Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Synkro-VM inställt, Fifa rekommenderar att flytta alla landskamper – här hittar du det senaste om hur coronaepidemin påverkar idrottsvärlden

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 14:50.
Jasse Tuominen firar mål med lagkamrater bakom sig.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den pågående coronavirusepidemin har också fått följder för idrottsvärlden. Tävlingar avgörs inför tomma läktare eller ställs in helt och hållet. Här hittar du den senaste informationen.

Så här påverkas årets största evenemang

Ishockey-VM: Damernas turnering, som skulle köra igång i slutet av mars, har ställts in. Det internationella ishockeyförbundet IIHF har ännu inte fattat beslut om hur det blir med herrturneringen, som ska avgöras i maj.

Enligt tidningen The Hockey News kommer IIHF att inhibera herrarnas ishockey-VM i Schweiz. På torsdagen uppgav The Hockey News att ett besked förväntas inom de närmaste dagarna. IIHF förnekar ändå uppgifterna.

Fotbolls-EM: Uefa har inte ännu fattat beslut om fotbolls-EM, men följer med läget noggrant. Enligt bland andra den franska tidningen L'Equipe och nyhetsbyrån AP ska förbundet fatta ett beslut gällande EM på tisdag. Ett alternativ är att skjuta upp turneringen med ett år.

Sommar-OS i Tokyo: IOK har ännu inte fattat beslut om sommar-OS. Enligt de senaste uppgifterna ska kommittén ta ställning till eventuella åtgärder i maj.

14.3 klockan 14.50 VM i synkroniserad konståkning ställs in

Internationella skridskoförbundet (ISU) och USA:s konståkningsförbund meddelar att utöver konståknings-VM i Kanada är nu också synkro-VM inställt.

VM i synkroniserad konståkning skulle gå av stapeln i början av april i Lake Placid, USA.

Enligt förbundets pressmeddelande är det inte rimligt att försöka skjuta upp mästerskapen i det läget som råder. De kommer ändå att utreda den möjligheten tillsammans med de andra förbunden. Före oktober 2020 blir det med säkerhet inte ändå, skriver de.

Konståknings-VM ställdes in redan den 11 mars.

14.3 klockan 14.37 Herrarnas och damernas basketligor avslutas

Basketförbundet meddelar att både herrarnas och damernas basketligor ställs in. Det samma gäller divisionerna. Enligt förbundets pressmeddelande var alla klubbar överens och beslutet var enhälligt.

Förbundet kommer med mer information senare gällande följderna.

14.3 klockan 14.32 Inget innebandy-slutspel

Innebandyförbudets styrelse har beslutat att avbryta alla högsta serier.

Herrarnas liga samt divison hade redan inlett slutspelet men de slutspelen inhiberas nu. Damernas slutspel inleds inte heller.

Utöver det inhiberas också seriernas kvalturneringar. Förbundet kommer senare att informera om vilka följder detta får, bland annat för slutplaceringarna i de olika serierna.

14.3 klockan 11.35 Volleybollförbundet avbryter alla säsonger på seniornivå

Volleybollförbundet meddelar på lördagen att säsongerna är slut på seniornivå.

Redan i går kväll valde förbundets styrelse att inhibera resten av herrarnas ligasäsong. Nu är också resten av damernas ligasäsong, och alla andra serier på seniornivå, inhiberade.

Förbundets styrelse kommer inkommande onsdag (18.3) att besluta hur det gör med eventuella nedflyttningar eller avancemang mellan de olika serienivåerna. På samma möte tas också beslut gällande juniorernas serier.

14.3 klockan 9.19 Fifa rekommenderar att flytta alla landskamper i mars och april – fotbollsherrarnas har två inplanerade

Finlands fotbollsherrar har inlagt två träningsmatcher i mars. En landskamp mot Polen och en mot Frankrike.

Nu har Fifa rekommenderat att alla landskamper under mars- och aprilmånad flyttas till en tidpunkt då de kan spelas under säkra omständigheter.

Enligt Sky Sports menar Fifa att detta beslut borde tas tas för att inte riskera spelarnas hälsa, samt för att situationen kunde "äventyra sportens integritet" och leda till en orättvis situation där alla lag inte har tillgång till sina bästa spelare.

Bollförbundet skrev i går att de följer med situationen och följer myndigheternas samt Uefas direktiv. Biljetter till EM-genrepet, landskampen mot Estland, kom inte till försäljning i går som tänkt

14.3 klockan 7.26 Futsalherrarnas slutspelsmatcher i VM-kvalet flyttas

I april skulle Finlands futsalherrar spela "alla tiders största match". Ett dubbelmöte mot Serbien i VM-kvalets slutspel där en sensationell VM-biljett står på spel.

