Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börskurserna rasar efter besked om flygförbud till USA - särskild drabbade är flygbolagen

Från 2020
Uppdaterad 12.03.2020 15:16.
börs
Bildtext USA-flygen inhiberas från och med midnatt på fredag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Analytiker säger att den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att stoppa flygtrafiken från Schengen-området till USA kommer att ha ofantliga konsekvenser för ekonomin i Europa, trots att förbudet inte gäller frakttrafiken mellan kontinenterna. Redan nu ser vi negativa reaktioner på börserna.

Det amerikanska inreseförbudet omfattar medborgare i alla EU-länder och också icke-amerikaner som befinner sig i EU-området.

Trump motiverade sitt beslut att stoppa flyg från Schengenområdet med EU:s – som han sade – slapphänta inställning till farorna med coronaviruset. Storbritannien omfattas inte av förbudet.

Recession står för dörren

Analytikern Tero Kuittinen säger till Yle att en recession står för dörren, och han misstänker att Trump på det här sättet vill hämnas för de handelspolitiska tvister som existerar mellan USA och EU – särskilt Tyskland och Frankrike.

Av den här orsaken omfattar flygstoppet inte Storbritannien, trots att coronaviruset också där skördat offer.

Den ekonomiska tillväxten stannar av och till och med tvärbromsar

På Nordea säger chefsekonom Tuuli Koivu att det råder inget tvivel om att ekonomin i euroområdet backar på grund av flygförbudet.
Men - påpekar hon - den största effekten kommer nog av att folk stannar hemma i några veckor vilket drabbar konsumtionen hårt.

Pensionsförsäkringsbolaget Varmas vd Risto Murto också han bekymrad: det amerikanska beslutet kommer som en chock för ekonomin.

- Den ekonomiska tillväxten stannar av och till och med tvärbromsar, säger han.

Han förutspår svårigheter för alla bolag som på något sätt är förknippade med flygindustrin och turismen, och redan nu har vi sett resultatvarningar och permitteringsvarsel från Finnair, Viking Line och nu senast Finavia.

Finlands export och import viktiga

Utrikeshandelsminister Ville Skinnari säger i Yles Aamu-tv att det här beslutet kom som en överraskning för Utrikesministeriet.

- Såklart det här påverkar. Finlands import och export är viktiga.

Det innebär svårigheter för hela världsekonomin och det är ett riktigt gift för ekonomin när varor och komponenter inte rör på sig.

Enligt Skinnari måste Finland stöda företag så att de också framöver är konkurrenskraftiga.

Flygbolagens marknadsvärde faller

Börskurserna i Europa har öppnat med nedåtgående kurser också i dag. Läget är detsamma på Helsingforsbörsen.. Finnair hade vid middagstid kommit ner med över 6 procent, och de övriga nordiska flygbolagen faller också.

Finnair utlovar information till kunderna

På flygbolaget Finnair sitter man just nu och begrundar hur USA:s beslut att stoppa flyg från Schengenområdet påverkar flygtrafiken från Finland.

Det står klart att alla som haft för avsikt att resa till USA från Schengenområdet mellan den 13 mars och den 14 april drabbas. Det amerikanska flygstoppet träder i kraft vid midnatt på fredag.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist säger till Yle att bolaget behandlar flygstoppet vid ett möte i dag och informerar sina kunder efter det.

Tallqvist beklagar den osäkerhet som den nya situationen innebär för resenärerna.

Flygplatsoperatören Finavia säger att man blev tagen på sängen av beskedet från USA. Vi fick reda på förbudet via medierna, säger man på Finavias kommunikationsavdelning.

De finländare som befinner sig i USA har på sociala medier uttryckt oro och sagt att de inte har en aning om hur de ska komma hem till Finland om flygen är inställda.

Diplomatiskt kränkning

Donald Trumps beslut att stoppa Schengenflygen innebär också en diplomatisk kränkning mot EU, och unionen protesterar.

I ett gemensamt uttalande från EU säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
att unionen ogillar USAs sätt att agera.

EU-höjdarna säger att coronapandemin är ett globalt problem som kräver samarbete framom unilaterala åtgärder.

Beskedet från USa orsakade kaos vid flera flygfält.

Också Australien funderar på att införa reseförbud.

Diskussion om artikeln