2. På supporterplats krävde lagets supportrar att ligakvalet återinförs. Trots segern är Sport kvar på jumboplats. Vasalaget har bara tagit 48 poäng på 56 matcher.

Sport kom till matchen mot KooKoo utan sin chefstränare Risto Dufva. Dufva var sjuk och därför var Sami Tervonen befordrad till chefstränare.

Säsongens sensation, ligafyran KooKoo, gällde som klar förhandsfavorit. KooKoo hade vunnit 15 av 20 matcher i år och fick en bra start. Det stod 2–0 till KooKoo i den första periodpausen och många trodde nog att det var avgjort. Sport kom ändå i gång i den andra perioden.

Klockan stannade på 32:16 då Vasalaget hade vänt på steken då Santeri Haarala gjorde 3–2-målet. I den tredje perioden fortsatte Sport ösa på och laget vann till sist med 5–2. Santeri Haarala blev tvåmålsskytt, medan Erik Riska, Antti Erkinjuntti och Turo Asplund stod för ett mål var.

– Vi spelade i den första perioden, men sedan stannade tankarna i omklädningsrummet. Vi trodde att det skulle bli en lätt kväll, sa KooKoo-lotsen Jussi Ahokas efter matchen till STT.

Trots att Sport ligger sist i tabellen verkar supportrarna inte vara till lags med att ligan är stängd och att säsongsavslutningen saknar betydelse för en del av lagen.

– Hellre ett ångestfyllt kval än en stängd ligas apati. Tillbaka med kvalet, stod det på tre banderoller.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Trots segern fortsätter Sport på jumboplats. Sport har 48 poäng, medan Jukurit på 14:e plats har 54 poäng efter sin 3–1-seger mot JYP.

HIFK dominerade men förlorade

HIFK hade kunnat säkra en plats bland de sex bästa genom att ta tre poäng mot HPK. Det började bra, Teemu Turunen gav Helsingforslaget ledningen efter bara 19 sekunder.

HPK vände och såg ut att gå mot en 2–1-bortaseger. Jere Sallinen lyckades ändå kvittera med 02:27 kvar då HIFK jagade en kvittering utan målvakt. Målet var HIFK-kaptenens åttonde på sju matcher.

HIFK vann skottstatistiken i överlägsen stil. HPK-målvakten Joonas Voutilainen räddade 28 skott, medan Atte Engren i HIFK-målet fick nöja sig med 12 räddningar. I den andra perioden räddade Engren inte ett enda skott.

HPK avgjorde i förlängningen efter ett mål som länge videogranskades. Tommi Tikka noterades för segermålet.

Sjuan HPK har nu 96 poäng, medan sexan HIFK har 101. HPK har tre matcher kvar att spela, HIFK fyra.

SaiPa överraskade

I Åbo lyckades TPS inte besegra ett formsvagt SaiPa. SaiPa vann med 4–2 efter att Tomas Zaborsky satt den sista pucken i tom bur då endast nio sekunder återstod.

Juuso Pärssinen och Lauri Korpikoski gjorde TPS mål, båda kom i powerplay i den tredje perioden.

SaiPa är fortfarande ligatolva, men har häng på elvan TPS. TPS har 63 poäng och SaiPa 62. Båda lagen har i praktiken tappat möjligheten att få spela slutspelshockey.

Resultat:

HIFK – HPK 2–3 (efter förlängning)
HIFK: Teemu Turunen 1 + 1 = 2

Jukurit – JYP 3–1

Pelicans – Ilves 2–4
Ilves: Jasse Ikonen 1 + 1 = 2
Ilves: Teemu Rautiainen 1 + 1 = 2

Sport – KooKoo 5–2
Sport: Santeri Haarala 2 + 0 = 2

TPS – SaiPa 2–4

Diskussion om artikeln