Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Conte: Massiv ekonomisk stimulans behövs i karantänsdrabbat Italien

Från 2020
Ett barn iklätt ansiktsmask med en stor blå fjäder och andningsskydd vid en av Venedigs broar över kanalen.
Bildtext En arkivbild från Venedig.
Bild: AFP / Lehtikuva

Italien behöver omfattande ekonomisk stimulans för att mildra effekterna av de drastiska åtgärderna i kampen mot coronavirusepidemin. Premiärminister Giuseppe Conte lovar "massiv chockterapi" som motvikt till att en stor del av de ekonomiska hjulen har stoppats.

Premiärminister Giuseppe Conte lovar satsningar på 7,5 miljarder för stimulansåtgärder. Han talar också om att hans regering kommer att utnyttja undantagen i EU:s budgetregler till fullo på grund av epidemin.

Turismen och restaurangbranschen har stor betydelse i den italienska ekonomin. När turisterna nu till största delen uteblir så får det omedelbara och omfattande konsekvenser.

Samtidigt talar Frankrikes finansminister Bruno le Maire om att det behövs starka och koordinerade åtgärder inom hela Europa för att undvika att hamna i en ekonomisk kris efter epidemin.

– Den globala ekonomin kommer att delas in i före och efter coronaepidemin, säger le Maire och tillägger att den globaliserade ekonomin måste bli mera ansvarsfull och bättre organiserad.

Håll er helst hemma!

Kring var fjärde italienare ombes stanna hemma så mycket som möjligt. Det betyder att en stor del av produktionen i landets annars också krisdrabbade ekonomi har stoppats.

Butiker och restauranger kan delvis hålla öppet under förutsättning att kunderna befinner sig på en meters avstånd från varandra. Det lär inte vara något större problem eftersom kunderna är så få i dagens läge.

Om man bryter mot restriktionerna, som är de mest omfattande sedan andra världskriget, kan man till och med hotas av fängelsestraff.

Stor osäkerhet

Man behöver särskilda tillstånd för att resa in eller ut ur de områden som har försatts i karantän.

Vilka de exakta kriterierna är för att få tillstånd verkar inte helt klart. Det kan handla om vissa typer av arbetsrelaterade orsaker eller akuta sjukdomsfall. Hur myndigheterna ska kontrollera att restriktionerna följs är också på många sätt en öppen fråga.

Våldsamma fängelseuppror

I staden Modena har sex fångar omkommit i våldsamma protester mot begränsningar gällande besök av anhöriga. Fångarna hade tänt eld på en del av fängelset.

Oroligheter rapporteras också från flera andra fängelser – bland annat San Vittore-fängelset i Milano. Där tog sig fångarna upp på fängelsetaket i protest.

Enligt de gällande restriktionerna får fångarna inte vara i direkt kontakt med sina anhöriga. Kommunikationen ska ske endast per telefon eller på andra sätt, som upprätthåller ett avstånd.

Diskussion om artikeln