Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åbo Akademis rektor Moira von Wright vill se mindre politik och mera konkurrens i universitetsvärlden

Från 2020
Moira von Wright som Daniel Olins gäst
Bildtext Åbo Akademis rektor Moira von Wright gästar Daniel Olin.
Bild: Barbro Ahlstedt

Under uppväxten betydde den Åboländska skärgården mycket för Åbo Akademis rektor Moira von Wright. Efter tre decennier på annat håll har hon nu återvänt till Åbo, full med nya insikter.

Moira von Wright har bott utomlands under största delen av sitt vuxna liv, men somrarna har hon tillbringat i Åbolands skärgård.

- Jag trivs fantastiskt bra ute i skärgården, medger hon leende.

Ung Moira von Wright på brygga
Bildtext Moira von Wright i sitt esse 1966.
Bild: Privat

Det var under sommarledigheten i Åbo för två år sen som hon bestämde sig för att söka tjänsten som Åbo Akademis rektor.

Åbo Akademis första kvinnliga rektor

Åbo Akademis styrelse var enig i beslutet att utnämna von Wright till Mikko Hupas efterträdare. Den 1 augusti 2019 tillträdde hon tjänsten.

Moira von Wright installeras som Åbo Akademis rektor 5.9 2019.
Bildtext Åbo Akademis tidigare rektor, Mikko Hupa, med Moira von Wright när hon installerades som rektor den 5 september 2019.
Bild: Åbo Akademis bildbank

- "Hur känns det att vara man" sa en kollega skämtsamt därför att rektorer hela tiden omtalades som män i en diskussion, berättar von Wright.

Hon har nämligen inte många kvinnliga rektorskollegor på universitetsnivå i Finland. Av landets universitet har, förutom Åbo Akademi, Tammerfors universitet och Svenska Handelshögskolan kvinnliga rektorer.

Första gången en kvinna fungerade som rektor på ett finskt universitet var 1992.

Porträtt av Moira von Wright, Åbo Akademis rektor sen 2019.
Bildtext Sen augusti 2019 har Moira von Wright fungerat som Åbo Akademis rektor.
Bild: Åbo Akademis bildbank

Utnämningen av von Wright innebar inte bara att Åbo Akademi fick sin första kvinnliga rektor under sin 102-åriga historia.

Det är också första gången på en väldigt lång tid som Åbo Akademis rektor inte har en akademisk bakgrund på universitetet i fråga, något som von Wright ser som en fördel.

- Jag är inte bunden till någon särskild gruppering och därför har jag inte heller några personliga särintressen.

Ett fortsatt starkt Åbo Akademi

Något av det viktigaste för von Wright som rektor är att stärka Åbo Akademis position i samhället, bland annat genom att den vetenskapliga närvaron skulle bli mera tydlig i beslutsfattandet när det gäller universitetsfrågor.

Hon tycker att det finns mycket outnyttjad potential då politiska intressen väger för tungt och universiteten själva har för lite att säga till om när det gäller den egna utveckligen.

- Som vi arbetar i dag bygger vi system som innebär begränsningar för oss själva. Vi skulle kunna göra mera som akademi, anser hon.

Hur locka och behålla studenter?

Antalet finlandssvenska studenter är begränsat och flera söker sig till andra lärosäten än de svenskspråkiga i Finland.

Detta trots att von Wright påpekar att Åbo Akademi är beredd att ta emot fler studenter än vad de gör, men att de ensamma inte kan ändra situationen.

- Det här är något som ett universitet i dag inte ensamt kan ha hand om, då det är en politisk fråga.

Frågor som gäller universitet är inte enbart politiska, utan är även gemensamma frågor för universiteten.

von Wright efterlyser möjligheter till konkurrens bland universiteten och mindre statlig kontroll, för att studenter ska gynnas optimalt.

Åbo Akademis rektor Moira von Wright önskar mer konkurrens mellan universiteten - Spela upp på Arenan

- Ser vi att det finns ett behov av att utveckla en utbildning och att vi har kompetensen, då tycker jag att vi ska få göra det så att studenterna kan komma till oss.

I dag kan det hända att man inte får tillstånd att ordna en utbildning, fast alla förutsättningar finns, berättar von Wright. Och det är inte det enda som kan sätta käppar i hjulen för universiteten.

