Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Värdet på kryssningsfartyg sjunker - "Fortsätter coronakrisen kan det i värsta fall leda till att fartygsbetällningar återtas"

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 18:58.
fartyget costa smeralda i stor vit  skepnad
Bildtext Åbotillverkade Costa Smeralda var i rubrikerna i januari då 6000 resenärer hölls i karantän på grund av coronamisstankar.
Bild: Petra Ristola / Yle

Värdet på aktier i rederierna som beställt fartyg från Åbovarvet sjönk betydligt på måndagen. Dels på grund av fluktuerande börsmarknader, dels på grund av direkta följder av coronaviruset.

Internationella kryssningsfartyg har påverkats av coronaepidemin. Rederierna Royal Caribbean Cruises och Carnival Cruise Lines har fått se sina aktiekurser sjunka rejält.

Hur länge situationen fortsätter påverkar hur det går för fartygsbeställningar till varven, konstaterar Markku Lehmus, prognoschef vid näringslivets forskningsinstitut Etla.

Varvsarbetare på Åbovarvet.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Han uppskattar att läget med coronaviruset skrämt folk till den grad att resebokningarna under det kommande halvåret minskar betydligt.

- Just nu tror man att epidemin så småningom börjar avta under andra halvan av året. I så fall börjar också kryssningsbokningarna återhämta sig. Människans minne är ganska kort. Så det här kan bli en ganska kort fluktuation.

Också ett annat scenario är möjligt enligt Lehmus. Epidemin kan bli utdragen, eller så kan rädslan för viruset kvarstå och ändra folks beteende på lång sikt.

- Det är en möjlig risk. Det kan orsaka konkurser och i värsta fall att fartygsbeställningar återtas, säger Lehmus.

- På sommaren är vi klokare. Jag är inte ännu för pessimistisk, men jag skulle nog beakta den möjliga risken.

Meyer Turku: Vi bygger normalt enligt överenskommelse

Meyer Turkus orderbok ser det bra ut. Till exempel ska Mardi Gras-fartyget som just nu byggs på varvet överlåtas till rederiet Carnival Cruise Lines i oktober.

- Vi har bindande avtal på nya fartyg fram till år 2025. Fartygen byggs i normal ordning, säger Meyer Turkus informatör Tapani Mylly.

Han vill inte desto mera kommentera varvets angelägenheter.

Royal Caribbean Cruises och Carnival Cruise Lines har beställt totalt sju fartyg från Åbo. Av dem är tre redan i produktion, och fyra i planeringsstadiet.

Artikeln baserar sig på Risteilyjättien arvo sukeltaa – Etla: Koronakriisin jatkuminen voi pahimmillaan johtaa laivatilausten perumisiin skriven av Jari Hakkarainen.

På andra språk

Diskussion om artikeln