Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inställt VM påverkar ekonomin för landslagsspelarna – Ronja Savolainen tvingas söka sommarjobb

Från 2020
Ronja Savolainen.
Bildtext Ronja Savolainen.
Bild: Tomi Hänninen

Medaljbonusar från VM har gjort att Ronja Savolainen tidigare kunnat fokusera på ishockeyn även under sommarmånaderna. Men i vår väntar en annan verklighet för landslagsstjärnan då VM är inställt. Det första jag tänkte på var helvete nu måste jag jobba, säger hon.

I lördags kom beskedet att det inte blir något dam-VM i ishockey. Med bara några veckor kvar till mästerskapet valde internationella ishockeyförbundet IIHF att ställa in på grund av coronaviruset.

Det var regeringen i provinsen Nova Scotia som kom med förslaget som sedan godkändes av IIHF. Det betyder att Damlejonen inte får försöka försvara fjolårets VM-silver.

– Jag blev jättebesviken och rätt arg. Det skulle vara säsongens höjdpunkt och det känns som om jag inte är färdig med hockeyn för den här gången efter våra finaler i Sverige, säger Savolainen till HBL.

– De har tagit bort en dröm då VM ställs in. VM är alltid turneringen man drömmer om under säsongen och det är fruktansvärt tråkigt att inte få spela. Vi får bara se till att VM nästa år blir större och bättre.

Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo.
Bildtext Det blir inga VM-matcher för Savolainen den här våren.
Bild: All Over Press

Svårt att få ekonomin att gå ihop

Kärntruppen i landslaget har fått ett statsbidrag på 10 000 euro som ger spelarna ekonomiska förutsättningar att träna professionellt.

Ett inställt VM får också fler ekonomiska konsekvenser för spelarna som går miste om en eventuell medaljbonus samt dagtraktamente. För Ronja Savolainens del betyder det att hon måste söka sommarjobb för att klara ekonomin.

– Det första jag tänkte på var helvete nu måste jag jobba. Efter VM har vi fått en extrapeng från bonusen som lägger sig bra på fickan.

– Man klarar sig rätt långt under en sommar då, men nu får man jobba. När finalserien är slut blir det lite semester men sen måste jag leta efter ett jobb för att få ihop de pengarna man annars brukar få ihop på VM, säger hon till SVT Sport.

Det betyder att hon inte kan fokusera fullt ut på ishockeyn under sommarmånaderna. Förra året jobbade Savolainen en månad under sommaren men då enbart för att få ihop lite extra pengar.

– Nu behöver jag jobba hela sommaren för att ihop ekonomin, säger hon.

Innan sommarjobbet tar vid kommer Savolainen att spela finalserie i SDHL. Hennes Luleå möter HV71 i finalserien som börjar på onsdag.

– Jag är oerhört taggad för finalerna. Det är klart att jag vill avsluta säsongen här med att vinna guld, säger Savolainen till HBL.

Diskussion om artikeln