Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De som bokar semesterresor har blivit försiktigare – ombokningsmöjligheter intresserar

Från 2020
Bild av parasoll och vilstolar på en strand i Rhodos, Grekland
Bildtext En strand i Rhodos, Grekland. Arkivbild.
Bild: Brunbjorn / Mostphotos

Ombokningsmöjligheter och försäkringar för att av- och omboka semesterresor blir populärare bland dem som bokar semesterresor i och med att konsumenterna har blivit försiktigare i och med coronaviruset.

På researrangören TUI berättar Marie Berg att folk kontaktar kundtjänsten för att få reda på mera om resans villkor.

– Många ringer och frågar hur läget är i olika resmål. Man väljer kanske sina resemål noggrannare än tidigare och kunderna frågar såklart om avbokningsrättigheter och möjligheten att ändra resor, berättar Berg.

I branschen försöker man lugna kunderna - det ska vara tryggt att boka resor. På Resebranschens förbund i Finland säger vd Heli Mäki-Fränti att hon har lagt märke till att resebyråerna har luckrat upp villkoren.

– Jag har märkt att flera bolag har lindrat på resevillkoren så att man lättare kan boka om eller avboka resan, säger Mäki-Fränti.

Till exempel resebyrån Apollo marknadsför mer omfattande ändringsmöjligheter i en kampanj.

På resebyrån TUI har man också lagt märke till att extra försäkringar är populära bland kunderna.

– Speciella försäkringar som ger en mera flexibel omboknings och avbokningsrätt är jätte populära, säger Marie Berg på TUI.

Också Tjäreborg meddelar om en kostnadsfri tilläggsförsäkring för alla paketresor före den 30 oktober 2020.

Villkoren dikterar hur du får och kan avboka

Resebyråernas villkor dikterar hur du kan avboka din resa. För paketresor gäller ett konsumentskydd som dikterar att resenärer får avboka en resa mot en avbokningsavgift när som helst.

Men på grund av extraordinära omständigheter får man avboka resan kostnadsfritt. Till dem räknas bland annat allvarliga smittsamma sjukdomar. Dessa omständigheter avgörs utgående från myndigheternas rekommendationer.

Utrikesministeriet avråder från att resa till ett visst område får man alltså avboka resan kostnadsfritt.

Men om man till exempel har bokat en resa till norra Italien till sommaren får man ännu inte avboka resan gratis, eftersom läget hinner ännu ändra.

– Om man har bokat en resa till norra Italien till juli eller augusti måste vi ännu avvakta hur situationen utvecklas, säger Berg på TUI.

Diskussion om artikeln