Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi petar oss i ansiktet 23 gånger i timmen – att låta bli kan skydda mot coronavirus

Från 2020
Hur ofta rör vi oss i ansiktet? Vi testade - Spela upp på Arenan

Risken för att både själv bli smittad av coronavirus och smitta andra ökar då man rör sig i ansiktet och särskilt på slemhinnorna i ansiktet.

– Det är en väldigt stor bov. Vi rör oss i ansiktet i medeltal 23 gånger i timmen, säger Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Vi petar oss i ansiktet betydligt oftare än man spontant kunde tro. Oftast gör vi det dessutom omedvetet.

– I Japan byggde man 2019 upp en konstgjord tågkupé och filmade hur folk betedde sig i den. Enligt studien tog försökspersonerna sig i ansiktet i medeltal 18 gånger i timmen – alltså otroligt ofta, säger Carlbring.

Enligt en amerikansk studie rör vi oss i ansiktet ännu oftare, 23 gånger i timmen.

Låt bli munnen

Att peta sig i ansiktet är ändå inte automatiskt något farligt, det beror på var i ansiktet man pillar.

– Det är att ta sig på slemhinnorna som är det farliga, säger han.

Enligt Carlbring finns det olika orsaker till att vi konstant rör oss själva i ansiktet. Dels kan det till exempel klia i ansiktet, men många av oss gör det också då vi är lite nervösa eller för att vi vill visa att vi tänker till under en diskussion.

– Det finns många olika anledningar till att vi petar oss i ansiktet och oftast är det inte särskilt medvetet. Vi tänker väldigt sällan “nu ska jag ta mig i ansiktet”, utan det bara sker, säger han.

Män rör sig själva mer än kvinnor

Carlbring berättar att det enligt den japanska studien finns skillnader mellan hur ofta män och kvinnor tar sig i ansiktet.

– Män tog sig i ansiktet oftare än kvinnor. Men forskarna trodde att det här egentligen inte berodde på kön, utan de trodde att det kunde förklaras av att kvinnor i högre utsträckning bär makeup. Har man makeup på sig vill man inte förstöra den genom att ta sig i ansiktet, säger Carlbring.

Var i ansiktet petar vi oss då oftast? Enligt Carlbring tar vi människor oss oftast i håret, cirka fyra gånger i timmen.

– Att ta sig i håret är inte så farligt. Men människor rör också sin mun lika ofta och det här är betydligt värre, det är slemhinnorna vi borde låta bli, säger Carlbring.

Per Carlbring har själv märkt att han oftast petar sig själv i ansiktet då han pratar med andra människor.

– Det är otroligt svårt att sluta peta sig i ansiktet. Man kanske kan försöka ha händerna i fickan, men gäller ändå framförallt att vara duktig med handhygienen. Att själv bli uppmärksam på att man rör sig i ansiktet ofta är ett bra första steg, säger han.

Hur ofta rör vi oss i ansiktet? Vi testade - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln