Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stad ställer in resor på grund av coronaviruset - men Akilles bandyfinal spelas framför jättepublik: "Vi kör på som om inget virus fanns"

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 12:51.
Vilda bandyanhängare hejar.
Bildtext Akillesmatchen på lördag förväntas samla cirka 5 000 personer på Bollplan i Borgå. Så här såg det ut på bandyfinalen 2017. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stads ledning har beslutat att skjuta upp större publikevenemang till en senare tidpunkt.

Det handlar förstås om skyddsåtgärder som ska förebygga risken att Borgåbor smittas av coronaviruset.

I det här skedet flyttar man bland annat Barnens bal till hösten. Balen skulle ha gått av stapeln den 20 mars för alla dryga 600 elever i årskurs 3.

Ett annat evenemang som skjuts på framtiden är Nationalstadsparkens tioårsjubileumskonsert i maj.

- Vi avbokar inte helt utan flyttar evenemanget framåt, säger Borgå stads evenemangsplanerare, Katarina Broas.

Många arrangörer mellan hammaren och städet

För bara några dagar sedan fick Broas e-post av en stor evenemangsarrangör som erbjuder sig omvandla möten och seminarier så att de i stället arrangeras via nätet.

- Att arrangera möten virtuellt är förstås ett bra alternativ i det här läget, säger Broas.

Katarina Broas förstår mycket väl att många nu är villrådiga och funderar över vad som är rätt och riktigt under rådande förhållanden.

Många har satsat både tid och pengar, men å andra sidan vill man inte att folk ska vare sig insjukna eller smitta ner andra.

- Det är jättefint att arrangörer nu vill ta ansvar och faktiskt gå in för att tänka till om hur läget påverkar ens evenemang och hur man borde handskas med det hela, säger Broas.

Yleisöä konsertissa
Bildtext Arrangera eller avboka är frågan. Många arrangörer har satsat tid och pengar på sitt evenemang, men vill å andra sidan inte heller bli orsak till att människor insjuknar.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

5 000 på bandyläktarna på lördag

Det största publika evenemanget på länge äger rum på lördag (14.3) då Akilles från Borgå möter Veiterä från Villmanstrand i Bandyligans finalmatch.

Akilles bygger som bäst läktare för en publik på 5 000 personer. Åtminstone i det här skedet ser det inte ut att bli en finalmatch inför tomma läktare.

- Vi har inte fått någon officiell info från något håll om vad som gäller, så vi kör på som om inget virus skulle finnas, säger Kenneth Ek, som leder arrangörsstaben inför finalmatchen.

Om det plötsligt skulle bli förbjudet att arrangera stora publika tillställningar är det mycket som går i stöpet för Akilles bandysektion.

- Vi har gjort en stor ekonomisk satsning. Vi har investerat tiotusentals euro och om vi skulle vara tvungna att arrangera matchen utan publik, så har jag ingen aning om hur det hela skulle gå runt, säger Ek.

Enligt tidningen Östnyland kommer också Akilles friidrottssektions Gustafstävlingar att arrangeras i normal ordning

Om man räknar med både deltagare och publik kan det bli så mycket som 700 personer i Kokonhallen på söndag.

Framflyttade resor

Förutom Nationalstadsparkens tioårsjubileumskonsert i maj och Barnens bal i slutet av mars inhiberar Borgå stad också skolornas resor och utflykter till slutet av maj.

Också stadens personals arbetsresor utomlands har begränsats. Inte heller tar staden emot studerande eller gäster från epidemiområden.

Det var efter diskussioner med sakkunniga inom hälsovården som Borgå stads ledning beslöt att gå in för förebyggande skyddsåtgärder.

Några andra större evenemang ställs inte in i det här skedet, men Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula meddelar att staden noga följer med situationen.

Staden fortsätter att noggrant följa hur situationen med coronaviruset och smittoriskerna utvecklas.

Man samarbetar både med nationella och regionala hälsovårdsmyndigheter.

Uppdatering: Akilles match spelas för tomma läktare.

Diskussion om artikeln