Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pampas nationaldag, Stafettkarnevalen, Skolmusik ställs in – även övriga evenemang följer regeringens rekommendationer

Från 2020
Uppdaterad 13.03.2020 08:47.
Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Bildtext Pampas nationaldag brukar samla ett tusental studerande till Vasa.
Bild: Yle/Ossian Skog

Den stora studentfesten Pampas nationaldag kommer inte att ordnas i slutet av mars. Arrangörerna har beslutat att ställa in evenemanget på grund av coronaviruset.

Regeringen meddelade på torsdag eftermiddag att folksamlingar på över 500 personer ska ställas in. Det här leder till att Pampas nationaldag inte kommer att gå av stapeln i slutet av mars.

- Vi ställer in evenemanget. Vi kan ju inte gå emot myndigheternas rekommendationer, säger Otto Väärä, ordförande för arrangörsföreningen Pampasmaffian.

Pampas nationaldag är ett årligen återkommande studentevenemang som i år skulle ha ordnats 27-28 mars. Huruvida evenemanget kan ordnas vid en annan tidpunkt är ännu oklart.

- Vi ska utreda saken. Vi ska hålla ett styrelsemöte senare idag och utreda egna tankar och kolla med andra parter huruvida det finns möjligheter att ordna det vid ett senare skede. Men knappast nu på våren, säger Väärä.

Ingen Skolmusik i Jakobstad

Den 7-9 maj var det tänkt att festivalen Skolmusik 2020 skulle gå av stapeln i Jakobstad, men även där har man fått tänka om.

- Vi följer regeringens riktlinjer, så ingen Skolmusik i maj. Då regeringen tar till så drastiska åtgärder så är det allvarligt, säger verksamhetsledaren Martin Enroth.

Arrangörerna ska nu meddela alla deltagare om att evenemanget ställts in. Kring 7 000 personer förväntades delta i evenemanget.

Enligt Enroth ska man nu diskutera med staden Jakobstad och övriga samarbetspartners ifall evenemanget kan ordnas senare.

- Vi får ta en rejäl funderare hur vi går vidare. Det ligger tre års arbete bakom evenmanget och det är en stor ekonomisk uppoffring att ställa in evenemanget, säger Enroth.

- Men ett evenemang väger lite då det är fråga om människors hälsa.

Också Stafettkarnevalen inhiberas

Stafettkarnevalens organisationskommitté fattade på torsdag beslut om att Stafettkarnevalen för första gången på 60 år kommer att inhiberas i enlighet med regeringens direktiv.

- Stafettkarnevalen värnar om såväl elevernas som de närståendes hälsa, skriver man på sin webbplats.

Karnevalen skulle ha ordnats i Vasa och man förväntade sig mer än 2000 deltagare från 200 olika skolor.

Vasa Sport spelar utan publik

Regeringens beslut får också konsekvenser för FM-ligan i ishockey. Ligan meddelar nu att kvällens matcher spelas utan publik.

Det betyder att Sport möter Kärpät på Kopparön i kväll inför tomma läktare.

Det är tänkt att slutspelet ska inledas tisdagen den 17 mars.

Artikeln uppdaterades kontinuerligt under torsdag 12 mars vart efter annuleringarna droppade in.