Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningar i Italien vittnar om desinficerade spårvagnar och oro för de äldre

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 10:24.
Torinon Via Romalla kahdella paikallisella asukkaalla oli hengityssuojat.
Bildtext Folktomt i Turin på måndagen.
Bild: Tino Romano / EPA

På tisdag sattes hela Italien i karantän och italienarna uppmanas hålla sig hemma. I de norra delarna av landet har bland andra österbottniskorna Ulrika Magnea och Mikaela Pintarelli redan anpassat sig till restriktioner.

Mikaela Pintarelli bor med sin familj i Trento i norra Italien. Pintarelli är född och uppvuxen i Träskböle i Närpes men har bott i Italien i snart 20 år.

- Till exempel många mindre butiker har hållit stängt några dagar eftersom folk inte rör på sig så mycket utan bara gör de nödvändiga inköpen, säger Pintarelli.

Selfie tagen av Mikaela Pintarelli.
Bildtext Mikaela Pintarelli bor i Trento i norra Italien.
Bild: Privat/Mikaela Pintarelli

En meters avstånd

Ulrika Magnea är ursprungligen hemma från Korsholm men nu bosatt strax utanför Turin, i Castilione, i norra Italien. Hon berättar att skolorna sedan ett par veckor tillbaka är stängda.

Magnea berättar att till exempel restauranger, teatrar och museer är stängda.

- Jag tror att de ännu har gudstjänster, men man måste sitta en meter ifrån varandra, man får inte röra vid varandra och och inte hälsa på varandra med handskakning eller så, säger Magnea.

Pintarelli berättar att många under veckoslutet för en dryg vecka sedan började tänka att det värsta var över och att livet skulle börja återgå till det normala.

- Det hade kommit ut statistik om att smittofallen hade minskat och antalet tillfrisknade hade ökat. Folk och jag också hade inte insett hur snabbt man blir smittad, hur många som blir smittade och hur många som blir involverade, säger Pintarelli.

Folktomt i stan

Magnea arbetar som lärare i ett internationellt gymnasium inne i Torino. Skolan är stängd, men på måndagen samlades lärarna i skolan för att få utbildning i onlineundervisning.

- Jag for dit i en desinficerad spårvagn och stan var ganska öde. I skolan hade de desinficerat alla rum så jag kände hur det luktade klor. Vi satt en meter från varandra, säger Magnea.

Kvinna i röd kavaj sitter på ett café.
Bildtext Ulrika Magnea är ursprungligen hemma från Korsholm men nu bosatt strax utanför Turin, i Castilione, i norra Italien.
Bild: Privat

Från och med onsdag ska Magnea hålla lektioner online och för de elever som nu ska ta IB-examen blir det, enligt Magnea, besvärligt.

- Proven ska göras en viss tid och de har sagt att det inte finns tillräckligt med tid för att göra nya prov, så de kommer inte att skjuta upp proven. De studenter som inte kan göra proven då måste kanske skjuta upp dem till november.

Pintarellis sexåriga son är hemma från skolan.

- Idag har jag tagit en ledig dag från jobbet. Som tur är har vi farmor och farfar som kan hjälpa till någon dag, så är min man ledig någon dag och sen pusslar jag ihop det och försöker ta ut någon fler ledig dag, säger Pintarelli.

Pintarelli har fått förklara för sonen att de inte kan träffa vänner annat än utomhus.

- Vi bjuder inte hem folk. Man vet ju inte vem som kan ha kommit i kontakt med någon som kanske har något. Dessutom har vi ju äldre människor i familjen som vi är rädda att ska bli drabbade, säger Pintarelli.

Magneas man är professor vid universitetet och han, som många andra, jobbar nu hemifrån.

- Vi känner oss ganska begränsade och lite instängda, även om vi ju får gå ut.

Oro för de äldre

Magnea oroar sig för hur epidemin kommer att påverka ekonomin eftersom allt har stannat av.

- Många har blivit tvungna att stänga sina företag och lägga ner verksamheten.

Själv undviker Magnea folksamlingar. Hon säger att hon inte är rädd, men försiktig.

- Det bästa sättet att stoppa den här epidemin är väl att inte träffas.

Pintarelli säger att hon inte är orolig för sin egen, sin sons eller sin mans skull, men svärföräldrarna är över 70 år.

- Det är väl många som har kommit till insikten att man inte längre kan tänka att det här inte rör mig. Vi får nog inse att det här kan hända alla, säger Pintarelli.

Diskussion om artikeln