Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftiga kursfall i hela världen, också Helsingforsbörsen kraftigt på minus - virusoron ser också ut att leda till priskrig mellan oljeländerna

Från 2020
Uppdaterad 09.03.2020 10:49.
Också börsen i Sydney pekade brant nedåt på måndag morgon.
Bildtext Australiens ledande aktieindex dök med omkring 7 procent.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Asien inleddes börsveckan med kraftiga kursfall, vållade av oron för de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset och av det fallande oljepriset.

Vid lokal lunchtid hade Nikkei 225-indexet i Tokyo rasat med över 6 procent. Hang seng-indexet i Hongkong hade samtidigt gått ner med 4,1 procent och i Sydkorea sjönk börsen med knappt 3 procent.

I eftermiddagshandeln var tappen aningen mindre med knappt 6 procent för Nikkei, minus 3.5 för Hang seng.

Helsingforsbörsen öppnade också på minus på måndagen. Handeln som inleddes klockan tio på morgonen började på minus och sjönk ytterligare bara ett par minuter efter att börsen öppnade.

Sedan den 13:e februari har OMX Helsinki sjunkit med över 14 procent.

På måndagen öppnade Helsingforsbörsen på nästan 7 procent minus.

I övriga Europa har också börserna rasat. Stockholmsbörsen öppnade på över 7 procent minus, rapporterar SVT. Norska börsen rasar med 12 procent, rapporterar NRK och i Storbritannien sjönk FTSE 100-indexet med över 7 procent.

Saudiarabiens börs föll med 9,2 procent.

Kraftigaste raset i oljepris sedan 1991

Börsfallen utlöstes främst av att Saudiarabien meddelade om kraftiga sänkningar av oljeprisen.

Coronaviruset har lett till krympande oljekonsumtion och alltså sjunkande efterfrågan på olja. I fredags havererade Opec-samtalen då oljeländerna inte kunde enas om produktonssänkningar.

Det är Ryssland som inte vill begränsa sin oljeproduktion. Ryssland har varit nöjd med de produktionsmängder och priser som gällt hittills.

Saudiarabien svarade med att under helgen annonsera stora prissänkningar och nu ökar oron för ett regelrätt priskrig mellan oljeländerna.

Ett priskrig kan få katastrofala följder bland annat för länder som Venezuela, Iran och amerikanska oljebolag, skriver exempelvis New York Times.

När handeln öppnades igen efter helgen rasade oljepriserna. Exempelvis Nordsjöoljan Brent dök som värst med 31,5 procent till 31,02 dollar fatet.

Enligt Bloomberg var det det största fallet sedan den amerikanska invasionen av Irak 1991. Priset har inte varit så lågt sedan 2004.

Litet senare stabiliserades minskningen till 20 procent.

Källor: AFP, Reuters, CNN, Yle, New York Times, Dagens Industri, SVT, NRK

Uppdaterad 10:48 med börsrasen i Europa.