Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Misshandel ledde till hjärnskada - offrets flickvän säger att motivet var att de pratade svenska

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 10:20.
Polisbil i stadsmiljö
Bildtext Våldsdådet utspelade sig på Runebergsgatan vid ingången till Kampens metrostation i april 2018.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En man slog en annan med knytnäven så att han fick en allvarlig hjärnskada och tappade talförmågan. Hovrätten höll fast vid tingsrättens dom i fallet som utspelade sig i Helsingfors våren 2018.

Offret och hans flickvän hade efter en kväll på stan varit på väg till en taxistolpe i Kampen då en obekant man hade börjat prata med dem. Enligt offrets flickvän hade mannen börjat bråka med dem eftersom de pratade svenska sinsemellan.

Paret försökte gå bort från den unga mannen född 1997 men han hade följt efter dem. Plötsligt hade han slagit till pojkvännen så att han föll ner på knä.

Offret lyckades ta sig tillbaka på benen och flickvännen gick mellan männen och bad gärningsmannen att sluta. Då hade mannen sagt att han gör det “för kvinnans skull” och att han “räddar henne”, berättade kvinnan i tingsrätten.

Mannen smällde åter till pojkvännen i huvudet med sådan kraft att han tappade medvetandet och slog huvudet i marken. Efter det hade förövaren sprungit från platsen.

Stort skadestånd

Mannen dömdes till 1,5 års villkorligt fängelse och han ska betala offret över 30 000 euro för sveda, värk och tillfälliga men.

Han dömdes för misshandel och grovt vållande av personskada.

Den stora summan förklaras med att skadorna som den finlandssvenska mannen fick var svåra. Han fick en svår hjärnskada och måste opereras genast då han anlände till sjukhuset, och han har sedan dess inte kunnat kommunicera ordentligt eller röra sig utan hjälpmedel.

Misshandlaren överklagade tingsrättens beslut, men hovrätten höll fast vid domen. Mannen nekade till att det var han som låg bakom brottet, men hovrätten ansåg att det fanns tillräckligt med bevismaterial mot honom.

Varken hov- eller tingsrätten fäste vidare uppmärksamhet vid motivet bakom våldshandlingen.

Artikeln uppdaterades 11.3.2020 kl 9.00 med ett tillägg innehållande brottsrubriceringen, det vill säga att mannen dömdes för misshandel och grovt vållande av personskada.

Artikeln uppdaterades 11.3.2020 kl 10.20 då ordet "Slagsmål" i rubriken ersattes med "Misshandel", eftersom ordet slagsmål var missvisande.