Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tornberget i Bennäs förblir ett rekreationsområde – företag får inte bryta och krossa berg i området

Från 2020
Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog.
Bildtext Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog. I början av mars hade invånarinitiativet samlat 798 underskrifter.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre gör en tvärvändning och ger inte företaget R&R Frostdahl lov att bryta och krossa berg vid Tornberget i Bennäs.

Som Yle Österbotten tidigare kunde rapportera har kommuninvånare som vill bevara bergsområdet kring Tornberget i Bennäs för rekreation och friluftsliv startat ett invånarinitiativ. I början av mars hade invånarinitiativet samlat 798 underskrifter.

Bakgrunden är att företaget R&R Frostdahl köpt ett markområde strax nedanför Tornberget. Där vill bolaget bryta och krossa berg. Området omfattar ungefär åtta hektar och sträcker sig mot Forsby.

Miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre har tidigare lutat mot att ge företaget tillstånd till marktäkt men valde på senaste möte med rösterna 4-4 att återremittera frågan. Ordförande Roger Häggmans röst avgjorde till fördel för en återremittering.

På tisdagens möte röstade man om frågan igen om den här gången valda man att inte bevilja tillstånd för varken täktverksamhet eller miljötillstånd för brytning och krossning av berg i området.

Ronny Östman (KD) lämnade in ett motförslag om att nämnden skulle bevilja tillståndet men med rösterna 3 mot 6 valde nämnden att inte bevilja tillståndet.

Nämndens ordförande Roger Häggman (SFP) var en av de som röstade för att bevilja företaget tillstånd.

- Så som jag tolkade beredningen fanns det inte något då det gäller miljöaspekterna som motiverar att inte bevilja ett tillstånd. Nu kom det politik in i bilden och jag är lite besviken över att det var det som avgjorde beslutet.

- Men det är bra att vi fick ett beslut. Det har varit en lång beredning, säger Häggman.

Diskussion om artikeln