Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles Antti Kuronen är årets journalist – prisas för rapportering om al-Hol

Från 2020
En man i skjorta och kavaj tittar in i kameran och ler.
Bildtext Antti Kuronen som jobbar på Yle Uutiset är årets journalist.
Bild: Lehtikuva

Yle-journalisten Antti Kuronen har fått priset årets journalist. Helsingin Sanomats Paavo Teittinen och Katri Kallionpää tog hem priset för årets artikel där de avslöjade kulturrådet Veijo Baltzars kult.

Det stora journalistpriset har delats ut sedan 2001 och är det största finländska priset en journalist kan få.

Antti Kuronen fick alltså priset för årets journalist.

Bland de nominerade till årets journalist fanns Sonja Saarikoski från Image och Paavo Teittinen från Helsingin Sanomat.

Kuronen har jobbat speciellt mycket med flyktinglägret al-Hol i Syrien och var den första finländska journalisten som besökte lägret.

– Antti Kuronen arbetar ofta under mycket krävande förhållanden. Tack vare reportagen om al-Hol har finländarna fått förstahandsinformation om de finländska kvinnornas tankar, om antalet barn och förhållandena i lägret. Kuronen har en exceptionellt stor förmåga att snabbt skapa en förtroendefull relation till de intervjuade och få dem att berätta sin historia. Dessutom jobbar han på båda inhemska språken.

– Det är fint att utrikesjournalistik uppskattas på det här sättet. Jag har varit mycket på krisområden och rapporterat om konflikter och det känns fint att det uppmärksammas, säger Kuronen.

HS-scoop årets artikel

Årets artikel gick alltså till Paavo Teittinen och Katri Kallionpää från tidningen Helsingin Sanomat för sitt avslöjande om Veijo Baltzar. Artikeln publicerades 24 november 2019.

– Paavo Teittinen och Katri Kallionpää spräckte en bubbla som borde ha spräckts mycket tidigare.

Bland de nominerade fanns Riku Roslund och Jaakko Mäntymaa från Yle Uutiset som rapporterade om problem i vårdhem för äldre samt Elina Ranta från Ilta-Sanomat/Taloussanomat som avslöjade att Instrumentariums anställda delas in i olika kategorier.

Vetenskap prisades, Aamulehtis redaktionschef är årets chef

Årets journalistiska gärning gick till vastalaake.fi där lättförståeliga artiklar om vetenskap och hälsa publiceras.

Bland de nominerade fanns också vetenskaps- och aktualitetstidningen Apu Juniori för lågstadieelever och klubben TS Kirja där författare, forskare och politiker möts för diskussion.

Priset för årets journalistiska chef gick till Aamulehtis redaktionschef Riina Nevanen. Bland de nominerade fanns Lännen Medias nyhetschef Jussi Orell och Uutissuomalainens nyhetschef Matti Pietiläinen.