Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark stänger skolor, Sverige förbjuder folksamlingar – coronaåtgärderna i Norden tog kraftig vändning

Från 2020
Uppdaterad 12.03.2020 08:41.
Mette Frederiksen.
Bildtext Det är stora förändringar vi kommer att se, det ställer stora krav på oss allihopa, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen på presskonferensen onsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Danmark inför de mest drastiska åtgärderna mot coronaviruset och stänger till och med skolor i två veckor. I Sverige förbjuds större folksamlingar och regeringen har presenterat en extrabudget för att stöda företagen som drabbas.

Undantagstillstånd råder i Danmark i två veckor framåt.

Skolor, daghem och universitet stänger från måndag och föräldrar uppmanas hålla barnen hemma redan nu om de kan. Offentligt anställda uppmanas jobba hemifrån.

Rådet att begränsa folksamlingar till 1000 personer sänks nu till 100 personer. Samlingslokaler för över 100 håller stängt, oberoende om de är bibliotek eller nattklubbar.

Vi ska undvika att för många danskar blir smittade samtidigt

― Statsminister Mette Frederiksen

Under en presskonferens onsdag kväll medgav statsminister Mette Frederiksen att det är stora förändringar och kommer att bli svårt. Samtidigt har antalet smittade stigit fort i Danmark de senaste dagarna. Onsdag kväll var knappt över 500 danskar smittade, men det är en tiofaldig ökning sedan i måndags.

– Vi ska undvika att för många danskar blir smittade samtidigt. Det går redan fort, för fort. Därför intensifierar myndigheterna insatserna, sade Frederiksen, skriver DR.

Danskar avråds också från att resa till flera länder i Europa, bland annat delar av Tyskland och Frankrike.

Sverige förbjuder folksamlingar

Också i Sverige höll regeringen presskonferens onsdag kväll. Statsminister Stefan Löfvén meddelade då att regeringen kommer att följa Folkhälsomyndighetens begäran om att begränsa sammankomster med över 500 deltagare.

Under presskonferensen underströk Löfven lägets allvar.

– Risken för allmän smittspridning är mycket hög. Vi har en mycket allvarlig situation. Våra resurser i hela samhället ska mobiliseras.

Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren på rad för pressträff.
Bildtext Rikspolischef Anders Thornberg, justitieminister Morgan Johansson, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren höll pressträff onsdag kväll.
Bild: TT / Lehtikuva

Polisen listar att förbudet gäller kultur- och idrottsevenemang, men också till exempel demonstrationer, föreläsningar och sammankomster för att utöva religion. Den som bryter mot förbudet riskerar fängelse eller böter.

Justitieminister Morgan Johansson konstaterar att avgränsningarna det handlar om innebär stora inskränkningar i människors grundlagsfästa rättigheter.

Det handlar om stora inskränkningar i människors grundlagsfästa rättigheter

― Svenska justitieministern Morgan Johansson

– Det kan man inte göra på måfå eller utan underlag, utan det måste vara proportionella insatser. Just därför behöver man ha ett beslutsunderlag. Det är inget regeringen kan bedöma, utan det är våra expertmyndigheter som kan göra de avgränsningarna, säger han i en intervju för Aftonbladet.

Beslutet att begränsa stora folkmassor kommer efter att det konstaterats fall av samhällsspridning av viruset i Sverige.

Ännu för ett par dagar sedan berodde de flesta fallen i Sverige på resor till Italien, men nu går alla fall inte längre att spåra till smittobärare som varit i något annat drabbat land.

Karensdag slopas och extrabudget föreslår stöd till företag

I går föreslog den svenska regeringen också en rad åtgärder i en extrabudget på grund av coronaläget.

Bland annat vill regeringen slopa karensdagen så att den som är sjukskriven får ersättning redan från första dagen.

Extrabudgeten föreslår också åtgärder för att stöda företag och kommuner som drabbas av coronaåtgärder och bromsad tillväxt. Bland annat ska arbetsgivare få skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter med upp till ett år, och korttidsarbete kan införas i maj för att förhindra stora uppsägningar.

Omkring 500 smittade i både Sverige, Norge och Danmark

I Norge är det huvudstaden Oslo som skridit till allvarligare åtgärder så alla sammankomster på över 100 personer måste ha officiellt tillstånd.

Norge avråder liksom Danmark sina medborgare från att resa till en rad länder i Europa.

Onsdag kväll är 500 personer smittade i Sverige, strax under 500 i Norge och strax över 500 i Danmark.

Diskussion om artikeln