Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk bjuder på gratis wifi i Kapellby: "Visst underlättar det"

Från 2020
Närbild på en dator som står på ett bord framför en bokhylla.
Bildtext Att använda sin egen bärbara dator på biblioteket är lättare än tidigare.
Bild: Yle / Mira Bäck

Nu finns det gratis trådlös internetuppkoppling på allmänna platser i Kapellby i Lappträsk. Det här tack vare pengar från EU-projektet WiFi4EU.

- Det hade jag inte hört om tidigare. Om det finns användning för det så är det en bra sak, säger Joakim Forsbäck.

Han sitter och lunchar på ett kafé i Kapellby tillsammans med arbetskamraterna Kalle Ollas och Anders Mickos.

- Jag har ganska bra internet via telefonen så för mig är det inte ett så konkret behov. Men jag förstår att om det kommer turister som inte har lika bra telefonabonnemang som vi har i Finland, så där kan det vara till nytta, säger Anders Mickos.

Det nya nätverket för gratis trådlös internetuppkoppling installerades i fjol och sträcker sig över Kapellby centrum, biblioteket och daghemmet.

I Klockarparken finns det gratis trådlös internetuppkoppling sedan tidigare.

Två män sitter vid ett bord med mat framför sig.
Bildtext Anders Mickos och Joakim Forsbäck tror inte att de själva kommer att använda det nya trådlösa nätet.
Bild: Yle / Mira Bäck

Få Lappträskbor känner till det nya wifi-nätverket eftersom kommunen inte har hunnit påbörja sin informationskampanj än. Loviisan Sanomat var först ute med nyheten om att nätverket finns och får användas.

Gratis trådlöst internet gör det lättare att ta med sig sin bärbara dator och sätta sig på kafét eller ute i parken och knappra på tangentbordet.

Trots allt tror varken Forsbäck eller Ollas att de kommer att börja jobba annanstans än på kontoret.

- Vi jobbar några hundra meter härifrån; det är nog en bättre arbetsmiljö för mig. Men säkert finns det sådana som kan ta arbetet med sig och sitta ner här på kafét med en kopp kaffe, säger Forsbäck.

Närbild på en kvinna i randig tröja.
Bildtext Irina Kujanpää tänker ta kommunens nätverk i bruk.
Bild: Yle / Mira Bäck

Några bord bort sitter Irina Kujanpää med sin kollega. Kujanpää är på besök i Lappträsk för att dra en utbildning på en arbetsplats.

- Visst underlättar det för någon som kommer utifrån, att man lätt kommer åt internet, säger Kujanpää.

Hon funderar på att ta det trådlösa nätverket i bruk efter lunch när hon ska fortsätta jobba.

100 megabit

För att kunna använda det trådlösa nätverket behöver man bara hitta det och ansluta sig. Det behövs inga lösenord. Nätverket heter WiFi4EU.

Enligt kommunens ICT-ansvariga Sinikka Mickos är nätverket säkert och har en hastighet på 100 megabit.

- Det räcker till för ganska mycket samtidig användning, säger Mickos.

Tre av nätverkets basstationer finns utomhus, vid daghemmet och kommuninvånarnas gemensamma vardagsrum Kammari. Elva av nätverkets basstationer finns inomhus, på biblioteket, i daghemmet och i hela byns arbetsrum.

Närbild på en bärbar dator med en park i bakgrunden.
Bildtext Det går smärtfritt att ta med sig arbetet till Klockarparken, åtminstone när det kommer till nätuppkopplingen. Vad gäller vädret har man inte alltid lika bra tur.
Bild: Yle / Mira Bäck

Sinikka Mickos hoppas och tror att det nya nätverket ska komma till användning. Det trådlösa nätet som sedan tidigare finns i Klockarparken har åtminstone använts.

- Särskilt bildningssidan har använt det. Man har möjlighet att komma till parken från skolorna och daghemmen och använda pekplattor där, säger Mickos.

Pekplattor används som en del av undervisningen i många skolor.

Märks skillnad på biblioteket

Inne på biblioteket hittar vi tf biblioteksföreståndare Anna Hovén. Hon tycker att det är fint att kommunen nu erbjuder gratis trådlöst nät.

- Förr hade vi lite dålig wifi-uppkoppling här på biblioteket. Vi hade bara två rum som hade det och nu har vi trådlöst nät överallt, också på övre våningen.

- Det är jättebra. Förstås är det bra att det är gratis; alltid har man lite brist på pengar, fortsätter Hovén.

Hon har märkt att folk har börjat komma till biblioteket med sina egna datorer.

- Några unga flickor kommer hit och studerar, säger Hovén.

En kvinna sitter framför en dator. Hon tittar in i kameran.
Bildtext Anna Hovén är glad över gratis wifi.
Bild: Yle / Mira Bäck

Hon kan tänka sig att själv ta med sig datorn och gå någon annanstans för att jobba, kanske till lunchkafét eller till parken som ligger intill biblioteket.

- På sommaren skulle det kanske vara roligt. Klockarparken är en skön plats att sitta på, säger Hovén.

Lappträsk föregångare

För många är tillgång till internet ett måste för att kunna sköta ärenden, jobba och följa med i den allmänna diskussionen.

Tanken med projektet Wifi4EU är att människor runt om i Europa ska få tillgång till gratis internet på allmänna platser såsom parker, torg, museer, bibliotek och andra allmänna platser.

Hittills har lite över 80 finländska kommuner deltagit i EU-projektet. Lappträsk är hittills den enda av de östnyländska kommunerna som är med.

Andra kommuner som deltar är bland andra Hangö, Sjundeå, Lojo, Kimitoön, Pargas, Kristinestad, Pedersöre, Korsholm, Vasa och Närpes.

Närbild på en dator framför en bokhylla.
Bildtext EU-projektet fortsätter ännu.
Bild: Yle / Mira Bäck

EU-projektet fortsätter och det är meningen att fler lokalsamhällen runt om i Europa ska få pengar för att installera eller förbättra sina wifi-nätverk.

De kommuner eller städer som deltar får en sedel på 15 000 euro som ska användas för att bygga ut wifin, men kommunen förbinder sig till att betala för internetanslutningen och underhållet av utrustningen.

Nästa ansökningomgång startar den 17 mars. Det är först till kvarn som gäller. Här kan du läsa mer om EU-projektet Wifi4EU.

Att man byggde det trådlösa nätverket i Kapellby hänger också ihop med kommunens projekt för att göra byn till en minnesvänlig tätort, berättar Mickos.

Diskussion om artikeln