Den första matchen skulle äga rum den 9 april och returmötet i Vanda tre dagar senare. De matcherna är nu flyttade. När matcherna ska spelas i stället är ännu oklart.

– Regeringen har rekommenderat att inga evenemang för mer än 500 personer ska arrangeras fram till slutet av maj. Hemmamatchen var slutsåld så vi kommer inte spela i Finland under den perioden, säger bollförbundets futsalchef Jyrki Filppu till Yle Urheilu.

Inledningsvis har de diskuterat med Serbien om möjligheten att spela matcherna i början av juni. Eventuellt spelas ändå matcherna så sent som i augusti.

VM i futsal går av stapeln i september-oktober.

13.3 klockan 18.38 Skidskyttesäsongen tar slut på lördag – söndagens stafetter inställda

Efter dagens sprinttävling i Kontiolax samlade sig lagledarna för ett möte gällande resterande delen av helgens tävlingar. Nu har de tagit beslutet att inhibera söndagens stafetter.

Skidskyttevärldscupen avslutas därmed med damernas och herrarnas jaktstarter på lördagen.

13.3 klockan 18.35 Bundesligasäsongen läggs på is

Veckoslutets matcher i tyska Bundesligan spelas inte. Både Bundesliga och den näst högsta ligan tar paus fram till den 2 april.

Källa: STT

13.3 klockan 16.39 Resten av ligasäsongen ställs in – ingen mästare utses

Ishockeyligan avslutar säsongen efter 59 grundserieomgångar. På grund av coronaviruset blir det inget slutspel den här säsongen och inget lag kommer att få den åtråvärda bucklan.

13.3 klockan 15.28 Starten på fotbollsligasäsongen senareläggs

Både herrarnas fotbollsliga och damernas högsta liga, nationella ligan, startar senare än tänkt. Fotbollsligan startar i juni för herrarna. Nationella ligan startar på våren men när exakt är ännu oklart.

13.3 klockan 14.50 Inga F1-tävlingar i Bahrain och Vietnam

Starten på formel 1-säsongen kommer att senareläggas. Helgens GP i Melbourne har redan ställts in och nu meddelar F1 att tävlingarna i Bahrain och Vietnam flyttas fram.

Tävlingen i Bahrain skulle gått av stapeln den 22 mars medan Vietnam skulle ha stått värd för sitt första GP två veckor senare. F1 undersöker nu möjligheten att köra tävlingarna senare under året.

I nuläget räknar man med att säsongens ska kunna köra igång i Europa i maj.

13.3 klockan 14.11: Fis ställer in också deltävlingarna i Quebec – världscupen på skidor är över

Nu står det klart att världscupen på skidor är över. Ursprungligen var tanken att genomföra ännu två tävlingar i Quebec under veckoslutet, men det internationella skidförbundet Fis meddelar nu att tävlingarna ställs in.

– Fram tills för några timmar sedan såg det möjligt ut att hålla tävlingarna enligt plan, säger Marianne Pelchat, talesperson för tävlingarna i ett pressmeddelande enligt SVT.

Finlands landslag åkte hem redan på torsdagen. Det norska landslaget åkte inte till Nordamerika alls.

I och med beskedet är det nu klart att Johannes Hösflot Kläbo vinner sprintcupen på herrsidan, medan segern i damernas sprintcup går till Linn Svahn.

13.3 klockan 13.09: Premier League och FA ställer in alla matcher för stunden

Det kommer inte att spelas ligafotboll på de brittiska öarna i mars.

Premier League meddelade på fredagen att man ställer in samtliga matcher i mars till följd av att såväl Chelsea, Arsenal som Everton hamnat i karantän på grund av coronaviruset.

Det engelska fotbollsförbundet FA hade innan det hunnit meddela att alla deras ligor – i klarspråk bland andra Championship och damligan Super League – också håller paus fram till den 3 april.

Det står fortfarande oklart om de planerade matcherna kan spelas senare.

Finländska spelare som drabbas är bland andra Teemu Pukki och Adelina Engström.

13.3 klockan 12.24: Uefa ställer in nästa veckas matcher

Det blir inga Champions League- eller Europa League-matcher den 17-19 mars, meddelar Uefa på sin webbplats.

Orsaken är högst antagligen att flera involverade lag (Juventus, Real Madrid och Chelsea) är i karantän för tillfället.

