Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oscar cyklar från Åbo till Paris i sommar till förmån för cancersjuka barn

Från 2020
Uppdaterad 08.03.2020 15:59.
Oscar Sigfrids sitter på sin gula cykel.
Bildtext Oscar Sigfrids står själv för alla kostnader, såsom den gula cykeln som ska ta honom från Åbo till Paris.
Bild: Yle/ Nora Engström

1 400 kilometer och många tuffa uppförsbackar - det ska Åbobon Oscar Sigfrids övervinna i sommar som en del av det cykelteam, som ska cykla från Åbo till Paris.

Det är frågan om det internationella välgörenhetsevenemanget Team Rynkeby - God Morgon, som samlar in pengar till förmån för cancersjuka barn. Flera cykelteam startar från olika länder, och ett team finns också i Åbo.

Sigfrids stötte på evenemanget på sociala medier för några år sedan och funderade en längre tid på att delta.

Han ser det som en bra chans att delta i välgörenhetsarbete och också att höja sin kondition och anta en stor utmaning.  

- Jag har ingen personlig koppling till temat, men det här kändes som ett vettigt sätt att vara med och göra väl. Under det här året har det här vuxit nära mitt hjärta, då jag har hört de drabbades historier. 

"Roligt att lära känna de andra i teamet"

De som väljs med i laget förbinder sig att cykla totalt 1 200 kilometer innan loppet och ska delta i olika välgörenhetsevenemang.

Med i alla team ska finnas både erfarna cyklister och nybörjare, samt en läkare och en cykelmekaniker.

Närbild på en gul cykel.
Bildtext Den gula cykeln är lätt och väger endast ungefär åtta kilo.
Bild: Yle/ Nora Engström

En av de trevligaste delarna i projektet har varit att bekanta sig med de andra i teamet, berättar Sigfrids.  

- Jag tycker att det är jättekul att lära känna nya människor.   

Drygt en miljon euro samlades in i fjol

I fjol samlade evenemanget in drygt en miljon euro för välgörande ändamål i Finland.

Pengarna fördelas i Finland mellan barncancerstiftelsen Aamu och barncancerföreningen Sylva. Aamu-stiftelsen stöder barncancerforskning, medan Sylva erbjuder stöd och program åt cancersjuka barn och deras familjer.  

De som är med i teamet deltar i välgörenhetsjippon för cancerbarn under årets lopp, vilket har varit väldigt givande berättar Sigfrids.

Team Rynkeby - God Morgon Åbo
Bildtext Sommaren 2018 startade teamet från Åbo domkyrka.
Bild: Yle/Peter Karlberg

De som är med i teamet betalar alla kostnader själva. Deltagaren betalar alltså själv för cykeln, utrustningen, träningarna och alla kostnader som uppstår under resan. Alla pengar som doneras av sponsorer går till välgörenhet.

Hur tränar man för att kunna cykla från Åbo till Paris?

Vägen från Åbo till Paris är fysiskt utmanande. I medeltal cyklar teamet etapper på mellan 160 och 180 kilometer per dag på vägen till Paris. Det betyder att cyklisterna sitter på sadeln i ungefär åtta timmar per dag. Och visst blir det en tuff utmaning, konstaterar Sigfrids.

- Det är svårt att säga hur man ska förbereda sig. Jag har aldrig gjort något liknande förut, säger Sigfrids med ett skratt. Men vi tränar mycket. Alla tidigare team har kommit fram, så visst gör vi det också!

Profilbild på Oscar Sigfrids.
Bildtext Oscar Sigfrids.
Bild: Yle/ Nora Engström

Träningar ordnas flera gånger i veckan, berättar Sigfrids.

- Under vintern har vi gått på spinningtimmar och långa promenader samt styrketränat. Det är frågan om 6 till 8 timmar träning per vecka. Nu då det blir vår inleds cykelträningarna ute. Då ökar också träningsmängden, berättar Sigfrids.  

Ett spinningpass kan vara drygt två timmar långt, en promenad kan ta fyra till fem timmar. Det viktigaste är att förbättra grundkonditionen och inte träna för mycket eller för hårt, så att man inte tappar energi.

- Det ska vara en bra balans mellan träning, vila och en hälsosam kost.

Vad ser du framemot under den här resan?

- Den där kalla ölen då man är framme, skämtar Sigfrids. Själva resan kommer att bli otroligt rolig. Sedan då man är framme och står framför Eiffeltornet, då kommer man att känna att allt arbete som man lagt ner på det här projektet var värt det!

Diskussion om artikeln