Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Coronaviruset börjar synas i amerikanernas vardag, robotarna gör intåg inom äldrevården, Afrika och EU borde samarbeta mera säger Jutta Urpilainen

Från 2020
Roboten Pepper
Bildtext Det finns ett politiskt intresse att effektivisera vården och omsorgen i Finland då antalet personer över 65 ökar markant i vårt land under de kommande decennierna.
Bild: Pauli Valo / SAMK 2017

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

I USA börjar coronaviruset synas i människornas vardag; fallen med smittade amerikaner har ökat i helgen. Det coronavirusdrabbade kryssningsfartyget Grand Princess, som legat till havs flera dagar utanför Kalifornien, väntas i dag ta i land i Oakland vid San Franciscobukten. Också en finländare rapporteras vara ombord.

Här hemma har omkring 60 elever och personal i lågstadieskolan Lauttasaaren ala-aste på Drumsö försätts i karantän på grund av risk för coronasmitta, uppgav Helsingfors stad igår kväll. Karantänen gäller två skolklasser och en handfull personal, för resten kommer undervisningen i skolan att fortsätta som normalt. Skolan strävar efter att arrangera distansundervisning för de elever som satts i karantän.

Afrika är de ungas kontinent och det öppnar möjligheter för europeiska bolag, säger Finlands EU-kommissionär Jutta Urpilainen, som i dag presenterar EU:s nya Afrikastrategi. Hon ser att ett tätare samarbete kan öppna nya möjligheter för såväl Afrika som för EU.

Utvecklingen av humanoida robotar i vården av äldre går snabbt framåt. Det finns ett intresse för att effektivisera vården - dessutom lever vi allt längre och personalbristen inom äldreomsorgen är ett faktum. Då kan robotar vara en del av lösningen, konstaterar bland annat Malin Andtfolk som jobbar som närvårdare på ett äldreboende samtidigt som hon doktorerar i välfärdsteknologi vid Åbo Akademi i Vasa.

Det är nästan omöjligt för städer och kommuner att bekämpa aggressiv skatteplanering vid upphandling, visar Spotlights granskning av Helsingfors. Spotlights enkät till beslutsfattarna i huvudstaden visar att Socialdemokraterna i Helsingfors anser att flera bolag inom social- och hälsovården som anlitas av staden har idkat aggressiv skatteplanering.

Sibboelevernas välgörenhetsprojekt ledde till succé på nätet, då skolans temavecka kring fredsgärningar filmades och började spridas på sociala medier. I dag har en av videorna över 400 000 visningar. Temaveckan var en del av projektet Gutsy Go, där skolelever gör goda gärningar för sina medmänniskor, genom att bland annat hjälpa till på dagis, att ställa upp som “gårdskarlar” och att ge äldre en chans att sjunga med en kör.

Väder

En mild, sydlig luftström råder. Det är blåsigt och lokalt förekommer lätt regn eller snöblandat regn, i norr också snöfall.

Temperaturen är mest +3 till +7 grader på dagen, 0 till +3 grader på natten. I nordöstra Österbotten och Lappland mellan +1 och +5 grader.

Till havs varnas för hård, sydlig till sydvästlig vind, i Bottenviken 17 meter per sekund och på Norra Bottenhavet och i Kvarken 15 meter per sekund.

Diskussion om artikeln