Uefa kommer att hålla ett möte tisdagen den 17 mars för att diskutera den pågående coronavirusepidemin tillsammans med samtliga 55 medlemsförbund. Förbundet väntas då ta ställning till fotbolls-EM och huruvida turneringen ska skjutas upp med ett år eller inte.

13.3 klockan 7.35: Arsenals och Chelseas ligalag i karantän

Arsenals tränare Mikel Arteta och Chelsea-spelaren Callum Hudson-Odoi har smittats av coronaviruset.

Både Arsenal och Chelsea har stängt träningsfaciliteterna och samtlig personal som har varit i kontakt med Arteta eller Hudson-Odoi har placerats i karantän. Det innebär att samtliga ligaspelare i lagen är i karantän för tillfället.

– Det här är en stor besvikelse. Jag testade mig själv efter att jag började må sämre. Jag kommer att återvända till jobbet så snabbt jag får, säger Arteta enligt BBC.

Premier Leauge ska enligt BBC hålla ett krismöte på fredagen för att diskutera åtgärder. Det står redan nu klart att matchen mellan Arsenal och Brighton på lördag inte kommer att kunna spelas.

Arsenals match mot Manchester City, som skulle spelas på tisdagskvällen, inhiberades då flera av Arsenals spelare hade varit i kontakt med Olympiakos coronasmittade ägare Evangelos Marinakis.

13.3 klockan 7.19: De nordamerikanska proffsserierna håller paus – det här vet vi nu

Både NBA och NHL meddelade på torsdagen att man håller paus "tills vidare". Två NBA-spelare har testat positivt för coronaviruset, medan inga fall ännu har rapporterats i NHL.

NBA:s kommissionär Adam Silver meddelade i natt att ligans paus kommer att vara i "minst en månad". NHL följer däremot med läget dagligen, men enligt nordamerikanska reportrar är det sannolikt att pausen pågår i "månader snarare än veckor".

NHL har redan bett samtliga lag att reservera sina hallar fram till slutet av juni, vilket tyder på att man är beredda på att skjuta upp slutspelet med några veckor vid behov.

Det gjorde man också i samband med lockout-säsongen 2012/13, då finalerna avgjordes strax innan draften. Den senaste gången finalerna inhiberades helt och hållet var år 1919 på grund av Spanska sjukan.

Den största nyheten i USA var ändå att collegebasketens omåttligt populära finalturnering "March Madness" ställs in helt och hållet. Takorganisationen NCAA gav beskedet sent på torsdagskvällen.

NCAA:s beslut gäller all collegeidrott, också ishockey.

13.3 klockan 6.38: Bekräftat: F1-premiären ställs in

F1-arrangörerna bekräftade under natten till fredag finsk tid att Australiens grand prix är inhiberat. Det efter att en medlem av McLarens depåteam testat positivt för coronaviruset.

Läs mer om beslutet här.

12.3 klockan 22.40: Oklart om och när hockeyslutspelet kan börja

FM-ligan i ishockey meddelar på sin webbplats att det inte blir något slutspel nästa vecka. Tanken var att slutspelet skulle dra igång på tisdag.

Ligastyrelsen fortsätter att följa läget.

12.3 klockan 21.20: Damfinalerna ställs in

Kiekko-Espoo och KalPa skulle göra upp i finalserien i damernas hockeyliga. Den har ändå ställts in. Hockeyförbundets ordförande Matti Nurminen säger till Yle att så gott som alla serier läggs på is.

12.3 klockan 21.20: Längdskidåkarna återvänder hem

Världscupen i längdskidåkning avslutas i kanadensiska Quebec under veckoslutet. De finska skidåkarna har ändå redan valt att återvända hem.

I backhoppning har de sista världscuptävlingarna för herrar i Norge inhiberats.

12.3 klockan 21.20: U18-VM inhiberas

Det internationella ishockeyförbundets vice ordförande Kalervo Kummola bekräftar till Yle Urheilu att det inte blir något U18-VM för pojkar i vår.

Turneringen skulle spelas i USA i slutet av april.

12.3 klockan 20.20: NHL tar paus

Ishockeyligan NHL meddelar att ligan tar paus på obestämd tid. NHL hoppas ändå kunna slutföra säsongen.

I Nordamerika har många andra proffsligor kommit med samma besked: basketligan NBA, baseballigan MLB och fotbollsligan MLS.

NHL:s farmarliga AHL förväntas fatta samma beslut under kvällen.

