Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel redo att strunta i stränga budgetregler – "Vi är flexibla då 60 till 70 procent kommer att smittas i Tyskland"

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 14:56.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är redo att vara finanspolitiskt flexibel inför "den "extraordinära situationen.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel är redo att vara finanspolitiskt flexibel inför "den extraordinära" situationen.

Förbundskansler Angela Merkel varnar för att mellan 60 och 70 procent av befolkningen i Tyskland kommer att smittas av coronaviruset covid-19. Hon försäkrar också att Tyskland kommer att se mellan fingrarna på brott mot euroländernas budgetregler.

– När viruset finns där ute, befolkningen inte har någon immunitet och ingen behandling finns, ja då kommer 60 till 70 procent av befolkningen att smittas, konstaterade Merkel vid en presskonferens på onsdagen.

Merkel tog också ställning till de ekonomiska följderna av hälsovårdskrisen och behovet av att luckra upp de stränga reglerna för euroländernas budgetunderskott.

Förbundskanslern sa att Tyskland kan tänka sig att frångå principen om en balanserad budget.

– Det här är en extraordinär situation. Vi kommer att göra allt som är nödvändigt och Tyskland är lyckligtvis robust. Så vi ser till slut var budgeten stannar, eftersom viruskrisen ställs i första rummet, sade Merkel.

Hennes regeringar har konsekvent förespråkat en stram finanspolitik med balanserade budgetar, men virusepidemin har lett till ökade krav även i Tyskland att regeringen bör stötta upp ekonomin med stimulansåtgärder.

– En ekonomi som Tysklands som är oerhört beroende av export, drabbas givetvis hårdare av globala utmaningar än de länder som koncentrerar sig på inhemsk efterfrågan.

Behöver inte stänga gränser

Merkel sade att hon är beredd att hjälpa företag som har problem med likviditeten och att Berlin är redo att se mellan fingrarna på svårt drabbade länder som Italien, som riskerar att bryta mot euroländernas regler om budgetunderskott.

– Vi kommer att vara flexibla på europeisk nivå vad gäller stabilitets- och tillväxtpakten, försäkrade Merkel.

Merkel anser också att europeiska länder inte ska isolera sig vilket är helt i linje med hälsovårdsminister Jens Spahns uttalande, där han avfärdade krav på att Tyskland borde stänga sina gränser.

Tyskland försöker minska spridningen för att minimera belastningen på landets vårdinrättningar när smittan är som värst, sade Spahn.

– Viruset finns i Tyskland, det finns i Europa. Det är tanken vi måste vänja oss vid. Det kommer fortfarande att sprida sig även om man stänger alla gränser.

– Förr eller senare måste man släppa in eller ut människor och då börjar det spridas igen, sa den tyska hälsovårdsminister.

Tyskland har mest intensivvårdplatser per invånare i Europa, men vården kan ändå överbelastas om viruset sprids för snabbt. För att undvika det måste stora evenemang som fotbollsmatcher ställas in, enligt hälsovårdsministern.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln