Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansminister Katri Kulmuni: Coronaviruset kräver ännu inget krispaket för ekonomin

Från 2020
Katri Kulmuni eduskunnassa 5.3.2020
Bildtext Finansminister Katri Kulmuni (C) tror att bilden är klarare i och med nästa ekonomiska prognos om en månad.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Finansminister Katri Kulmuni (C) säger att regeringen inte ännu kommer att ta till några extra stimulansåtgärder på grund av coronaviruset. Enligt regeringsprogrammet kan man använda en miljard vid exceptionella situationer.

Coronaviruset har fått världens börser att störtdyka och ekonomiska experter varnar för att Finland riskerar gå in i en recession.

Regeringen avvaktar ändå med att stimulera ekonomin ytterligare på grund av coronavirusets effekter.

– Vi följer ytterst noggrant med hur coronaviruset påverkar människors hälsa och ekonomin. Ännu har vi inte en sådan situation att vi skulle ta i bruk de instrument vi byggt in i regeringsprogrammet, sa finansminister Katri Kulmuni på tisdagen till journalister i riksdagen.

Regeringen har tidigare kommit överens om möjligheten att använda en miljard euro för att stimulera ekonomin vid exceptionella situationer.

Enligt Kulmuni borde ekonomin krympa med en procent under två kvartal för att den här krismekanismen skulle kunna tas i bruk.

Coronadrabbade företag kan få hjälp

Finansministeriet utreder även hur man kan stödja företag som lider på grund av coronaviruset, till exempel genom Finnvera som stöder exportföretag med finansiering.

Enligt Kulmuni får regeringen en ny prognos från finansministeriet inför rambudgetförhandlingarna om en månad. Då väntar man sig en klarare bild av vilka följder coronaviruset får för ekonomin.

Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver för sin del på Twitter att regeringen vid behov är beredd att stimulera ekonomin och att man fattar sådana beslut i samband med vårens rambudgetförhandlingar.

Diskussion om artikeln