12.3 klockan 18.45: Tennisbesked

Herrtennisen tar paus i åtminstone sex veckor. Det meddelar herrförbundet ATP. Därmed blir det inga Mastersturneringar i Indian Wells, Miami eller Monaco i år.

Även det internationella tennisförbundet ITF tar paus i sex veckor.

Damförbundet WTA har meddelat att Mastersturneringen i Miami, som skulle börja den 24 mars, inte blir av.

12.3 klockan 18.40: Innebandyserierna tar paus

Innebandyförbundet meddelar att innebandyserierna i Finland tar paus från och med den 13 mars. Den 20 mars ska förbundets styrelse på nytt ta ställning till den resterande delen av säsongen.

12.3 klockan 18.20: BBC: Inget formel 1 i Australien

Enligt BBC:s källor blir det ingen formel 1-premiär i Australien under veckoslutet.

12.3 klockan 18.10: Hockey-VM i riskzonen

Enligt The Hockey News skulle herr-VM i ishockey i maj ställas in. Det internationella ishockeyförbundet IIHF dementerar ändå uppgifterna.

12.3 klockan 18.10: Bandyfinalen utan publik

Bandyförbundet meddelar att veckoslutets avslutande matcher spelas inför tomma läktare. Det gäller såväl fredagens bronsmatch mellan Kampparit och JPS som lördagens final i Borgå mellan Akilles och Veiterä.

– Det är en exceptionell situation. Vi har ändå bestämt oss för att vi vill spela färdigt säsongen, säger förbundets ordförande Jari Kettunen.

12.3 klockan 18.05: Mestis vill sätta punkt för säsongen

Mestis, som är herrhockeyns nästa högsta serienivå, vill sätta punkt för säsongen. Det uppger man på sin webbplats.

Mestis styrelse föreslår att säsongen avslutas efter grundserien och förbundsstyrelsen kan klubba igenom beslutet på torsdagskvällen.

12.3 klockan 18.00: Stafettkarnevalen inställd

Ledningen för Stafettkarnevalen meddelar att det inte blir något tävlande i slutet av maj.

12.3 klockan 17.50: Fotbolls-EM sommaren 2021?

Enligt den franska tidningen L'Equipe överväger det europeiska fotbollsförbundet Uefa att flytta fram herrarnas fotbolls-EM till sommaren 2021.

Förbundet överväger också att låta Champions League och Europa League ta paus för att eventuellt kunna spelas färdigt i sommar.

Det är meningen att fotbolls-EM ska inledas den 12 juni.

12.3 klockan 17.00: Handbollsförbundet ställer in samtliga matcher fram till följande styrelsemöte

Handbollsförbundet meddelade idag att det inte kommer att spelas några matcher fram till den 19 mars. Beslutet träder i kraft på fredag (13.3).

Torsdagen den 19 mars kommer förbundsstyrelsen att träffas och fatta ett beslut kring resten av säsongen. Förbundet informerar alla inblandade efter mötet.

Även damlandslagets läger och landskamper mot Belgien ställs in.

12.3 klockan 16.00: Även Jokerit spelar inför tomma läktare

Även ishockeyklubben Jokerit meddelar att laget sätter lapp på luckan. Kvartsfinalmatcherna i Helsingfors mot SKA S:t Petersburg spelas därmed inför tomt gapande läktare.

12.3 klockan 15.45: Skidskyttesäsongen avslutas i Kontiolax

Det internationella skidskytteförbundets representant Tore Bøygard bekräftar till Yle Urheilu att världscupavslutningen i skidskytte är inhiberad.

Det var tänkt att världscupen skulle avslutas i norska Oslo om en vecka.

I stället avslutas skidskyttesäsongen i Finland denna vecka. I Kontiolax har publiken en timme före herrarnas sprintlopp i högtalarna uppmanats att åka hem. Därmed tävlas det alltså också i Kontiolax inför tomma läktare.

12.3 klockan 15.40: FM-ligan i ishockey sätter lapp på luckan

FM-ligan i ishockey meddelar att grundserien avslutas utan publik. Två omgångar återstår, den näst sista på torsdag och den sista på lördag.

Av allt att döma spelas också ett eventuellt slutspel utan publik. Ligan informerar senare hur säsongen avslutas.

12.3 klockan 14.00: McLaren-anställd har smittats – stallet drar sig ur Australiens GP

Formel 1-stallet McLaren kommer inte att delta i säsongspremiären i Australien denna vecka efter att en person i stallet bekräftats vara coronasmittad.

Det berättar stallet på Twitter.

