Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Värnplikten kan stå inför en stor förändring: Partierna öppnar för uppbåd för alla

Från 2020
Försvarsmakten.
Bildtext Nästan alla partier vill ha uppbåd för alla. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

De flesta av partierna vill ha uppbåd för både kvinnor och för män, visar Yle Uutisets kartläggning.

I framtiden kan finländska ungdomar stå inför en värnplikt som också gäller kvinnor och där alla förpliktas utföra medborgartjänst. Dessutom kan kasernens dörrar öppnas också för sådana män som armén inte accepterar i dag.

Det är några av resultaten i Yle Uutisets kartläggning av partiernas åsikter om värnpliktens framtid.

Värnplikten kommer att granskas av en nyligen tillsatt arbetsgrupp, där alla riksdagspartier är representerade.

Uppbåd för alla har brett stöd

Just nu gör bara två tredjedelar av männen beväringstjänst och allt fler ungdomar upplever att det nuvarande systemet inte är jämställt.

Den arbetsgrupp som nu tillsatts har tills oktober nästa år att fundera ut olika modeller man kunde utgå ifrån.

I synnerhet tanken om att bredda uppbådet får stöd bland partierna. Representanterna för Centern, Sannfinländarna, De Gröna, SFP, Kristdemokraterna och Rörelse Nu skulle kalla också kvinnor till uppbåd.

Samlingspartiet vill inte slå fast sin ståndpunkt, men ställer sig positivt till idén. Det gör också SDP. Vänsterförbundet skulle däremot hålla uppbådet frivilligt för kvinnor.

Bland partierna finns också stöd för att införa en några månader lång medborgartjänst för de som inte gör beväringstjänst, men i den här frågan är partierna mindre eniga. Medborgartjänsten har medhåll från Centern, Sannfinländarna, De Gröna och SFP.

Att införa en yrkesarmé tycker politikerna däremot inte är en god idé.

Politikerna vill sätta stopp gör gallring

Försvarsmakten gallrar redan i uppbådsskedet bort ett stort antal av de värnpliktiga på grund av hälsoskäl. Under 2000-talet har man börjat sålla bort personer som anses löpa risk att avbryta värnplikten.

Bland riksdagspartierna vill man få en ändring på detta.

– Vi har gått i en sämre riktning och nu är det läge att fundera på om man kunde göra situationen mer jämlik, säger Hanna Holopainen (Gröna).

Också Finlands armé har funderat på att bredda värnplikten. Just nu finns det bara två tjänsteduglighetsklasser, men det finns många som skulle vilja utöka dem.

– Vi har redan nu många motiverade unga män som skulle vilja göra beväringstjänst men som inte kan göra det. Det finns uppgifter som inte kräver stenhård fysisk kondition, säger Jari Ronkainen (Sannf).

Ronkainen föreslår att till exempel diabetiker borde kunna göra en lättare beväringstjänst.

Yles enkät besvarades av arbetsgruppens ordförande Ilkka Kanerva (Saml), vice ordförande Joonas Könttä (C) och medlemmarna Tuula Väätäinen (SDP), Jari Ronkainen (Sannf), Hanna Holopainen (Gröna), Jari Myllykoski (VF), Eva Biaudet (SFP), Päivi Räsänen (KD) och Harry Harkimo (RN).

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Asevelvollisuus voi kokea ison mullistuksen: Puolueissa on valmiutta kutsuntoihin kaikille ja kansalaispalveluun, armeijaa arvostellaan valikoinnista skriven av Maria Stenroos och Antti Pilke.

Artikeln är översatt av Sara Sundman.

Diskussion om artikeln