Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljöminister Mikkonen vill ha en plan för att sluta förbränna torv helt och hållet - Finland kan få 165 miljoner euro i kompensation från EU-fond

Från 2020
Krista Mikkonen ympäristöministeriössä
Bildtext Miljöminister Krista Mikkonen (De Gröna) ser EU-pengarna som en chans för regeringen att bli av med torven.
Bild: Lotta Laakso / Yle

Miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) vill att Finland gör upp en plan för hur man kan helt förbjuda torvförbränningen. En tydlig plan skulle ge möjligheter att få pengar från EU.

Regeringen har redan tidigare beslutat att minska torvförbränningen med hälften fram till år 2030, men nu vill Krista Mikkonen skärpa kraven på torvbranschen ytterligare.

- Torven är en betydande utsläppskälla och därför skulle det vara klokt att redan nu fundera på hur vägen till att helt förbjuda torvförbränning ser ut. Och när vi gör en sådan plan så kan vi förbereda de områden där torven är betydande för sysselsättningen och fundera på andra möjligheter där, säger Mikkonen.

Oulun Energian lämpövoimala Oulussa
Bildtext Värmekraftverket i Uleåborg använder torv som en råvara i förbränningen.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Enligt Mikkonen måste beskattningen av torv höjas så att det helt enkelt inte längre är lönsamt med torvförbränning. Beskattningen av torv har hittills varit lägre än beskattningen av andra bränslen för uppvärmning.

- Det finns möjligheter att få pengar från EU och det lönar sig att använda sig av dem då vi kör ner torven.

EU-pengar kan användas för utbildning och nya arbetsplatser

Finland har möjlighet att få upp till 165 miljoner euro per år, under sju års tid, från EU:s fond för rättvis omställning. Kravet för att få pengarna är att regeringen har gjort upp en plan för hur torvförbränningen ska stoppas.

- Vi måste fundera på hur vi kan bli av med det fossila bränslet, till exempel torven, och hur man använder pengarna så att man stärker sysselsättningen på området, säger Mikkonen.

Torven är en betydande näringsgren i områden i östra och norra Finland. EU-pengarna kunde användas till exempel för utbildning och för att skapa nya arbetsplatser.

EU:s budgetförhandlingar är ännu på hälft, men Finlands andel av EU-fonden ser ut att vara 165 miljoner euro.

Finlands andel är större än många andra EU-länders, just för att torvförbränningen är så betydande i Finland. Till exempel Sverige får endast 61 miljoner euro från EU-fonden.

Inom regeringen har det varit en kamp om torven mellan Centern och De gröna. Centern har inte velat förbjuda torvförbränningen, medan De gröna anser att det är nödvändigt för att Finland ska kunna nå sina klimatmål.

Diskussion om artikeln