McLaren berättar i uttalandet att personen i fråga isolerades direkt när man märkt symptom. Personen vårdas för tillfället på sjukhus i Melbourne.

Resten av stallets medlemmar har satts i karantän. Lando Norris och Carlos Sainz Jr. är stallets förare denna säsong.

De första träningarna i Australien hålls på fredag.

12.3 klockan 13.48: La Liga pausas i två veckor – hela Real Madrids trupp i karantän

Den spanska högstaligan i fotboll, La Liga, meddelar att serien avbryts i två veckor på grund av coronaviruset.

Storklubben Real Madrid har i sin tur fryst hela sin verksamhet och satt hela sin trupp i hemkarantän. Detta efter att en spelare i klubbens basketlag konstaterats coronasmittad.

Tidigare har den italienska fotbollsligan Serie A avbrutits ända till den 3 april på grund av smittorisken.

Vinícius Júnior firar 1-0-målet.
Bild: European Pressphoto Agency EPA/Juanjo Martin

Källa: STT-AFP

12.3 klockan 13.06: Bandy-VM skjuts upp

Herrarnas VM i bandy var tänkt att köra i gång den 29 mars i ryska Irkutsk.

Nu meddelar det internationella bandyförbundet FIB att VM flyttas till oktober. Mästerskapet är tänkt att hållas i samma arena som planerat – nybyggda Ice Palace Baikal.

– Vi vill inte ta några risker med världsmästerskapet. Det är möjligt att det inte hade blivit genomfört på bästa sätt just nu, säger Boris Skrynnik, ordförande för Internationella bandyförbundet (FIB).

12.3 klockan 12.58: Herrarnas alpina världscupsäsong slut – tävlingarna i Kranjska Gora ställs in

Den alpina världscupen fick sig ett abrupt slut på herrsidan. Fis meddelar att helgens slalom och storslalom i Kranjska Gora.

Innan dagens beslut var det tänkt att man skulle åka utan publik, men nu stryks alltså herrarnas sista världscuplopp för säsongen i stället helt och hållet.

Fis meddelar att man inte kommer att ersätta tävlingarna, vilket betyder att de nuvarande cupställningarna blir slutgiltiga.

Detta innebär att norrmannen Aleksander Aamodt Kilde står som segrare i totalcupen före Alexis Pinturault.

Kildes landsman Henrik Kristoffersen tog i sin tur hem både slalom- och storslalomcupen.

12.3 klockan 12.34: Amerikanska skidskyttarna i Kontiolax fick skynda till flygfältet efter Trumps förbud

Tidigt på torsdagsmorgonen ändrades amerikanska skidskyttelandslagets planer totalt.

Laget befann sig i Finland för världscuptävlingarna i Kontiolax, men president Donald Trumps inreseförbud för resor från flera europeiska länder tvingade åkarna att återvända till hemlandet.

Förbudet träder i kraft vid midnatt.

Jani Pekurinen arbetar med det amerikanska landslaget och berättade för Yle om de dramatiska svängarna.

– Runt fyratiden på morgonen började hotellrummets telefon ringa. Av någon orsak reagerade inte vi.

– Ett par minuter senare knackade någon hårt på dörren. Det var en person från IBU, som berättade för vår lagledare att vi måste packa ihop hastigt och skynda oss till flyget som går klockan 5:40, summerade Pekurinen.

Beslutet kom från det amerikanska skidskytteförbundet, vars ledning befann sig i USA.

VM-silvermedaljören Susan Dunklee delade en bild från flygfältet på Instagram.

12.3 klockan 12.10: Cristiano Ronaldo stannar på Madeira

Serie A-klubben Juventus gick på onsdagen ut med att backen Daniele Rugani smittats av coronaviruset och att han är i karantän nu.

Klubben meddelade samtidigt att man följer alla isoleringsbestämmelser som myndigheterna gett. I söndags satt Rugani på bänken mot Inter, som meddelade att man avbryter all tävlingsverksamhet tills vidare.

Cristiano Ronaldo reste efter matchen hem till Madeira, för att hälsa på sin mamma som drabbats av en stroke.

Nu vill inte superstjärnan återvända till Italien.

Den italienska journalisten Tancredi Palmeri twittrade på torsdagsförmiddagen att Ronaldo inte vill återvända till Turin nu efter att Rugani testats positivt.

12.3 klockan 10.13: Fis reagerar på coronaviruset – världscuplopp ställs in

Det internationella skidförbundet Fis meddelade på torsdagsförmiddagen att sprintloppen i Minneapolis ställs in.

