Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hanaholmens vd Gunvor Kronman: Vi är förberedda på att stänga Hanaholmen – men inget behov i nuläget

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 19:45.
Manlig hotellgäst skriver in sig på Hanaholmen, handsprit i flaska på disken
Bildtext Tills vidare kommer det gäster till Hanaholmens hotell. Handspriten har en framträdande plats på receptionsdisken.
Bild: Bengt Östling/Yle

På Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland följer man noga med coronaläget. Här känner man av oron. Coronaviruset sprider sig också i de nordiska länderna - tills vidare mer i Sverige än i Finland.

Hanaholmens kulturcentrum i Esbo har en aktiv verksamhet inom det svensk-finländska samarbetet inom kultur-, samhälls- och näringsliv. Dessutom har man ett nyrenoverat konferenscentrum och ett 60-tal hotellrum att fylla.

- Beredskap finns för i stort sett allting. Det är nog ingen som är lugn just nu, säger vd Gunvor Kronman.

Situationen kan förändras snabbt

- Viruset har både ekonomiska och andra konsekvenser för väldigt många verksamheter inklusive vår verksamhet här på Hanaholmen.

Kronman vill inte i det här skedet överdriva effekterna av läget. Å andra sidan: vi har sett att saker och ting kan förändras mycket snabbt.

Myndigheterna kommer med uppdateringar flera gånger om dagen, det gäller att följa läget och vara alert.

- Jag tror att vi är så beredda som man kan vara i det här läget. Det är väldigt många oförutsägbara faktorer som ligger framför oss.

Men vi har en kriskommunikationsplan och hela tiden dialog med vår egen personal. Vi svarar på frågor från kunder som tar kontakt, säger Gunvor Kronman.

"Avbokningar har gjorts"

Gunvor Kronman kan eller vill inte svara exakt på frågan om hur många avbokningar som har gjorts på Hanaholmen på grund av coronaläget.

Inte lika många som i Sverige, kunde Kronman konstatera när hon besökte Stockholm i helgen.

- Vi har inte haft det lika svårt som i Stockholm, där ungefär 20 procent av bokningarna var avbeställda på hotellen i Stockholm.

Hanholmen ser en försiktighet inom näringslivet med nya bokningar. Det har kommit avbokningar, men tills vidare sitter vi lugnt i båten och har inte planer på att stänga huset, säger Gunvor Kronman.

Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Bildtext Just nu har Sverige fler fall av coronavirus än Finland, noterar Gunvor Kronman, VD på Hanaholmens kulturcnetrum.
Bild: Hanaholmen

Vad skulle få er att bli mer bekymrade?

- Det är kanske ingen idé att spekulera i det här läget. Det är klart, om man skulle få akuta sjukdomsfall i huset som skulle leda till myndighetsingripande, så kunde det vara en sådan sak. Förstås också om det ekonomiska läget blir ohållbart, säger Gunvor Kronman.

Så då slutar det komma gäster, inte för att det är sjuka men för att de inte har råd, eller?

- För att folk kanske är rädda, i vissa länder går myndigheterna ut och uppmanar folket att inte samlas. De övriga nordiska länderna har i vissa fall vidtagit drastiska åtgärder.

- De finländska myndigheterna har tills vidare varit lugna i sina instruktioner till befolkningen. Vi har inte heller det antal smittade i Finland som i andra länder, noterar Gunvor Kronman.

Vinstvarningar inom resebranschen

Affärsresandet minskar och i synnerhet de utländska turisterna har blivit klart färre i Finland.

Både Scandic-hotellkedjan och Viking Line har kommit med varningar om att deras resultat blir klart sämre. Antalet passagerare och hotellgäster väntas minska betydligt.

Samma erfarenhet har man på flygbolagen. Antingen vågar passagerarna inte resa, eller så får de inte.

Flygbolagen lägger ner rutter för att spara pengar och för att länderna inte tar emot turister. Businessresandet har också inhiberats i många företag.

Kaarina Kaikkonens metallstatyer: ytterrockar på stenblock utanför Hanaholmen
Bildtext Hanaholmen möter med kultur vid ingången.
Bild: Bengt Östling/Yle

Handsprit och effektiverad städning i lugn oas

I internationell jämförelse är Finland och Sverige tills vidare lugna oaser, trots att antalet misstänkta smittor ökat speciellt i Sverige.

På Hanaholmens receptionsdisk står handspriten beredd för nyanlända gäster. Hotellföretagarens ansvar har igen utvidgats i fråga om omtanke om gästernas hälsa.

Gunvor Kronman berättar att man satsar extra mycket på handhygien och renhållning just nu. I övrigt kan man bara vänta.

Förstås uppmanar man anställda att inte komma på jobb om de känner sig sjuka. Och gästerna ska inte komma om de känner sig sjuka eller finns i riskgruppen för att drabbas hårdare av viruset.

Den kulturella besöksnäringen drabbas

Det är inte bara Hanaholmen som kan råka illa ut. Det här gäller hela turist- och besöksnäringen - inklusive kultur, museer och underhållning.

- Det är här som många av de nya ekonomiska positiva perspektiven för Finland finns. Hela den sektorn drabbas nu, påpekar Gunvor Kronman.

Nu får man fundera på om virtuella möten och kontakter på nätet ersätter det fysiska mötet. Gunvor Kronman har sett också på den möjligheten.

Ansikte mot ansikte att föredra

- När det gäller att uppfylla vår mission om växelverkan mellan länder är också det ett sätt att göra det. Allt stannar inte upp fast man inte kan mötas fysiskt.

Men om man inte hör till riskgrupper eller har bedömts som en som borde sitta i karantän, så finns det ingen anledning att avstå från möten, enligt Gunvor Kronman.

- Det blir trots allt bättre kvalitet på mötet om man träffas fysiskt. Ansikte mot ansikte har man möjlighet att gå djupare, säger Gunvor Kronman, vd på Hanaholmen, som också går under namnet “kontaktverkstaden” mellan Sverige och Finland.

Komplettering: den 17.3 meddelades på Hanaholmens webbsida att man stänger kulturcentret. Det är stängt till slutet av maj månad.

Diskussion om artikeln