Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Världen översköljs av billig olja – Finland skadas när Ryssland lider

Från 2020
Oljeanläggning i Saudiarabien.
Bildtext Ojeproduktion i Saudiarabien
Bild: Tom Hanley / Alamy / All Over Press

Då priset på olja dyker kommer världens oljekonsumenter att vinna stora summor pengar som blir över för resten av ekonomin. Billigare oljepriser brukar förbättra ekonomin, men den här gången skapar det oro snarare än trygghet.

Börserna världen över har rasat efter nyheten om att Ryssland fällt OPEC-ländernas initiativ att minska oljeproduktionen.

Efterfrågan på olja har minskat i takt med att coronaviruset har stängt industrier och minskat transporter världen över.

Tanken var att de oljeproducerande länderna skulle minska sin produktion för att hålla priset uppe.

Men i stället ville Ryssland hålla kvar sina marknadsandelar, och Saudiarabien svarade med priskrig.

- Oljeproducenternas inkomster sjunker. Även om Ryssland och Saudiarabien ökar sin produktion förlorar de nyttan av det på det att priserna har sjunkit. Det som oljebolagen förlorar vinner konsumenterna i låga priser. Ur konsumenternas synvinkel är det här förstås en positiv sak. Energipriserna kommer ner och konsumenternas köpkraft ökar, säger nationalekonomen Roger Wessman.

Roger Wessman
Bildtext Företagaren och nationalekonomen Roger Wessman säger att det låga priset innebär en överföring av pengar från oljeproducenterna till konsumenternas plånbok.
Bild: yle/ Patrik Schauman

USA har gett oljan en ny roll i världsekonomin

Vanligen brukar en sänkning av oljepriset vara en vitamininjektion för världsekonomin. Nu har börserna i stället svarat med ökad oro.

Heidi Schauman, chefsekonom på Swedbank, säger läget nu är annorlunda än förr i och med att USA har seglat upp som en storproducent av olja.

- USA är världens största oljeproducent. Det finns till och med en rädsla för att vissa oljeproducerande bolag i USA ska få problem om den här prisnivån håller en längre tid.

- Då de amerikanska oljebolagen investerar mindre i att utveckla nya oljekällor betyder det också problem för de industrier som tillverkar för oljeindustrin, säger Roger Wessman.

Det här har lett till att oljan har fått en annan roll på världsmarknaden än den hade tidigare.

- De låga priserna slår mot USA som producerar på marknadsvillkor på ett annat sätt än Saudiarabien och Ryssland. Det finns oljeföretag med stora lån som är viktiga för den amerikanska ekonomin. De är beroende av hur högt oljepriset är. Det kan bli svårt för dem att få nya lån om oljepriset är såhär lågt, säger Heidi Schauman, och fortsätter:

- President Trump har gång på gång efterlyst låga oljepriser för att ge stöd till ekonomin, men samtidigt leder låga priser till problem. Just nu är det svårt att säga vad oljepriset betyder för den amerikanska ekonomin.

Heidi Schauman, pääekonomisti, Swebank.
Bildtext Heidi Schauman
Bild: Matti Myller / Yle

Finland fortfarande beroende av Ryssland

För de flesta länder i Europa är de låga oljepriserna en god nyhet. De flesta konsumerar mer olja än de producerar. Men Finland är fortfarande till en del beroende av Ryssland.

- När oljeintäkterna minskar har ryssarna mindre pengar att spendera. Det har redan synats i att rubelns kurs har försämrats. Det tär på ryssarnas köpkraft, säger Roger Wessman.

Överdriven oro på börsen?

De skarpa nedgångarna i börskurser världen över vittnar om en utbredd oro på marknaden. Heidi Schauman påminner ändå om att kasten i realekonomin är mycket mindre än kasten på börsen.

- Oftast är det så att börserna överreagerar på ett eller annat sätt. Man ska kanske inte efterlysa någon rationalitet. Börsen styrs av rädslor och förhoppningar. Det är börserna som ger den största hickan just nu, inte sjukdomsbilden.

- Problemet är att vi inte vet hur det kommer att gå. Skulle vi nu få signaler från USA och Europa att vi redan har sett det värsta när det gäller coronaviruset kunde vi vänta oss skarpa rekyler på börserna. Men då det hela tiden kommer nya osäkerhetselement reagerar börserna negativt.

Också i USA kan prischocken mildras av politiska åtgärder. Det är inte omöjligt att staten eller centralbanken går in för att stödja de oljebolag som nu får problem.

- Jag skulle inte utesluta någonting. Italiens stödpaket innehåller också stöd till företag som får problem. Nog tror jag att USA också kommer stödja företag. Det viktiga är förstås att bromsa spridningen av smitta, men jag tror att man också tittar på avgörande industrier, säger chefsekonom Heidi Schauman.