Orsaken är coronaviruset och att USA stoppat alla resor från Europa. Tävlingarna i Minneapolis var planerade att ordnas den 17 mars.

För tillfället befinner sig många åkare redan i Quebec, där världscupen är tänkt att fortsätta nästa helg. Finland anlände på tisdagen.

Enligt uppgifter till Yle Urheilu blir inte heller de avslutande tävlingarna i Canmore av. I kanadensiska Canmore är det planerat att man tävlar 20-22 mars.

Norge har tidigare meddelat att man nobbar de nordamerikanska tävlingarna, medan Sverige i går kväll meddelade att man endast deltar i Quebec.

12.3 klockan 9.40: NHL-säsongens fortsättning oklar – två lag förbjuder publik

Efter NBA:s beslut är även NHL-säsongen hotad. Flera lag i NHL och NBA delar på samma hemmaarena.

I natt meddelade San Jose Sharks och Columbus Blue Jackets att man spelar sina hemmamatcher utan publik.

På torsdag morgon amerikansk tid ska NHL hålla möte med lagen.

Ligan meddelar att man utreder situationen. Närmare besked väntas under torsdagen.

12.3 klockan 7.49: Juventusbacken Daniele Rugani har testat positivt – nu riskerar hela laget att bli isolerat

I söndags satt backen Daniele Rugani på bänken i Juventus match mot Inter och firade segern tillsammans med de andra spelarna efter matchen i omklädningsrummet.

Nu meddelar klubben att han testat positivt för coronaviruset.

I uttalandet berättar Juventus att 25-åriga Rugani för tillfället inte uppvisar några symptom och att han är isolerad från resten av truppen.

Laget tränade på onsdagen före testresultatet och därför kan hela laget komma att försättas i karantän. Det menar Football Italia.

12.3 klockan 7.39: NBA avbryts tills vidare – Utahspelare smittad

Basketligan NBA meddelar att man ställer in alla matcher tills vidare på grund av smittorisken för coronaviruset.

Orsaken är att en spelare från Utah Jazz testat positivt för viruset. Enligt ESPN:s källor är spelaren i fråga Rudy Gobert.

Han ska inte ha funnits i arenan då Utah skulle möta Oklahoma City Thunder i natt. Spelarna var redan och värmde upp inför matchen då de uppmanades att lämna planen.

Nattens två sista matcher ställdes in i och med beslutet. Det är nu oklart om NBA-säsongen alls kan fortsätta.

11.3 klockan 22.32: Konståknings-VM i Kanada ställs in

Måndagen den 16 mars skulle VM i konståkning äga rum i Montreal, Kanada. Nu meddelar Québecs hälsominister Danielle MaCann att mästerskapen är inhiberade på grund av coronavirusrisken.

Så sent som igår meddelade ännu förbundet att tävlingarna skulle gå av stapeln som normalt.

Finland skulle ha representerats av Juulia Turkkila, Matthias Versluis, och Emmi Peltonen.

Källa: Yle Urheilu

11.3 klockan 22.20: Damlandslagets Serie A-spelare får inte återvända till Italien

Damlandslaget avslutade nyss träningsturneringen på Cypern i en seger mot Slovakien. Landslaget spelar nästa gång EM-kvalmatcher i april och spelarna reser tills dess tillbaka till klubblagen.

Men inte alla.

Medan herrspelarna Jesse Joronen, Simon Skrabb och Sauli Väisänen sitter fast i Italien och inte får delta i herrlandslagets EM-förberedande matcher i slutet av månaden, får inte damlandslagsspelarna som till vardags håller till i Italien återvända hem efter turneringen på Cypern.

Det gäller Nora Heroum som till vardags spelar i AC Milan, Linda Nyman och Anna Auvinen som spelar för Inter Milan samt Paula Myllyoja som håller till i Pink Bari.

– Jag flyger nu till Finland och sen får vi tillsammans med klubben se hur läget ser ut, en dag i taget, berättar Heroum per telefon för Yle Urheilu.

Heroum ville inte närmare gå in på vem som gett spelarna direktivet att åka till Finland i stället för till Italien.

11.3 klockan 19.36: SVT: Alpina tävlingarna i Åre ställs in – världscupsäsongen slut för damerna

SVT rapporterar på onsdags kvällen att de alpina världscuptävlingarna som skulle äga rum i Åre i helgen ställs in. Det betyder samtidigt att damernas världscupsäsong nu är över.

