Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska ambassaden i Rom: "Regeringen gör ingen skillnad på italienare och turister"

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 20:59.
Man med munskydd framför Colosseum i Rom
Bildtext Från och med i dag är hela Italien försatt i karantän på grund av corona-viruset.
Bild: Alessandro Di Meo / EPA

Restriktionerna som tidigare gällde norra Italien gäller nu hela landet, meddelade Italiens premiärminister i går kväll. Alla icke-nödvändiga resor har förbjudits och karabinjärer är utkommenderade vid vägspärrar. Men enligt ambassaden i Rom är det fortfarande möjligt att lämna Italien.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har försatt hela Italien i karantän.

Alla evenemang från fotbollsmatcher till bröllop ställs in. Teatrar, biografer, museer, nattklubbar - allt stängs. Barer och restauranger får hålla öppet under dagtid.

- Regeringen gör ingen skillnad på italienare och turister, konstaterar Finlands Romambassadör Pia Rantala-Engberg. Alla ska följa de regler som regeringen har tagit i bruk.

Romambassadören: "Vi försöker undvika att bli smittade av coronaviruset"

De karantänsbestämmelser som tidigare gällt i regionen Lombardiet och 14 provinser i norra Italien gäller nu i hela Italien.

- Vi ska inte längre ha en röd zon, eller zon nummer ett och två. Hela Italien är en skyddad zon, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på en presskonferens på måndag kväll.

Alla icke-nödvändiga resor förbjuds med hot om böter på 200 euro. Endast arbetsresor, vårdrelaterade resor och absolut nödvändiga resor tillåts.

Pia Rantala-Engberg uppmanar finländarna i Italien att följa med både myndighetsinformation och ambassadens information om coronaläget, men rädd är hon inte.

- Nej. Jag försöker hålla mig lugn. Här på ambassaden följer vi föreskrifterna som den italienska regeringen har gett och vi försöker undvika att bli smittade av coronaviruset.

Premiärminister Giuseppe conte under regeringens krismöte den 8 mars 2020.
Bildtext Italiens premiärminister Giuseppe Conte har försatt hela Italien i karantän. Alla evenemang från fotbollsmatcher till bröllop ställs in. Teatrar, biografer, museer, nattklubbar - allt stängs.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Ingen kan säga hur framtiden ser ut - vi tar en dag i taget"

Efter att 1 500 nya coronafall rapporterades under måndagen beslöt den italienska regeringen att isoleringen i norr inte räckte till. På morgonen var antalet bekräftade smittade i Italien 9 172 och åtminstone 463 människor hade avlidit i sviterna av viruset.

Virusepidemin har bland annat lett till upplopp i ett 20-tal fängelser i Italien. Både fångar och deras anhöriga har protesterat mot besöksförbuden som införts på grund av virusutbrottet.

Finlands ambassadör i Italien, Pia Rantala-Engberg
Bildtext Finlands ambassadör i Rom, Pia Rantala-Engberg, kommenterar läget i Italien.
Bild: Utrikesministeriet

För att ta sig mellan olika orter och för att ta sig in eller ut ur Italien måste man alltså nu kunna uppvisa giltiga skäl.

- Men det går fortfarande att lämna Italien, säger vår Romambassadör Pia Rantala-Engberg. Flygfälten och tågen fungerar.

Hela Italien är röd zon fram till 3.4. Hur ser framtiden ut?

- Det kan ingen säga, svarar Pia Rantala-Engberg. Nu får vi ta en dag i taget. Vi hoppas naturligtvis att läget lugnar ner sig så småningom.

Diskussion om artikeln