Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åländskt fiskodlingsföretag vill etablera sig i Kaskö – finska myndigheter villiga att satsa på fiskodlingar till havs

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 08:07.
Nordic Trouts fiskodling på Åland.
Bildtext Nordic Trout vill producera 950 000 kilo regnbågsforell per år i Kaskö.
Bild: Pressbild: Nordic Trout

Redan om ett år kan en stor fiskodling stå färdig utanför Kaskös kust. Det är i alla fall vad Nordic Trouts vd Alf-Håkan Romar hoppas på.

Det åländska företaget Nordic Trout har inlett tillståndsprocessen för att placera fiskkassar på öppna havet ungefär nio kilometer från Kaskös kust. Anläggningen är planerad för att årligen producera regnbågsforell med en slaktvikt på 1,2 miljoner kilo.

Sett till produktionsmängden skulle den bli en av landets största.

– Kaskö har idealiska förhållanden för fiskodling. Det finns en bra hamn. Det finns en kommun som satsar på fisk. Det finns bra och djupa vatten här utanför och vi ser bara möjligheter med en etablering här i Kaskö, säger vd:n Alf-Håkan Romar.

En man med glasögon och kort ljust hår och skägg.
Bildtext Alf-Håkan Romar.
Bild: Yle/Juho Teir

Bolaget har lämnat in behovsprövningen för miljökonsekvensbedömningen till NTM-centralen och väntar nu på besked om den. Romar har förhoppningar om att köra igång verksamheten inom kort.

– Om allt går som på Strömsö så siktar vi på att efter sommaren lämna in en miljötillståndsansökan och så beror det på hur snabbt Regionförvaltningsverket behandlar vår ansökan. Vi hoppas att vi om ett år ska börja dra ut de första fiskarna till sjöss.

Fiskodlingar väcker kritik

På många håll väcker fiskodlingar kritik eftersom man är osäker på hurudan påverkan odlingarna har på miljön.

I slutet av förra sommaren sade till exempel delägarlaget i Larsmo upp kontraktet med Ekofish som hade planer att starta en fiskodling utanför Jakobstad.

De hade ett färdigt arrendekontrakt om att få använda ett område utanför Ådö fiskehamn som förvaringsplats för fiskkassar. Men kontraktet revs efter kritik från invånare som var oroliga för miljöbelastningen i området.

Senare ingick ändå Ekofish ett arrendekontrakt med Jakobstads hamn.

Enligt fiskerichefen Kari Ranta-aho på Egentliga Finlands NTM-central är fiskodlingarnas miljöbelastning inte så stor som många kanske tror.

– Det får alltid komma kritik, men om man tänker på ekologiska effektiviteten och vilka värden det finns i den fisk som man producerar idag i finska vatten, så är alla värden på den goda sidan. Om det nu sedan är fråga om belastningsvärden eller klimatvärden, eller hälsoaspekterna som är otroligt viktiga i näringspolitiken i dagens läge.

– Jämför man dessa med övriga matproducenter så är fisken nummer ett, tillsammans med växthus- och grönsaksproduktionen.

En man med glasögon och kort mörkt hår ser bekymrad ut.
Bildtext Kari Ranta-aho.
Bild: Yle/Juho Teir

Har utvecklat fiskfodret

Enligt naturresursinstitutet Luke har man sedan början av 1990-talet jobbat hårt med miljöfrågor då det gäller just fiskodlingar och man har kommit fram till att det mest effektiva sättet att minska näringsbelastningen är att utveckla fiskfodret.

Med hjälp av Östersjöfoder, det vill säga foder som är gjort på fisk från Östersjön, så kan fiskodlingens produktion öka på ett hållbart sätt.

Enligt Lukes beräkningar har fosforbelastningen från fiskodlingar minskat med över 80 procent sedan 1980-talet.

– Vi är en väldigt ung näring, så finns det mycket gamla osanningar som lever kvar hos folk. När vi tittar på Östersjön och fiskodlingarnas del av den näringsbelastning som finns så pratar vi om en procent. Med det i bakgrunden så är fiskodlingen ett väldigt bra sätt att producera protein, säger Alf-Håkan Romar.

Har tvingats stänga fiskodlingar i Sverige

Nordic Trout har även fiskodlingar i Sverige, men Mark- och miljööverdomstolen beslöt i mars 2017 att tre av fiskodlingarna måste stängas efter en övergångsperiod på tre år. Domen har tolkats utgående från Miljöbalken, vilken all miljötillståndspliktig verksamhet görs.

Enligt Romar är inte situationen i Sverige samma som i Finland. De tre odlingarna i Sverige fanns nära kusten och den finska odlingen planeras ungefär nio kilometer från Kaskös kust.

Han ser ingen orsak till att man inte kunde öka fiskodlingen ute till havs i Finland.

– Vi vet att självförsörjningsgraden är väldigt låg på fisk här i Finland och vi kan se hur sårbart vårt samhälle är i och med coronaviruset. När stängs landsgränserna, när finns inte livsmedel kvar i butikerna?

– Så ur den synvinkeln är det en viktig grej att vi själva kan producera en stor del av de livsmedel som vi behöver.

Ingen större kritik i Kaskö

Än så länge har inte planerna på fiskodling i Kaskö väckt så mycket kritik. Staden har dessutom redan hyrt ut två områden åt företaget för kassarnas vinterförvaring.

Tanken är att kassarna till vintern transporteras till Kaskö fiskehamn. Kassarna ska vara i grunt och strömmande vatten så att de inte fryser fast.

Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) är tudelad i frågan. Å ena sidan tycker han det är positivt om det kommer nya företag till orten, men å andra sidan är han osäker på miljökonsekvenserna.

– Det är det att man inte vet riktigt. Nu visar man här att det har gått ner oerhört mycket, speciellt fosfor som man har pratat en längre tid om och varit rädd för. Men är det sedan så sist och slutligen. Det där är något som man måste fundera på innan man kör på.

Carl-Gustav Mangs
Bildtext Carl-Gustav Mangs.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Hur tror du Kasköborna förhåller sig till fiskodlingen?

– Nog tror jag det blir diskussion om det. Det tror jag säkert. Men det beror också på var man placerar den. Jag tror att vinterförvaringsplatserna väcker mest diskussion.

Mangs deltog i ett fiskodlingsseminarium som ordnades i Kaskö på tisdag. Med var också fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) som i sin tur ser enbart bra saker med fiskodlingen.

– Jag tycker det var väldigt bra att vi fick den här informationen idag. Vi fick från början till slut veta vad det går ut på. Jag hoppas faktiskt att det går vidare för de här odlarna och att de inte behöver vänta länge på sina tillstånd.

– Man vill att näringen ska få gå vidare och vi ska få nya arbetstillfällen och nya företagare. Jag tror det är bara positivt.

Man står vid strand med industri långt i bakgrunden
Bildtext Kari Häggblom.
Bild: Yle/Roy Fogde

Rubriken ändrad kl.8.06. Den ursprungliga rubriken kunde tolkas som om företaget vänt blickarna mot Kaskö på grund av nobben i Sverige. Så är inte fallet.

Diskussion om artikeln