– Vi har följt myndighetsinstruktionern fram till nu och fortsätter göra så nu också. Det var inget lätt beslut att ta då mycket står på spel och det är hemmatävlingar med kanonförutsättningar och väder, kommenterar alpinchefen Tommy Eliasso Winther till SVT.

Tidigare på onsdagen förbjöds alla samlingar och evenemang med mer än 500 människor i Sverige.

11.3 klockan 17.10: Följder också för ligahockeyn – media stoppas från att träffa spelarna efter matcherna

Enligt Yle Urheilus uppgifter kommer gångarna vid omklädningsrummen i hallarna vara stängda från och med torsdag. I och med det kommer media alltså inte att kunna träffa spelarna för intervjuer efter matcherna.

Enligt Yles uppgifter kommer flera klubbar ordna pressinfon efter matcherna. Dessa kommer filmas men journalister kommer inte att få infinna sig på plats.

Inga matcher i ishockeyligan i Finland har ännu inhiberats eller flyttats på grund av coronaviruset.

11.3 klockan 14.00: Coronakarantän i formel 1-depån – tre personer isolerade

Formel 1-säsongen kör igång denna vecka med Australiens grand prix. Även där har coronaviruset påverkat förberedelserna.

Tre stycken personalmedlemmar har satts i karantän. Två av dem jobbar för Haas, medan den tredje är anställd av McLaren.

För tillfället väntar man på testresultat för personerna.

– Två personer uppvisade en del symptom och har isolerats, precis som de ska, medan resultat inväntas, berättade man från Haas.

Även McLaren bekräftade att en person isolerats i hotellet.

– Vi förväntar oss resultat över natten. Stallet arbetar enligt normal tidtabell, meddelade man från McLaren-håll.

Källa: AFP

En Haas-medarbetare talar i telefon.
Bildtext Två Haasanställda personer har isolerats i Australien.
Bild: AFP / Lehtikuva

11.3 klockan 13.06: Kummola: "Hockey-VM spelas antingen i Schweiz eller så ordnas inte mästerskapet alls"

Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande René Fasel tyckte förra veckan att det kunde vara ett alternativ att flytta herr-VM i ishockey från Schweiz till ett annat land.

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån Tass såg Fasel Sotji (Ryssland) och Vitryssland som alternativ.

IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola är inte av samma åsikt.

– En flytt av mästerskapet är inte ett alternativ i det här skedet. Om VM inte spelas i Schweiz på våren så spelas det inte någonstans, säger han till MTV.

Flera centraleuropeiska länder har förbjudit publikevenemang, vilket skapar problem.

– Senast i går kväll hölls diskussioner med herr ordförande René Fasel. Klart att det är knepigt när Slovakien, Slovenien, Polen och Tjeckien förbjudit alla tillställningar för över 500 personer.

Kalervo Kummola
Bildtext Kalervo Kummola.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Flera europeiska ishockeyligors matchprogram har påverkats av coronaviruset.

Den danska och norska ligan är till exempel pausade för tillfället. I Tyskland och Österrike har högstaligorna avbrutits.

11.3 klockan 11.00: Trippelavbräck för fotbollsherrarna – Joronen, Skrabb och Väisänen missar träningslandskamper

Finlands herrlandslag i fotboll spelar i slutet av mars EM-förberedande landskamper mot Polen och Frankrike.

I dessa matcher kommer inte finländska spelare från italienska ligor att delta. Det berättar förbundets generalsekreterare Marco Casagrande för Yle Urheilu.

Det betyder att Bresciaspelarna Jesse Joronen och Simon Skrabb från Serie A, samt Chievospelaren Sauli Väisänen från Serie B missar landskamperna.

– Lagledaren och tränaren snackade med dem i går. De förstod saken på ett positivt sätt, säger Casagrande.

Sedan tidigare står det klart att båda matcherna kommer att spelas inför tomma läktare.

Marco Casagrande.
Bildtext Marco Casagrande.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Även det svenska fotbollsförbundet stoppar landslagsspelare från den italienska ligan.

I och med beslutet kommer varken Albin Ekdal, Ken Sema, Dejan Kulusevski, Robin Olsen, Riccardo Gagliolo eller Mattias Svanberg få delta i kommande landslagssamlingar.

– Beslutet som är taget är en samlad bedömning av all information vi har från myndigheter och experter. Det gäller alla landslag och inte bara herrarnas landslag, säger landslagschefen Stefan Pettersson till SVT.

