Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärare och sjukhuspersonal som besökt riskområden får inte jobba – här är ministeriernas nya anvisningar

Från 2020
Uppdaterad 12.03.2020 09:18.
Fyra personer sitter på en rad vid ett bord.
Bildtext Social- och hälsovårdsministeriet och utbildningsministeriet har lagt fram rekommendationer för coronaviruset.
Bild: Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet samt Undervisningsministeriet har gett officiella anvisningar för hur man ska förbereda sig för coronaviruset. I dem ingår inte förbud av stora sammankomster. Ministeriet förbjuder ändå vårdpersonal och lärare som vistats i riskområden att återvända till arbetet.

Personal inom social- och hälsovården samt lärare ska sättas i karantän om de vistats i riskområden. Det här för att hindra att viruset sprids i skolor och sjukhus, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att Undervisningsministeriet rekommenderar att lärare håller ribban låg för att stanna hemma om de besökt riskområden eller om de har symptom på förkylning.

THL klassar följande länder och områden som epidemi- eller riskområden: Fastlandskina, Iran, Sydkorea, Italien, Tyrolen i Österrike och Nordrhein-Westfalen i Tyskland.

Ministeriet har övervägt att förbjuda evenemang med över 1 000 deltagare, men anser inte att man skulle vinna på det.

– Effekterna av ett förbud är mycket små, säger ministeriets kanslichef Kirsi Varhila.

"Hela samhället skulle lamslås"

Effekterna skulle enligt Varhila vara tillräckligt stora om man samtidigt införde andra långvariga begränsningsåtgärder.

Sådana åtgärder vore bland annat att stänga skolor och införa begränsningar av kollektivtrafik samt begränsningar som rör arbetsplatser och hemmet. Men sådana åtgärder skulle bara medföra nackdelar enligt Varhila.

– Då skulle hela samhället lamslås, säger hon.

Fokus ligger för tillfället på att skydda de personer som är mest utsatta och se till att vårdpersonal hålls friska.

HUS inför regler om distansarbete

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har från och med den här veckans tisdag infört en regel om distansarbete för anställda som besökt epidemiområden.

Anställda som besökt epidemiområden ska jobba på distans efter att de återvänt hem.

Drygt 27 000 personer jobbar vid HUS sjukvårdsdistrikt.

– Vi vill minimera risken för att viruset sprider sig bland distriktets personal och det gäller också symptomfria personer, säger överläkare Markku Mäkijärvi.

Borde publikevenemang förbjudas? THL utreder

THL utreder som bäst fördelar och nackdelar med att förbjuda publikevenemang. Enligt social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen kommer utredningen att bli färdig inom de närmaste dagarna.

Eventuella åtgärder bestäms efter det här.

Yle Uutiset har frågat flera arrangörer av publikevenemang hur de ser på saken.

På Helsingfors mässcentrum följer man med läget varje dag och marknadsförings- och kommunikationschef Maria Mroue säger att man följer myndigheternas rekommendationer.

Konsert- och evenemangsarrangören Live Nation ville inte kommentera saken.

I Sverige har man förbjudit publikevenemang med över 500 deltagare. I Polen har man gått ett steg längre och stängt alla skolor, daghem, universitet, teatrar, biosalonger, museum och operor två veckor framåt.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel "STM: Yleisötilaisuuksien peruminen tehoaisi vain, jos samalla otettaisiin käyttöön muitakin rajuja rajoituksia" skriven av Timo Keränen och Petri Burtsov och artikeln "Ministeriöiden suositus: epidemia-alueilta palaavia opettajia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä pyydetään jäämään viikoksi kotiin" skriven av Markus Mäki och Ari Tuhkanen.

Diskussion om artikeln