- Vi har ett system där andra universitet ska berätta om man ska få en utbildning eller inte. Att den som var först framme ska släppa fram de yngre.

Svenskpråkigt juristprogram på Åbo Akademi

Som ett konkret exempel på ett universitet som ser ett behov men inte får medhåll av andra universitet är Åbo Akademis planer på en svenskspråkig juristutbildning. Något som Helsingfors universitet inte håller med om, som redan har ett av landets två svenskspråkiga magisterprogram för jurister.

- Det finns ett stort behov av svenskspråkiga jurister och vi har kompetensen, säger von Wright.

I dagsläget utbildar Åbo Akademi rättsnotarier som måste byta till Åbo universitet eller Helsingfors universitet om de vill fortsätta studera på svenska även på magisternivå.

- Att vara tvungen att flytta för att sen komma tillbaka för att disputera hos oss är helt onödigt. Dessutom blir vår utbildning bättre om vi skulle ha hela paketet, konstaterar von Wright.

Läraren blir professor som blir rektor

Efter att von Wright blev klar med sina klasslärarstudier vid Helsingfors universitet har hon lyckats erhålla en gedigen akademisk erfarenhet från Sverige, var hon bott sen 1993.

Hon disputerade i pedagogik från Stockholms universitet 2000 och efter det blev hon kvar i Sverige, med undantag för när hon var gästprofessor i Oslo och Cambridge.

Att överge forskningen för att bli rektor var inte något som von Wright hade planerat.

Hon började jobba på Örebro universitet 2004, för att bli professor 2007, varefter hon blev prorektor för Örebro universitet 2008 fram till 2010, då hon utsågs till rektor för Södertörns högskola var hon fungerade som rektor fram till 2016.

- Jag är fascinerad av att jobba som rektor. Jag trivs med det arbetet då jag tycker om att inte bara försöka få människor att växa utan även att få organisationer att röra sig, säger hon.

En släkt av akademiker

Släkten von Wright är en erkänd akademikersläkt och flera von Wrightare har lämnat sitt avtryck till eftervärlden. Moiras pappa, psykologen Johan von Wright, är bara en i raden.

ung moira von wright
Bildtext "Det var ett pågående samtal under hela min uppväxt", berättar Moira von Wright om att växa upp i en intellektuell akademikerfamilj.
Bild: Privat

Hon förnekar att det akademiska finns i blodet men ett intresse för kunskap erkänner hon att hennes uppväxt bidragit med.

Det har aldrig varit ett tvång från hennes familj att välja en akademisk bana till följd av sitt efternamn.

- I och med att jag fortsatte min karriär utomlands gjorde jag det i ett helt annat sammanhang än det som skulle ha varit i Finland. Personligen var det väldigt bra då jag fick testa mig själv utan att någon kunde få för sig att det hade någonting med min bakgrund att göra, funderar hon och konstaterar:

- Det var en ensam resa, men en intressant sådan!

Vit villa vid vattenbrynet
Bildtext Familjen von Wrights sommarställe på Vuolax utanför Åbo vart de flyttade permanent. Familjen bodde där tills föräldrarna skilde sig när Moira von Wright var 13 år gammal.
Bild: Privat

Tillbaka på mammas gata

Trots att Moira von Wright föddes i Helsingfors är det i Åbo hon växte upp. Först på Vuolax ute på Kustö fram tills hon var 13 år gammal och efter det på Biskopsgatan i akademikvarteren.

- Det har varit underbart att återvända till Åbo och att se hur Åbo har utvecklats under den här tiden som har gått, säger hon.

Åbo Akademis första kvinnliga rektor Moira von Wright vid sitt skrivbord
Bildtext Moira von Wright är glad över att rektorskansliet flyttade till Humanisticum så att hon kan vara närmare studeterna.
Bild: Privat

Sen en tid tillbaka har rektorns kansli flyttat till Humanisticum som är på andra sidan gatan från var hon bodde.

- Minnena kommer igen. Varje dag när jag går där kommer jag ihåg flera trevliga minnen från barndomen. Men sen är ju min verklighet och min roll helt annan i dag, så när jag går in på Humanisticum har jag redan glömt allt det där.

Moira von Wright är gäst i Daniel Olins studio lö 14.3 på Yle Arenan, sö 15.3 kl. 20.00 i Yle Fem och må 16.3 på Yle Vega kl. 19.22.

Diskussion om artikeln