Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enade Ryssland vill låta Putin ställa upp för återval år 2024 - vill att grundlagsförändring nollar Putins presidentperioder

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 16:12.
Närbild av Vladimir Putin som tittar åt sidan medan han böjer sig framåt något. Turkos bakgrund.
Bildtext Enade Rysslands Dumaledamot valentina Teresjkova, den första kvinnan i rymden, vill låta Putin sitta kvar på presidentposten. Partiet ställer sig bakom förslaget.
Bild: EPA

Rysslands president Vladimir Putin ska kunna återväljas också år 2024 trots att han redan är inne på sin andra och sista mandatperiod, föreslår maktpartiet Enade Ryssland. Putin ska tala i Duman på tisdag och väntas kommentera förslaget.

Putins maktparti Enade Ryssland stöder förslaget om att låta Vladimir Putin ställa upp för återval i presidentvalet 2024, trots att han redan har suttit två mandatperioder i rad.

Den nuvarande grundlagen begränsar antalet mandatperioder för presidenter till två.

En av partiets ledamöter, Valentina Teresjkova, föreslog att Putins mandatperioder skulle nollas i samband med de grundlagsförändringar ryssarna ska rösta om i en folkomröstning i slutet av april.

Ryska duman i maj 2012.
Bildtext Statsduman behandlar på tisdag gurndlagsförändringarna i den andra av tre sessioner.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Enade Rysslands ledarskap sade att partiet utan tvekan ställer sig bakom ett sådant förslag, men att det först måste diskuteras med presidenten.

Sitter kvar?

Förslagen till förändringarna i grundlagen kom ursprungligen i samband med att Putin efterlyste reformer och nya tag i landets regering i sitt årliga tal om läget i nationen.

Det ledde till att dåvarande premiärministern Dimitrij Medvedev genast avgick tillsammans med hela regeringen.

Grundlagsförslaget och den nya regeringen ansågs då vara ett led i att låta Putin bädda för år 2024 och hålla kvar makten i sina händer, men det var oklart hur.

Venäjän pääministeriksi nouseva Mihail Mišustin on toiminut Venäjän korkeimpana verojohtajana. Tässä hän on kuvassa presidentti Putinin kanssa, kuva on vuodelta 2017.
Bildtext Putin med landets nya premiärminister Michail Misjustin som tidigare var landets skattechef.
Bild: Alexei Nikolski / Sputnik / EPA

Förslaget från Enade Rysslands Teresjkova kan nu erbjuda svar på den frågan.

Det skulle låta den 67 år gamla Putin sitta kvar på posten i tolv år till, åtminstone i teorin.

Åtminstone inte emot förslaget

Putin har tidigare sagt att han inte är för att mandatbegränsningarna slopas och har jämfört det med ett sovjetiskt system där ledare satt kvar långt över sina bästa år och dog på posten.

- Varför vill jag inte göra mig av med begränsningar på mandatperioder? Det är inte mig själv jag är rädd för. Jag kommer inte att tappa vettet så det handlar inte om mig.

- Vi kanske behöver stabilitet och lugn utveckling framom allt annat just nu, men då landet blir rikare och mer självsäkert kommer det alldeles säkert att behövas rotation vid makten, sade Putin vid ett möte med arbetare i textilstaden Ivanovo på fredag.

Då Putin talade i Statsduman på tisdag var han ändå åtminstone inte emot förslaget, trots att han inte ansåg att det var ett brådskande ärende.

- I princip kunde är det här alternativet möjligt, men på villkoret att grundlagsdomstolen avgör att en sådan förändring inte går emot grundlagens principer och huvudbestämmelser, sade Putin till ledamöterna.

Statsduman röstade sedan för förslaget med klara siffror, 382 för och noll emot medan 44 ledamöter lade ner sina röster.

Förslagen till grundlagsändringar ska ännu behandlas en tredje gång i Statsduman, men den behandlingen ses som en ren formalitet.

Artikeln har uppdaterats 15:13 med Putins kommentarer i Statsduman och 16:11 med resultatet från Statsdumans omröstning.

Diskussion om artikeln