Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fräckt inbrott i Korsholm – tjuv hittade nyckel och tog sig in i Patric Wiiks hus: "Det känns obehagligt"

Från 2020
Uppdaterad 09.03.2020 15:51.
Man utanför hus.
Bildtext Sent på lördagskvällen utsattes familjen Wiik i Veikars i Korsholm för ett fräckt inbrott.Tjuven fastnade på övervakningskameran
Bild: Yle / Roy Fogde

Sent på lördagskvällen utsattes familjen Wiik i Veikars i Korsholm för ett fräckt inbrott. Någon tog sig in i huset med nyckel och stal växelkassan som Patric Wiik har då han kör buss. Inbrottstjuven fastnade på övervakningskamera.

På söndagskvällen kom Patric Wiik och hans familj hem efter att ha varit borta över helgen. Den äldsta sonen hade varit ensam hemma på lördagskvällen och sedan gått till sin mormor och morfar som bor i huset bredvid för att sova.

- Då han gick ut vid halvtolvtiden på kvällen mötte han en främmande person på gården. Personen hade gått iväg mot Staversbyhållet och sonen noterade inte mer än så, säger Patric Wiik.

Enligt vad sonen såg nästa dag hade inget försvunnit hemma, men då Patric Wiik kom hem på söndagskvällen började han titta på övervakningskameran för att se vad det var för person som hade rört sig på gården den tiden på dygnet.

Inbrottstjuv fastnar på övervakningskamera.
Bildtext Tjuven fastnade på övervakningskameran.
Bild: Yle / Roy Fogde

På bandet såg han en person komma gående från Skatila-Voitbyhållet mot familjens hus.

- Personen stod en stund och tittade utanför huset. Då hen såg att pojken hade gått iväg kom hen gående tillbaka, gick direkt till ytterdörren och öppnade den med nyckel och gick in. Personen gick direkt in imitt arbetsrum och tog växelkassan som jag har då jag kör buss. Jag brukar ha den på skrivbordet. Så gick personen ut tillbaka. Det är nog någon som hade på klart var man skulle söka.

Det var ingen stor summa pengar Wiik blev av med. Växelkassan som används i bussarna är ganska liten.

- Men mynt dög inte utan det var bara sedlar som var borta.

Sonen blev av med nycklarna för några veckor sedan

Patric Wiiks son som går i Korsholms högstadium blev av med sina hemnycklar för några veckor sedan.

- Vi vet inte om någon har stulit nycklarna eller om han tappat bort dem. Men nog är det antagligen någon som har stulit dem eftersom man inte annars skulle veta vart nycklarna passar. Det fanns inga adressuppgifter på nyckelknippan, säger Wiik.

Han säger att han vet själv via sitt jobb som busschaufför att skolelever lätt tappar bort nycklar.

- Därför tänkte jag inte desto mer på det då de här nycklarna försvann utan jag tänkte att de fallit någonstans.

"Skrämmande och obehagligt"

Patric Wiik tycker att händelsen är skrämmande, framförallt om man hade råkat vara inne i huset då tjuven tog sig in.

- Det känns för jävligt att någon kommer in med egna nycklar i folks hus.

Wiik säger att han antagligen inte skulle ha märkt förrän på måndagen att växelkassan var borta om han inte hade börjat titta på övervakningskamerans bilder.

- Det syntes ju inte att någon hade varit inne i huset.

Under måndagseftermiddagen höll Wiik på att byta ut låsen till huset för att inte riskera fler inbrott. Försäkringsbolaget har han inte varit i kontakt med i och med att summan pengar han blev av med är mindre än självrisken till hemförsäkringen.

Man byter lås på dörr.
Bildtext Patrik Wiik bytte lås på dörren på måndag.
Bild: Yle / Roy Fogde

Tror att den skyldige finns i närområdet

Patric Wiik tror att den skyldige finns i närområdet och att det antagligen är en kvinnlig tjuv, på basis av bilderna på övervakningskameran.

- Troligtvis var personen ensam i farten.

Wiik har lagt ut bilder från övervakningskameran på sin Facebooksida och hoppas att någon ska kunna identifiera inbrottstjuven. Under måndagen skulle han också göra en brottsanmälan til polisen. Han hoppas att fallet blir utrett.

Övervakningskameran installerade han förra hösten efter att någon hade varit och kastat in en betongklimp genom ett garagefönster.

- Det var tur i oturen att vi hade kameror nu.

Polisen: Övervakningskamera kan vara till hjälp vid brottsutredning, men inte alltid

Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning, säger att övervakningskameror ibland gör det lättare för polisen att reda ut inbrott, men inte alltid.

- Det beror på vad som syns på kameran och hur bra kvalitet det är på bilderna. Är det en gärningsman som kommer dit med svarta skor, svarta byxor och svart jacka med huva uppdragen över huvudet kan det vara väldigt svårt att få ut något av bilderna. Men man ser ju kanske hur lång gärningsmannen möjligtvis kan vara, om det är en eller flera och hur de rört sig på platsen. Via det kan man kanske få tips om var man ska leta efter spår.

Mikael Appel från polisen i Österbotten.
Bildtext Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Appel säger att det bästa i dylika fall är att man genast tar kontakt med polisen och förmedlar filmen så snabbt som möjligt.

- Den vägen har vi en ganska stor chans att komma en gärningsman på spåren. Är det en lokal gärningsman brukar vi ha en aning om vem det kan röra sig om då vi ser bilderna, trots att det inte finns så bra bilder på ansiktet och liknande.

Enligt Appel sker det i Österbotten i medeltal ett 60-70-tal inbrott per år i bostäder. Det överlägset vanligaste sättet att ta sig in i en bostad är att man bryter upp eller slår sönder fönster eller dörrar. En ganska stor del av bostadsinbrotten, uppemot hälften, brukar polisen kunna lösa.

- Det beror lite på i vilket skede vi får reda på att ett inbrott skett. Om det är väldigt lång tid sedan inbrottet eller om man har börjat städa inna polisen hunnit dit blir det väldigt svårt att reda ut, säger Appel.

Om man tappat sina nycklar, hur försiktig ska man vara? Borde man genast byta ut låsen på dörren?

- Det beror på var man tappat nyckeln. Om det är en vanlig nyckel utan kännetecken och man tappar den i samma stad då man är ute och handlar, eller i en främmande stad, är det inte så stor skada skedd. Men om nyckeln blir stulen av någon person och den personen via nycklarna kan få reda på vart nyckeln hör ska man absolut byta lås, säger Mikael Appel.

- Jag skulle inte rekommendera att man i sin nyckelknippa har något som är igenkännande för adressen dit nyckeln går.

Diskussion om artikeln