11.3 klockan 9.51: Flera Arsenalspelare i coronakarantän – kvällens match mot Manchester City skjuts upp

Premier League-matchen mellan Manchester City och Arsenal var tänkt att spelas på onsdagskvällen, men flyttas framåt. Detta på grund av att Arsenalspelare och -ledare är i karantän.

På måndagen blev det offentligt att den greksiska klubben Olympiakos ägare Evangelos Marinakis testat positivt för coronaviruset.

Arsenal spelade mot Olympiakos i Europa League den 27 feburari och efter matchen ska flera spelare och ledare ha varit i kontakt med ägaren. Klubben meddelar att man satt spelarna och ledarna i fråga i karantän i 14 dagar.

– Det medicinska teamet ser risken som mycket liten att de ska smittas av coronaviruset. Men vi följer strikt de riktlinjer som den brittiska regeringen tagit fram som säger att alla som haft nära kontakt med smittade personer ska isoleras i sitt hem under 14 dagar, meddelar klubben i ett uttalande.

Arsenalspelare deppar.
Bildtext Arsenalspelare efter matchen mot Olympiakos.
Bild: /All Over Press

11.3 klockan 10.35: Norska längdlandslaget nobbar avslutande tävlingarna i Nordamerika på grund av oro för coronaviruset

Inga norska åkare kommer att delta i längdskidåkningssäsongens avslutande världscuptävlingar i Nordamerika.

Längdsäsongen avslutas med tävlingar i Nordamerika. Först sprinter i Quebec och Minneapolis, sedan två distanslopp i Canmore.

Sent på tisdagskvällen meddelade det norska längdförbundet att man nobbar tävlingarna – av hälsoskäl.

– I den situationen vi är i nu, med tanke på risken för spridning och smitta av coronaviruset, har vi ett ansvar att prioritera hälsan före prestationen, säger norska längdförbundets Torbjörn Skogstad i ett pressmeddelande.

9.3 klockan 16.43: Hockeyslutspelen i Danmark och Norge på is

I Norge och Danmark väljer man att avvakta med slutspelsstarten i ishockey.

I Danmark tillämpas en rekommendation på högst 1 000 personer per evenemang och det har fått den danska hockeyligan att ta timeout. Grundserien avslutas som planerat på tisdag utan publik, men det är alltså nu oklart när slutspelet kan dra igång.

I Norge har ett identiskt beslut fattats.

– Att genomföra slutspelet utan publik är något som varken klubbar eller förbundet önskar. Därför har NIFH valt att skjuta upp slutspelet, uppger förbundet.

9.3 klockan 12.39: Den legendariska tennisturneringen i Indian Wells inhiberas

En av kalenderårets största tennisturneringar, Indian Wells i Kalifornien, är inhiberad.

De kaliforniska hälsomyndigheterna fattade beslutet på grund av att ett fall av viruset uppdagats i trakten.

– Vi är beredda att arrangera turneringen vid en annan tidpunkt. Vi utreder alternativen, säger tävlingschefen Tommy Haas på turneringens webbplats.

Emil Ruusuvuori och Henri Kontinen var anmälda till turneringen.

Indian Wells-turneringen blir inte av i år.
Bildtext Ingen ATP-turnering i Indian Wells i år.
Bild: /All Over Press

8.3 klockan 19.39: Publiken stoppas från Bahrains F1-deltävling

Till Bahrains grand prix är publiken inte välkommen, stod det klart på söndagen.

Säsongens andra tävlingshelg körs utan publik på grund av coronaviruset.

– Efter att ha konsulterat med våra internationella samarbetspartners och landets myndigheter beslöt vi att arrangera evenemanget utan publik, berättade man från arrangörshåll i ett pressmeddelande enligt STT.

Tomma läktare i Bahrains F1-bana.
Bildtext Det blir tomma läktare i Bahrains F1-deltävling.
Bild: /All Over Press

7.3 klockan 18.38: Dam-VM i ishockey i Kanada ställs in

Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola berättade för Yle att mästerskapet ställs in på grund av coronaviruset.

Det var regeringen i provinsen Nova Scotia som kom med förslaget och det kanadensiska ishockeyförbundet gav sitt stöd för initiativet.

De regerande silvermedaljörerna Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen var givetvis besviken efter att beslutet var klart.

– En otrolig besvikelse, det är det här som vi jobbar hela året för, berättar Mustonen för Yle Sporten bara en knapp timme efter att han själv fått höra om beslutet.

Pasi Mustonen poserar vid ishockeyrink.
Bildtext Pasi Mustonen.
Bild: Yle / Janne Isaksson