Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland oroar sig över coronavirusets ekonomiska följder – experter ser landet på väg mot en recession

Från 2020
Angela Merkel, blå tröja framför en blå bakgrund. Framför mikrofoner.
Bildtext Förbundskansler Angela Merkel anser att det är viktigt att stöda små och stora medelstora företag som drabbas på grund av coronaviruset.
Bild: All Over Press

Också i Tyskland stannar en allt större del av det offentliga livet upp på grund av coronaviruset. Trots att man räknar med att läget ytterligare kommer att förvärras avsevärt, ser man redan nu med stor oro på hur det ska gå för den tyska ekonomin.

– Vårt mål är att inget företag i Tyskland ska gå i konkurs på grund av coronaviruset. Vi vill inte heller att arbetsplatser ska gå förlorade, säger ekonomiminister Peter Altmaier.

Redan i början av veckan slog den tyska regeringen fast ett åtgärdspaket som ska hjälpa företagen.

Bland annat ska staten gå in med pengar för att hjälpa de företag där man nu måste gå in för arbetstidsförkortningar.

På det här sättet vill man se till att företagen kan fortsätta som tidigare när coronakrisen väl är över.

Problem med leveranser för industrin

I första hand är stödet tänkt att gå till de nu värst drabbade företagen i turism- och kongressbranschen.

En lång rad internationella stormässor har inhiberats under de senaste veckorna och just den här branschen är synnerligen hårt drabbad.

– Det är viktigt att vi stöder de små och medelstora företagen. De är nu direkt drabbade på ett sätt som de inte var under finanskrisen, konstaterade förbundskansler Angela Merkel i samband med en presskonferens igår.

Från ekonomiministeriet ser man också att det inom kort kan behövas stöd för den för Tyskland mycket viktiga exportindustrin.

– Vi räknar med att det inom några veckor kommer att bli problem för industrin att få de leveranser man behöver för att kunna producera vidare, fortsätter ekonomiminister Altmaier.

Experter kräver mer

I regeringens åtgärdspaket slås också fast att man nu kommer att investera några tilläggsmiljarder i olika infrastrukturprojekt.

Från olika håll ställs ändå krav på att regeringen nu borde fatta beslut om ännu mer omfattande åtgärder, bland annat i form av skattesänkningar.

Ekonomiexperter, från bland annat IFO-institutet och forskningsinstitutet DIW, varnar redan för att Tyskland nu går mot en recession på grund av coronaviruset.

I yttersta nödfall måste staten också vara beredd att med pengar rädda krisdrabbade företag, precis som man gjorde med bankerna under åren 2008 och 2009, slår man fast i en rapport som publicerades under veckan.

Experterna föreslår vidare att man i en verklig krissituation också ruckar på de senaste årens politiska krav om att varje statsbudget ska bygga på att man undviker nya skulder.

– Det här är en speciell situation och vi kommer att göra vad som är nödvändigt. Först efter det kommer vi att se vad det betyder för statsbudgeten, säger förbundskansler Merkel och betonar samtidigt att landets ekonomi är i bra skick.

– Men den tyska ekonomin, som är extremt beroende av exporten, är förstås starkt drabbad av en global utmaning som den här, fortsätter Merkel.

Nästa ekonomiska krismöte är inprickat redan för fredagskvällen. Då är det meningen att Merkel ska träffa representanter för arbetsgivarna och facken för att diskutera läget.

Diskussion om artikeln