Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hundar mår dåligt av för lite motion - men visste du att också katter behöver aktiveras?

Från 2020
En katt och en hund ligger tillsammans på ett golv.
Bildtext Alla mår bra av att röra på sig, så också familjens fyrbenta vänner.
Bild: pixabay

De allra flesta vet att det är bra för människan att röra på sig. Många vet också att samma gäller hunden i familjen. Men katten glöms ofta bort.

Djur som är underaktiverade kan få problem med hälsan. Det här är inte ovanligt, säger Heidi Rosengren som är veterinär i Sjundeå och Tenala.

Veterinär Heidi Rosengren och djurtränare Nanna Jäntti möter många hundar som är stressade på grund av för lite aktivitet.
Bildtext Djurtränare Nanna Jäntti och veterinär Heidi Rosengren möter många stressade sällskapshundar som fått fysiska åkommor på grund av för lite aktivitet i vardagen.

Ofta kommer en hund till mottagningen med vissa specifika problem som ägarna är oroliga över.

- När man gräver i det så inser man att det kan ha att göra med att hunden är underaktiverad och inte har så mycket att göra. Den är uttråkad, berättar Heidi Rosengren.

Ett akut problem kan vara att hunden har så tråkigt att den har tuggat i sig något den inte får äta medan husse och matte varit på jobb. Det kan handla om dynor, strumpor eller andra klädesplagg.

Ett annat mera kroniskt problem är att hunden gnagar på väggar eller galler och det orsakar skador på tänderna.

Hundar kan må psykiskt dåligt av för lite motion

Ibland är hundens problem inte fysiska utan symptomen tyder snarare på att hunden har psykiska problem. Tecknen kan vara att hunden dricker och kissar mycket eller kissar inomhus.

- Då kan underaktivitet vara en bakgrundsfaktor, konstaterar Heidi Rosengren.

Har du en hund som väger 30 kilogram så räcker det inte med tre gånger 15 minuters promenad runt kvarteret

Hon påpekar att det är sällan som en veterinär kan ställa den definitiva diagnosen baserat på ett enda besök.

Oftast krävs det ganska långa och besvärliga undersökningar och när allt annat är uteslutet så kan för låg aktivitet vara orsaken till hundens problem.

De populäraste hundarna i Finland behöver mycket aktivitet

Många hundraser är utvecklade för att vara arbetshundar. I dagens samhälle arbetar hundarna ändå inte så mycket och därför tycker hon det skulle vara viktigt att hunden har några uppgifter.

- Där är hundtränare bra att fråga. De kan ge tips på vad man kan göra.

Av de tio mest populära hundraserna just nu i Finland är de allra flesta arbetshundar så som retrievers, karelsk björnhund och schäfer. Krävande raser, konstaterar Heidi Rosengren, men lätta att skola och trevliga att ha.

Jaska- ja Maisu koira nautiskelevat ulkoilmasta.
Bildtext Hundar behöver mycket motion för att må bra.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Problemet är att folk kanske inte riktigt inser hur mycket hundar måste få röra på sig. Det här gäller både större men också en hel del mindre hundar.

- Har du en hund som väger 30 kilogram så räcker det inte med tre gånger 15 minuters promenad runt kvarteret. Du måste erbjuda något mera, en hobby som involverar hunden på något sätt.

Redan att ta en cykeltur tillsammans med hunden räcker, tillägger hon.

Katterna har det värre

Precis som många hussar och mattar lider många hundar i dag av välfärdssjukdomar. I hundarnas fall handlar det om lite för mycket mat och inte tillräckligt med motion.

- De har ganska många sjukdomar för att aveln inte har tagit hälsan i beaktande så bra. Aveln har varit utseendefixerad.

Rosengren upplever ändå att hundar generellt sett mår ganska bra i Finland. De kanske inte sköts helt rätt alla gånger och rör inte på sig tillräckligt men överlag är ägarna medvetna om vikten av att hunden aktiveras.

Katt i Villa Lilius trädgård i Hangö.
Bildtext Katter behöver också aktiveras. Det är inte många kattägare medvetna om.
Bild: Yle/Cristopher Marins

Samma medvetenhet finns inte bland kattägare, anser hon. Katter lämnas mycket längre tid ensamma och kattägare går inte heller så ofta ut med sina husdjur.

- Katterna är ett större problem än hundarna. Katter är väldigt underaktiverade.

Katter som inte är tillräckligt aktiva kan också bli sjuka. Heidi Rosengren har fått in katter med olika problembeteenden som har orsakats av underaktivitet.

Det kan vara fråga om katter som börjar noppa sin päls eller att de har problem med att kissa.

Gör det möjligt för katten att jaga

För hunden räcker det ganska långt att den får umgås med sin ägare och följa med på en promenad. Det är inte tillräckligt för en katt.

- Man tar en katt för att den är så enkel och man behöver inte göra så mycket men det stämmer inte. Det är egentligen tvärtom.

Katten är ett rovdjur och den behöver få jaga, men det betyder inte att lösningen är att låta katten jaga fåglar i skogen, säger Heidi Rosengren.

- Har du en innekatt så är du den som måste se till att den får jaga.

Intervjun är baserad på en intervju av Gunilla Ginström.

Hundar stressas av för lite aktivitet

15:25

"Hunden aktiveras också av att få vara med i din vardag"

5:28

Letar du efter en ny aktivitet och hobby för dig och din hund? Då kan Kompishund-verksamheten vara något för er. Hör vad det går ut på i intervjun nedan!

Kompishundarna Ayda och Fille sprider glädje bland äldre i Raseborg

15:53

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln