Vad kan man göra om man är orolig för coronaviruset? Ta humorn till hjälp och bygg inte på gamla rädslor
Hos många väcker coronasmittan oro. Frågan är vad man kan göra för att minska ångestfyllda känslor.
Psykologen Axel Aminoff säger att det är helt naturligt att man är orolig över coronaviruset, eftersom det handlar om en smittosam sjukdom som kan vara skadlig för hälsan.
Enligt honom kan man försöka dämpa sin oro på olika sätt. Då man förbereder sig på ett krisläge kan man till och med ta humorn till hjälp.
Skillnad mellan vanlig oro och riktig ångest
Virusrisken är någonting verkligt och det påverkar vår trygghetskänsla, säger Aminoff.
Men det finns en skillnad mellan oro och ångest.
- Coronaångest innebär att ångesten över viruset begränsar ens liv och upptar ens tankar hela tiden.
Man radar andra rädslor och ångest på varandra trots att den ursprungliga risken inte har varit så stor
Axel Aminoff påpekar att det ju egentligen inte handlar bara om att vi är rädda för den här coronan. Vi projicerar mycket annat.
- Viruset är ju potentiellt något som invaderar vår kropp, hotar oss - något som vill åt oss. Psykologiskt är det lätt att projicera andra rädslor och ångest så att man laddar dem på varandra, och då kan slutresultatet bli ganska förödande psykologiskt fastän den ursprungliga risken inte har varit så stor.
Alla människor fungerar olika - och trygghet är viktigt
Det finns människor som kan uppehålla en trygghetskänsla och som sällan blir rädda, medan andra lättare skräms upp av olika kriser och sjukdomar.
- Vi har alla olika läggning och känner oss på olika sätt trygga i oss själva, säger Aminoff.
- De som har en svagare grundtrygghet blir mer oroliga för corona. Det finns personer som oroar sig mycket också över andra saker - sådant som de uppfattar som risker och katastrofer.
Enligt Aminoff kan någon kanske dämpa sin ångest av någon form av förberedelse.
- Kanske man kan köpa hem lite extra konserver i fall man tror att livsmedlen tar slut. Då känner man att man gör någonting, och jag tror att det lättar lite på oron.
Massivt flöde av virusnyheter kan öka rädslan
Aminoff tror att den stora uppmärksamhet som viruset har fått kan öka rädslan. Enligt honom borde det kanske inte hela tiden rapporteras så hemskt ingående.
- Jag förstår att medierna har en "bra story" och vet att folk följer dem, men det kanske kunde rapporteras lite mindre om corona. Mediernas uppgift är att informera oss men vi behöver kanske inte informeras om att nu var där och där igen två nya fall, säger Aminoff.
- Vi eggas upp av att ta emot ett enormt flöde av nyheter. Avsikten med nyhetsförmedlingen är ju inte att skrämma upp människor men man drivs med i en orosvåg på grund av att nyhetsflödet är så massivt.
Det rapporteras kanske lite väl mycket om alla detaljer. Försök bojkotta en del information, och uppdatera inte dig själv oupphörligt på sociala medier
Enligt Aminoff uppstår det ett slags masspsykologifenomen då alla samtidigt är oroliga. Det här kan ytterligare hetsa upp fler människor.
- Det handlar ju förstås inte bara om medier. Det här ligger ju på vars och ens eget ansvar. Alla är ju uppkopplade och har kontakt överallt.
- Alla är hela tiden på sociala medier och eggar upp varandra.
Och en del människor kan bli hemskt ångestfyllda av allt det här.
En bra metod är att prata med någon om sin oro
Aminoff påpekar att det finns metoder man kan ta till om oron för smittan börjar bli för stor.
- Det första jag skulle göra är att prata med någon om oron. Efter det skulle jag avgränsa den information jag får och bojkotta sociala medier.
Aminoff anser att man borde undvika att fundera på det så hemskt mycket.
Får man skämta om corona? Ja, det är hälsosamt!
- Jag tror att man får skämta om corona. Jag tror det bli bättre om vi skämtar om corona. Det här är ändå någonting som vi inte kan påverka, säger Aminoff.
Enligt handlar humor om mycket hälsosamt psykologiskt försvar.
- Det är bra att skämta! Och att skämta framför allt om sådant som är svårt.
Aminoff presenterar ett skämt som han brukar framföra för sina kompisar: "Jag kan inte få corona för jag sysslar själv med biljard..."
Är du själv orolig?
- Jag är inte jätteorolig. Sannolikheten för att man ska dö i det är väl ungefär det samma som för influensa tror jag.
- Jag tänker så här: Det kommer om det kommer, och det kommer ju alltid influensor så jag försöker att inte vara orolig över det hela. Jag kan ju inte göra nånting åt det.
Några tips:
- Håll i bakhuvudet att det blir bra snart igen! Coronan går förbi och vi får hoppas att det inte blir så utdraget.
- En del kommer att smittas, andra smittas inte, och vi kan inte göra så mycket åt det.
- Det är som de flesta influensor och virus. Det finns här en tid och så går de över.
- Och nästa år kommer det ett annat virus - "kanske biljardviruset" :-)