Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hela Italien är nu i viruskarantän - 60 miljoner människor uppmanas stanna hemma så långt som möjligt

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 06:52.
"Hela Italien är nu en skyddad zon", sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte under en presskonferens på måndag kväll.
Bildtext "Hela Italien är nu en skyddad zon", sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte under en presskonferens på måndag kväll.

Från och med tisdag morgon är hela Italien försatt i karantän. Karantänsbestämmelserna har utvidgats till att gälla hela landet. Alla evenemang från fotbollsmatcher till bröllop ställs in och bara nödvändiga resor tillåts.

- Jag ska nu underteckna ett dekret som kan beskrivas med orden "jag stannar hemma", sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på en presskonferens på måndag kväll.

De karantänsbestämmelser som tidigare gällt i regionen Lombardiet och 14 provinser i norra Italien ska fram till den 3 april gälla i hela Italien.

- Vi ska inte längre ha en röd zon, eller zon nummer ett och två. Hela Italien är en skyddad zon sade Conte.

Alla ickenödvändiga resor förbjuds med hot om böter på 200 euro. Endast arbetsresor, vårdrelaterade resor och absolut nödvändiga resor tillåts.

Beväpnade karabinjärer vid en av de många vägspärrarna. Den här fanns mellan provinserna Modena och Bologna på måndagen. Alla som reser mellan olika orter måste nu redovisa för sina skäl till resan .
Bildtext Beväpnade karabinjärer vid en av de många vägspärrarna. Den här fanns mellan provinserna Modena och Bologna på måndagen. Alla som reser mellan olika orter måste nu redovisa för sina skäl till resan .
Bild: AFP / Lehtikuva

Kollektivtrafiken får fortsätta, eftersom den behövs för arbetsresor, sade Conte.

Då ungefär 1 500 nya coronafall tillkom under måndagen beslutade den italienska regeringen att isoleringen i norr inte räckte till.

På tisdag morgon är antalet bekräftade smittade i Italien 9 172 och åtminstone 463 människor har avlidit i sviterna av viruset.

Alla offentliga sammankomster förbjuds

Stängningen av skolor och universitet i hela Italien förlängs fram till den 3 april.

Alla evenemang från fotbollsmatcher och gudstjänster till bröllop ställs in överallt. Teatrar, biografer, muséer, nattklubbar - allt stängs.

Barer och restauranger får öppna klockan 06 på morgonen, men måste stänga redan klockan 18.

En man med skyddsmask på ett café i Codogno, Lombardiet på måndagen. Codogno är en av de värst drabbade orterna.
Bildtext En man med skyddsmask på ett café i Codogno, Lombardiet på måndagen. Codogno är en av de värst drabbade orterna.

Både restauranger och butiker som vill hålla öppet måste kunna garantera att kunderna håller minst en meters avstånd från varandra.

- Vi förstår ungdomarnas önskan att umgås, vi har sett dem mötas och ha det kul och dricka i pubar och barer. Vi kan inte längre tillåta oss den här typen av möten eftersom de blivit tillfällen för smittospridning, sade Conte.

Tro mig, det här är inte lätt

- Tro mig, det här är inte lätt. Jag är fullt medveten om allvaret i de här åtgärderna för hela landet, men jag är tvungen att ingripa mer resolut, tillade Conte.

- Det rätta beslutet i dag är att stanna hemma. Vår framtid och Italiens framtid ligger i era händer. Dessa händer måste vara mer ansvarsfulla än någonsin tidigare, sade premiärministern.

Soldater kontrollerade presumtiva passagerare på järnvägsstationen i Milano på måndagen.
Bildtext Soldater kontrollerade presumtiva passagerare på järnvägsstationen i Milano på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

För att ta sig mellan olika orter och för att ta sig in eller ut ur Italien måste man alltså nu kunna uppvisa giltiga skäl.

Exempelvis Storbritannien uppmanar alla som kommer från Italien att gå i 14 dagars karantän.

Virusepidemin har bland annat lett till upplopp i ett 20-tal fängelser i Italien. Både fångar och deras anhöriga har protesterat mot besöksförbuden som införts på grund av virusutbrottet.

Anhöriga till fångar i Rehibbia-fängelset i Rom proteterade på måndagen mot besöksförbudet. Inne på fängelset pågick ett upplopp bland fångarna.
Bildtext Anhöriga till fångar i Rehibbia-fängelset i Rom proteterade på måndagen mot besöksförbudet. Inne på fängelset pågick ett upplopp bland fångarna.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln