Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora delar av norra Italien isoleras på grund av coronaviruset - premiärministern talar om ett nationellt nödläge

Från 2020
Uppdaterad 08.03.2020 13:39.
Bara duvorna trivs på piazzorna i det corinavirus-drabbade norra Italien - Spela upp på Arenan

Italiens regering har godkänt planer på att försätta miljontals människor i karantän för att försöka begränsa coronavirusepidemin. Åtgärden gäller vidsträckta områden i norra Italien och omfattar bland annat städerna Milano och Venedig.

Enligt de preliminära planerna begränsas invånarnas möjligheter att röra sig fritt fram till den 3 april. Tanken uppges vara att isolera hela regionen Lombardiet kring miljonstaden Milano och dessutom åtminstone delar av områdena kring städerna Venedig, Parma och Rimini.

Karta över områdena med karantänåtgärder i norra Italien.
Bildtext Alla de områden som berörs av karantänsbestämmelserna ligger i Italiens norra del.

I sammanlagt 15 nordliga provinser uppmanas invånarna att undvika resor, både mellan provinserna och inom dem. Undantagna är bara absolut nödvändiga arbetsresor och nödsituationer.

Bröllop och begravningar ställs in

Åtgärderna går vidare ut på att skolor och universitet hålls stängda. Undervisningen ska skötas på distans.

Man får inte arrangera publika evenemang inom kultur eller sport och inte heller några religiösa sammankomster eller mässor. Både bröllop och begravningar måste ställas in.

Dessutom stängs biografer, teatrar, köpcenter, spelhallar, bingohallar och nattklubbar.

Restauranger och kaféer får hålla öppet mellan klockan 06 och 18, men innehavarna måste se till att deras kunder hålls på minst en meters avstånd från varandra. Bryts den regeln stängs restaurangen.

milano, covid-19, coronavirus
Bildtext Tågresenärer i Milano
Bild: AFP / Lehtikuva

En fjärdedel av italienarna berörs

Åtgärderna ses som de mest drastiska utanför Kina. Bara Lombardiet har tio miljoner invånare. Begränsningarna av rörligheten gäller sammanlagt 16 miljoner människor vilket är en fjärdedel av Italiens befolkning.

Vid en presskonferens har Italiens premiärminister Giuseppe Conte betonat situationens allvar.

- Vi har ett nödläge, ett nationellt nödläge, säger Conte.

- Vi förstår att åtgärderna förorsakar olägenheter och kräver uppoffringar, men situationen kräver att vi är ansvarsfulla och hörsammar reglerna med tanke på oss själva och våra nära och kära, säger premiärminister Conte.

Vill underlätta för sjukhusen

Italien är det europeiska land som har drabbats värst av coronaviruset. På söndagsmorgonen uppgavs att 233 människor dött och närmare 6000 blivit smittade på två veckor.

- Avsikten med våra åtgärder är att förhindra att sjukhusen överbelastas. En del sjukhus har det kämpigt redan nu, säger premiärminister Conte.

På sitt eget Twitterkonto bekräftar premiärminister Conte att han har undertecknat en förordning de nya åtgärderna för att förhindra att viruset sprids i Italien.

Källor: AFP, AP, Reuters, CNN, STT

Diskussion om artikeln