Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Snabba ryck” då Tony Sund får göra debut i AHL – lämnar TPS för spel i San Jose med omedelbar verkan: ”En rolig utmaning”

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 12:46.
Tony Sund
Bildtext Tony Sund.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Från Åbo till San Jose. Tony Sund har gjort sitt i ishockeyligan för stunden. Då San Jose åkt på flera tunga skadeavbräck i backleden den senaste tiden blixtinkallar man också Sund för att hjälpa till i AHL-laget. Men slutspel blir det inte i vår.

Sund skrev på ett kontrakt med San Jose redan inför säsongen och lånades ut till TPS innan NHL-säsongen körde igång. Målet var då att spela hela säsongen i Finland och sedan göra ett nytt försök att knipa en plats i NHL-truppen nästa sommar.

I och med att Sharks åkt på flera skadeavbräck i backleden blev det ändå aktuellt med att återvända redan nu.

– Det har varit ganska snabba ryck de senaste dagarna, eller nå, dagen, säger Sund då Yle Sporten når honom per telefon på Köpenhamns flygplats.

Sund har redan påbörjat färden till San Jose, där det är spel i AHL-laget Barracuda som är aktuellt.

– De har ganska mycket skador och de behövde mer folk. Det är ju kul att få avsluta säsongen där borta, sammanfattar Sund.

San Jose första staden som drabbas av publikförbud

TPS har redan tappat alla chanser att spela slutspel i vår och det blir inte playoffhockey i San Jose heller. Farmarlaget San Jose Barracuda ligger sist i stillahavs-divisionen i AHL.

– Klart att det har legat i tankarna ända sedan jag åkte därifrån i början av säsongen – att det skulle vara kul att spela där borta och se hurudant det är, medger Sund och fortsätter:

– Nej, de har inte chanser att gå till slutspel, men man kan se det som så också att man inte har så mycket press på sig. Dit och spela sitt spel bara. Det kommer att vara en rolig utmaning.

Tony Sund.
Bildtext Tony Sund.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Natten till tisdag finsk tid meddelade myndigheterna i Santa Clara, där San Jose ligger, att man sannolikt kommer att tvinga också NHL- och AHL-lagen i staden att spela inför publiker på max 1000 personer.

Det på grund av coronavirusepidemin, som nu också tvingat amerikanska arrangörer till åtgärder.

– Jag har inte egentligen tänkt på det så mycket. Jag såg också nyheten i morse, men det är inte något som jag kan kontrollera. Så ser situationen ut just nu och det är förstås synd. Men det finns inte så mycket man kan göra åt det, säger Sund.

Väl framme i San Jose får Sund ändå förbereda sig på en rejäl omställning. Efter att ha spelat i stor rink i ishockeyligan hela säsongen måste han snabbt vänja sig vid att spela i en nordamerikansk AHL-rink.

– Det är klart att det kommer att vara en omställning. Men jag tyckte inte att det tog värst länge att få känslan förra sommaren så förhoppningsvis så går det hyfsat snabbt, tror ändå Sund.

Det blev sammanlagt 4+11 poäng på 50 matcher i TPS den här säsongen för Sund. Åbolaget spelar sin nästa match i kväll mot Sunds tidigare klubb Vasa Sport.