Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den kontroversiella konståkningstränaren tillåts jobba vidare – HSK:s ordförande motiverar beslutet: "Det är viktigt att ge en andra chans"

Från 2020
Mikael Nyberg valdes i februari till ordförande för HSK:s styrelse.
Bildtext Mikael Nyberg valdes i februari till ordförande för HSK:s styrelse.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Konståkningsklubben HSK riskerar att uteslutas ur förbundet efter att styrelsen fattat ett beslut om att den omtalade tränaren Mirjami Penttinen tillåts återvända till sitt jobb. Penttinen fick i januari en tolv månader lång avstängning. Klubbens ordförande Mikael Nyberg intygar att det inte längre finns något utrymme för osakligt beteende.

Konståkningsklubben HSK fortsätter att skapa rubriker. I januari bestämde konståkningsförbundet att HSK-tränaren Mirjami Penttinen stängs av i tolv månader för osakligt beteende.

På måndagen bestämde i sin tur HSK:s styrelse att Penttinen får komma tillbaka som tränare efter att ha varit åsidosatt i bara sju veckor, ett beslut som har rört upp känslorna.

Förbundet har bestämt sig för att behandla ärendet om två veckor. Ett möjligt utfall är att HSK utesluts ur förbundet och i så fall skulle HSK:s lag Team Unique inte kunna representera Finland i VM i synkroniserad konståkning i början av april.

HSK och Penttinen kommer oavsett att respektera avstängningen, vilket betyder att Penttinen inte kommer att närvara under några tävlingar. Däremot innebär HSK:s beslut att det är fritt fram för Penttinen att leda sedvanliga träningspass.

"En andra chans"

Sedan februari har HSK en ny styrelse som leds av ordförande Mikael Nyberg. I en intervju med Yle Urheilu beskriver han hur HSK ser på situationen där Penttinen nu alltså fortsätter att fungera som tränare i klubben.

– Vi anser att dessa sju veckor i kombination med avstängningen är ett tillräcklig påföljd. Det är viktigt att ge en andra chans och se till att dylikt osakligt beteende inte upprepas.

Vilket material baserar ni ert beslut på?

– Vi har nu gjort mycket jobb i klubben för att få fram ett regelverk. Dit hör ett etiskt regelverk, ett regelverk för social media och den olympiska kommitténs fair play-principer och -ideal.

– Om det dyker upp något om tränarna kan man göra en anonym anmälan som behandlas. Vi har nu förfaranden, åtgärder och uppföljning.

Mirjami Penttinen fungerar som tränare i HSK.
Bildtext Mirjami Penttinen fungerar som tränare i HSK.
Bild: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ert beslut och den ett år långa avstängningen står i strid med varandra. Hur bra känner ni till motiveringarna och materialet, som låg till grund för förbundets beslut att stänga av Mirjami Penttinen i ett år?

– Vi är väl bekanta med det. I disciplinnämndens beslut konstateras det att avstängningen i viss utsträckning begränsar Penttinens rätt att utöva sitt yrke. Och omvänt betyder det förstås att det inte förbjuder henne att träna.

– Från klubbens sida finns det inga hinder för att träna, förutsatt att vi ser till att tidigare nämnda regelverk och dess övervakning, övervakning av tränare och sådant är i skick.

"Vi följer finsk arbetslagstiftning"

Nyberg tycker inte att HSK trotsar systemet där det är förbunden som bär ansvaret för disciplinära åtgärder.

– Grenförbundet har gett ett straff, alltså en avstängning, som då var det enda möjliga straffet. Beträffande tränandet är det viktigt att komma ihåg att klubben har en roll som arbetsgivare. Vi följer finsk arbetslagstiftning.

Förbundet överväger nu stränga straff, varav ett är att utesluta HSK ur förbundet. Vad anser du om det?

– Vi hoppas förstås på att det inte ska behöva gå så långt. Vi för en konversation med förbundet och ser till att våra regelverk och tillvägagångssätt är i skick. Vi vill vara etiska i alla situationer och det finns inte heller i framtiden utrymme för osakligt beteende i vår förening.

Källa: Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln