"Jag är lite rädd för att få coronaviruset precis före skrivningarna" - så här fungerar coronaberedskapen i de östnyländska gymnasierna
Att skriva studenten är förstås alltid pirrigt och nervöst, men i år finns det en extra krydda i soppan: rädslan för att smittas av det nya coronaviruset och sättas i karantän.
- Om man smittas har vi fått anvisningar om att man inte ska komma till skolan, och då måste man skriva vid följande skrivning som kommer att vara på hösten. Så klart spänner man sig för det, säger Anni Wahlström som är abiturient vid Borgå gymnasium.
På tisdag inleds vårens studentskrivningar med läskompetensprovet i modersmål. Wahlström ska skriva modersmål, psykologi, lång matematik, religion, engelska och finska.
- Det stressar och jag är lite rädd för att få coronaviruset precis före skrivningarna.
Wahlström har tagit till vissa försiktighetsåtgärder, som myndigheterna rekommenderar:
- Tvätta händerna, äta hälsosamt och försöka att inte dricka ur andras muggar. Vanlig hygien, säger Wahlström.
Om man bortser från hur smittan eventuellt skulle kunna påverka Wahlströms studentskrivningar oroar hon sig inte särskilt mycket för viruset, åtminstone inte för egen del.
Wahlström är 18 år och för det mesta får personer under 20 bara milda symptom om de insjuknar.
- Men så klart är jag lite stressad för om min farmor eller mormor skulle få det på grund av mig, säger Wahlström.
Gymnasierna förbereder sig
- Vi ska hoppas och tro att det inte drabbar oss, att allting löper väl och att skribenterna inte oroar sig i onödan. Vi följer hela tiden med situationen, säger Monica Johansson som är rektor vid Borgå gymnasium.
I Borgå, liksom i Sibbo och Lovisa, följer gymnasierna studentexamensnämndens anvisningar för hur de ska agera om någon insjuknar eller blir satt i karantän.
- Den första regeln är att en elev som misstänker sig ha coronaviruset inte får komma till skrivsalen för det finns en uppenbar risk att smittan sprids. Det måste alla ta på sitt ansvar, säger Johansson.
Med stöd av ett läkarintyg kan eleven annullera skrivningarna hen då missar.
- Det betyder att skrivningsomgången inte går förlorad. Ifall det här skulle vara sista gången att ta om ett prov för någon elev tror jag att läkarintyget gör att man får en extra möjlighet, säger Johansson.
Inga skilda rum för skrivningar
Varken i Borgå, Lovisa eller Sibbo har skolorna möjlighet att ordna studentexamensprov i skilda lokaler för abiturienter som satts i karantän.
- Smittorisken är ändå uppenbar i och med att skribenterna ska övervakas hela tiden. Då är det risk för att de som övervakar kan smittas, säger Anders Nordström, rektor vid Lovisa gymnasium.
Om en abiturient insjuknar eller sätts i karantän skjuts alltså skrivningarna upp till hösten för den personen.
- Det är inte trevligt för någon, förstås, men det alternativet är bättre än att andra smittas, säger Linus Dolk, rektor för Sibbo gymnasium.
Skrivningarna ska kunna genomföras som normalt. Det är högsta prioritet
Anders Nordström, rektor för Lovisa gymnasium
Om någon av kustodianterna blir sjuka får man ta in någon av de lärare som annars borde ha undervisning, och så får deras grupper studera på egen hand i stället.
- Skrivningarna ska kunna genomföras som normalt; det är högsta prioritet, säger Anders Nordström vid Lovisa gymnasium.
Eventuellt kanske man kan låna någon från det finskspråkiga gymnasiet på orten. Om det inte finns någon alls som kan kustodiera får man vända sig till studentexamensnämnden.
- Då får de fixa det, helt enkelt. Vad det nu sedan innebär vet jag inte, säger Linus Dolk från Sibbo gymnasium.
Mardrömsfallet
I ett riktigt mardrömsfall, till exempel om hela skolan blir satt i karantän, gäller det att kontakta studentexamensnämnden för vidare anvisningar.
Abiturienterna brukar ha läslov innan skrivningarna och tillbringar väldigt lite tid på skolan precis innan.
I en situation där skolan är satt i karantän men abiturienterna är friska kan studentskrivningarna eventuellt ordnas någon annanstans.
Logistiskt kan det ändå vara lite svårt eftersom studentproven görs elektroniskt på datorer numera.
- Visst finns det stora lokaler i Borgå och visst har vi utrustning, men det tar en stund att flytta alla kilometerlånga sladdar och annan utrustning för att sätta upp en ny skrivningssal, säger Johansson.
Om det skulle bli en riktigt dålig situation, så att många abiturienter runtom i landet insjuknar, tror Johansson att studentexamensnämnden eventuellt kan ta beslutet att helt skjuta fram skrivningarna.
Det är svårt att på förhand ta ställning till sådana situationer, och varken i Lovisa, Sibbo eller Borgå tror man att det kommer att gå så långt.
- Om var och en tar ansvar för sin egen hälsa, så att man inte kommer sjuk till skolan, tror jag inte det blir någon enorm epidemi. Det handlar mer om enstaka elever som kanske måste bli borta, säger Johansson.
Fokus på information och handtvätt
I de östnyländska gymnasierna har man fokuserat på att få ut information till elever och föräldrar, både vad gäller hur coronaviruset kan påverka studentskrivningarna och hur man ska göra för att undvika smitta.
God handhygien är a och o. Dessutom har man på många håll ställt fram desinfektionsmedel som får användas. I Borgå gymnasium har man också effektiverat städningen - ytor som många rör vid rengörs varannan dag.
- Jag vet att i sådana här lägen är det hemskt lätt att osäkerhet och panik sprids. Därför har jag försökt mana till lugn i det här läget, säger Linus Dolk från Sibbo gymnasium.
Stämningen bland lärare och elever har varit ganska lugn, enligt rektorerna i Borgå, Sibbo och Lovisa gymnasium.
- Inte tycker jag att vi har någon särskild oro, säger Anders Nordström.
Studentexamensnämnden har information om beredskap gällande studentskrivningarna och coronaviruset på sin webbplats.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) följer med coronasituationen. Här hittar du kriterierna för när man kan misstänka att en person har coronavirus.
Ring hit om du tror att du smittats
