Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Länsi-Uusimaa: Samarbetsförhandlingar vid idrottsinstitut i Lojo då kineserna stannar hemma

Från 2020
Bild av skylt med texten Kisakallion urheiluopisto.
Bildtext Hela personalen på 115 anställda berörs av samarbetsförhandlingarna vid Kisakallio idrottsinstitut. (Arkivbild)
Bild: Yle/Robin Lindberg

De kinesiska turisternas bortfall betyder stora ekonomiska förluster för idrottsinstitutet Kisakallio i Lojo. Tidningen Länsi-Uusimaa (på finska, bakom betalmur) skriver att samarbetsförhandlingar som berör hela personalen inleddes på måndagen (9.3).

Den största orsaken till samarbetsförhandlingarna är de att kinesiska kunderna troligen uteblir som väntades besöka Kisakallio i år .

Petri Tarkkanen, vd för Kisakallio, uppger att mellan sju och nio anställda hotas av uppsägning. Sammanlagt jobbar 115 personer vid Kisakallio.

- Under samarbetsförhandlingarna ska det klarna vilka delområden i vår verksamhet som kan beröras av uppsägningarna, säger Tarkkanen till tidningen.

Han konstaterar att samarbetsförhandlingarna och permitteringsbehovet gäller hela personalen och skulle vara i tre veckor per anställd.

Stort ekonomiskt bortfall

På grund av coronaviruset uteblir omkring 1,5 miljoner euro av idrottsinstitutets budgeterade inkomster. För i år har man budgeterat 13,4 miljoner euro, men kommer sannolikt att stanna på 11,9 miljoner euro.

- Vår försäljning till kinesiska kunder 2018 var 360 000 euro och i fjol var den redan 1,3 miljoner. Vi räknade med en väldigt kraftig tillväxt, säger Tarkkanen.

De kinesiska kunder som skulle komma till Kisakallio under vintersäsongen, det vill säga februari-mars, kommer inte till idrottsinstitutet. Det betyder ett bortfall på 300 personer.

Möjligt är också att andra internationella evenemang som planerats till Kisakallio i år inhiberas. I Kisakallios kalender finns Finlandia open i bordtennis och ett curlingevenemang. Om de här evenemangen inhiberas tappar institutet omkring 800 000 euro.

Samarbetsförhandlingarna pågår fram till den 30 mars och målet är att spara 700 000 euro.

Diskussion om artikeln