Avtalsförhandlingar inom socialservicebranschen avbrutna – fackens representanter marscherade ut
Förhandlingarna om kollektivavtalet inom den privata socialservicebranschen har avbrutits på måndagen. Kort efter att mötet inleddes marscherade löntagarorganisationerna ut ur rummet.
– Att lämna förhandlingsbordet kan jämföras med en utmarsch från arbetsplatsen. Det är kraftig åtgärd, men vi såg inget annat alternativ, säger avtalsombud Kari Bagge.
Fackförbundet JHL säger i ett pressmeddelande att utmarschen beror på att arbetsgivarsidan inte är beredda på att förhandla om reformering av lönesystemet.
Också förbunden Tehy, Super och Erto marscherade ut från förhandlingarna av samma orsaker som JHL.
Bagge säger att JHL är oroade över arbetsgivarsidans attityd.
Tidigare har parterna kommit överens om åtgärder för att minska lönegapet mellan den privata och kommunala sektorn.
– Arbetsgivarsidan har inte ens för avsikt att uppnå målet eller intresse av att diskutera det. Det är inte möjligt att fortsätta förhandlingarna innan arbetsgivaren går med på att förhandla om reformering av lönesystemet, säger Bagge.
Lönesystemet måste bli rättvist
Enligt JHL håller man fast vid sitt mål att uppnå anställningsvillkor för den privata sektorn. Vilket i sin tur kan leda till att höja branschens attraktivitet.
Arbetsgivarsidan vill öka flexibiliteten och anser att löneförhöjningar ska följa den allmänna linjen. Facken anser inte att branschen behöver flexibilitet utan ser hellre att lönesystemet blir mer rättvist.
– Kollektivavtalet innehåller redan nu goda flexelement. Den privata socialservicebranschen är en specialbransch av ett eget slag och exportindustrins lösningar kan inte tillämpas som sådana inom den, betonar Bagge.
Löntagarorganisationerna är beredda att återuppta förhandlingarna omedelbart då arbetsgivaren visar vilja att förhandla om reformeringen av lönesystemet.
Löntagarförbunden efterlyser mer jämställdhet inom branschen och säger att löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade jobb ska bort inom 10 år.
Förbunden efterlyser också en förbättring av arbetsvillkoren och att konkurrenskraftstimmarna försvinner ur avtalet.
Inom den privata socialservicebranschen arbetar bland annat närvårdare, personliga assistenter, etcetera.
Det finns tusentals verksamhetsställen som producerar privat socialservice i Finland. Branschens arbetsplatser är till exempel de privata daghemmen, skyddshemmen, missbrukaranstalterna, servicehem och grupphem.