Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre utländska soldater dödades i häftig raketattack mot amerikansk militärbas i Irak

Från 2020
Uppdaterad 12.03.2020 09:40.
Camp Taji norr om Bagdad är en av den USA-ledda militärkoalitionens största baser i Irak.
Bildtext Camp Taji norr om Bagdad är en av den USA-ledda militärkoalitionens största baser i Irak.
Bild: Copyright News Limited

Två amerikanska och en brittisk soldat har dödats i en raketattack mot en militärbas norr om Bagdad. Fem av minst tolv skadade som är i allvarligt tillstånd evakuerades från basen där flera byggnader började brinna då 15 raketer slog ner på området.

Tillsvidare okända gärningsmän avfyrade natten till torsdag ett 30-tal Katjusha-raketer mot militärbasen Camp Taji där det finns utländska soldater från flera olika länder. 18 raketer slog ner inne på det gärdade området, där de orsakade stora skador.

USA bekräftar att tre medlemmar av den internationella koalitionen i Irak har dödats medan tolv skadades men amerikanerna har inte ännu avslöjat de skadades nationaliteter.

USA misstänker att det var pro-iranska milismän som utförde attacken som hämnd för mordet på den iranska generalen Qassem Suleimani i januari, eftersom terrorgruppen IS veterligen inte har Katjusha-raketer.

Amerikanska mål i Irak har utsatts för minst 22 attacker i vinter, många av dem var hämndattacker efter mordet på Suleimani.

Amerikanerna använder Camp Taji som bas för antiterror operationer och för att utbilda irakiska soldater.
Bildtext Amerikanerna använder Camp Taji som bas för antiterror operationer och för att utbilda irakiska soldater.

Man misstänker särskilt milisgruppen Kataib Hizbollah som har utfört många attacker mot USA:s styrka i Irak som består av ungefär 6 000 soldater.

En av gruppens högsta ledare, Abu Mahdi al-Muhandis, dödades i den amerikanska missilattacken mot Suleimani. Amerikanerna betraktar Kataib Hizbollah som en "utländsk terroristorganisation" som sattes upp på USA så kallade svarta lista år 2009.

Amerikanerna har i flera år använt militärbasen Camp Taji nära Bagdad, för att utbilda irakiska styrkor och som en bas för antiterror operationer mot grupper som IS. Basen ligger i ett sunnimuslimskt område vid motorvägen mellan städerna Samara och Tikrit.

Basen består i praktiken av två separata delar; irakierna bor i en del medan amerikanerna och andra utlänningar kontrollerar den andra, betydligt modernare delen av basen.

Amerikanska flygattacker?

USA eller Storbritannien kan redan ha försökt hämnas raketattackerna mot Camp Taji.

Det Syriska människorättsobservatoriet säger att irakiska och iranska styrkor vid gränsen mellan Syrien och Irak, utsattes för flygattacker igår kväll, bara några timmar efter raketattackerna mot den amerikanska basen.

Minst 26 milismän dödades i attackerna, inklusive medlemmar av Irans Islamiska revolutionsgarde som lär ha planerat attacker mot amerikanska mål i Irak.

USA har inte avslöjat vem som utförde flygattackerna, men amerikanska militärkällor hävdar att de inte hade något att samband med attacken mot Camp Taji.

Amerikkalaissotilas vartio Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta.
Bildtext Amerikanska mål i Irak utsätts allt oftare för attacker. Det gäller också den väldiga amerikanska ambassaden i den så kallade Gröna zonen,mitt i Bagdad.
Bild: EPA/ KYLE TALBOT / US MARINE CORPS HA

USA vägrar lämna Irak

Iraks parlament röstade i januari för en resolution där man kräver att regeringen ser till att de amerikanska styrkorna lämnar landet.

USA vägrar ändå att göra det med motiveringen att Irak först måste betala tillbaka pengar som det enligt amerikanerna är skyldigt USA.

Kataib Hizbollah och andra irakiska inflytelserika shiamuslimska milisgrupper som har stort stöd i parlamentet, kräver att regeringen följer parlamentets uppmaning och slänger ut amerikanerna.

Om så inte sker så hotar milisgrupperna att ta saken i egna händer.

Det verkar nu vara på gång eftersom man under de senaste veckorna har sett allt fler attacker mot USA.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln