Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällström och Julia Tunturi tillbaka i hetluften – tog för sig direkt i första matchen och öppnade för första segern i turneringen

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 19:21.
Linda Sällström och landslaget jublar.
Bildtext Linda Sällström och company knep första segern i Cyprus Cup.
Bild: All Over Press

Efter ett kryss mot Tjeckien och en svidande förlust mot Kroatien lyckades Finland äntligen knipa en seger i Cyprus Cup. Finland var till slut klart bättre än Slovakien i turneringens sista match. Linda Sällström och Julia Tunturi fick för första gången stiga in på planen i turneringen och visade framfötterna direkt i starten.

Finlands damlandslag i fotboll har åkt på motgång efter motgång under träningsturneringen på Cypern. Flera spelare har antingen tvingats ge återbud eller lämna samlingen på hälft på grund av skador, och de två första matcherna har inte resulterat i någon framgångshistoria.

Då det var dags för den tredje och sista matchen i Cyprus Cup klaffade det ändå.

Linda Sällström som varit skadad var tillbaka i laguppställningen, precis som Julia Tunturi. Och bägge visade upp sig på sin bästa sida direkt.

Slovakien tog visserligen ledningen direkt efter lagets första anfall då elva minuter spelats. Men sedan kom Finland med Tunturi, Sällström och Öling i spetsen i gång.

– Vi korrigerade vårt misstag fantastiskt bra. Vi fortsatte jobba hårt och lyckades snabbt göra mål och kvittera matchen, det var viktigt, säger förbundskaptenen Anna Signeul i en videointervju på lagets twitterkonto.

Ria Öling.
Bildtext Arkivbild. Ria Öling var i form mot Slovakien.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Tunturi spelade först fram Ria Öling som satte in kvitteringsmålet i den 16:e matchminuten. En dryg kvart senare var det Sällströms tur att visa framfötterna. Öling med assisten och Sällström med avslutet.

– De kom in i matchen hårt och pressade bra. Det hade vi lite problem med i början. De var snabba. Som tur fick vi snabbt matchen kvitterad då Julia satt en bra passning åt mig till den bakre stolpen. Det var lätt att sätta in från det läget, kommenterar Öling.

Klar seger till slut

1–2 till Finland höll i sig halvleken ut. Där hade både Sällström och Tunturi gjort sitt. Bägge byttes ut vid pausvilan och Kaisa Collin samt Heidi Kollanen fick ta över.

I andra halvlek var det fler som tog för sig.

Anna Westerlund nickade först in 1–3 på tavlan då 75 minuter spelats. Knappa tio minuter senare smällde det igen.

Kaisa Collin som kom in i stället för Sällström satte den sista spiken i kistan då hon utökade Finlands ledning till 4–1.

Slovakien fick ännu chansen på stopptid då de tilldelades en straff. Den chansen tog de och matchen slutade 2–4. Samtidigt knep Finland sin första seger i turneringen på Cypern.

"Ett bra utgångsläge inför EM-kvalet", skriver laget på sitt twitterkonto.

– Vi spelade riktigt bra. I försvar, men också i anfallet kom vi åt att göra exakt det vi ville göra, kommenterar Signeul.

Damlandslaget spelar sin nästa match i just EM-kvalet på hemmaplan den 10 april. Då är det Portugal som står för motståndet.

Texten uppdaterad klockan 19.21 med kommentarer av Signeul och Öling.

Resultat:

Slovakien – Finland 2–4 (1–2)

11' 1–0
16' Ria Öling 1–1
34' Linda Sällström 1–2
75' Anna Westerlund 1–3
84' Kaisa Collin 1–4
90+1' 2–4 (straff)

Finland:
Tinja-Riikka Korpela (C)
Emma Koivisto
Natalia Kuikka
Anna Westerlund
Nora Heroum
Julia Tunturi >> 46. Heidi Kollanen
Emmi Alanen
Eveliina Summanen
Ria Öling
Linda Sällström >> 46. Kaisa Collin
Sanni Franssi

Bänken:
Anna Tamminen
Paula Myllyoja
Anna Auvinen
Elli Pikkujämsä
Nea Lehtola
Linda Nyman
Iina Salmi
Juliette Kemppi
Jutta Rantala

Diskussion om artikeln