Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Därför begränsar regeringen våra liv - den här coronakurvan avgör

Från 2020
Uppdaterad 12.03.2020 18:08.
Kurva över virusinfektionens möjliga utveckling.
Bildtext Myndigheterna hoppas att vi kan begränsa smittospridningen så den följer den platta kurvan, den blåa.

Operation "Platta till kurvan" introducerar coronakurvan som med ett ögonkast säger dig vad som gäller härnäst.

Så sent som för några dagar sedan hade de allra flesta amerikaner aldrig hört uttrycket "flatten the curve", platta till kurvan. Ändå har det länge hört till standardjargongen hos epidemiologer och folkhälsoproffs.

Teorin bakom slagordet är i sin enkelhet lika genial och uppenbar som grafen som illustrerar det hela. Sakta ned virusets avancemang så att sjukvården kan och hinner ta hand om dem som behöver hjälp.

Köp lite arbetsro åt läkarna, myndigheterna och forskarna som jobbar på ett vaccin. Det här leder också i slutänden till färre dödsfall.

Och enklast gör du det genom att vara lite introvert ett tag. Håll dig för dig själv så gott du kan de kommande veckorna eller så. Undvik alla sammankomster som du kan undvika.

Corona är här för att stanna

Utgångspunkten är den som flera ledande forskare har sagt ända från början. Det här kommer bli en världsomfattande affär. Mellan 40 och 70 procent av alla människor på jorden kommer att smittas av det nu aktiva coronaviruset, menar till exempel Marc Lipsitch, professor i epidemiologi vid Harvard-universitetet. Kurvan kommer att fortsätta stiga.

Live with it, som jänkaren säger. Bara att finna sig i det. Och det kommer vi att göra, inte minst sedan då vi har ett vaccin. Precis som vi länge har levt med den uppsjö av A- och B-virus som regelbundet hemsöker oss varje influensasäsong (utan någon större dramatik, vid det här laget).

En man ligger på en soffa med en termometer i munnen och en handduk på huvudet.
Bildtext Många av oss finländare kommer att bli sjuka i viruset.
Bild: Wavebreakmedia/Mostphotos

Poängen här är att det inte finns någon orsak att slänga sig fatalistisk och ge upp inför det oundvikliga. Visst, det är inte uteslutet att varenda en kotte på jorden sist och slutligen får sig en släng av corona, men det säger sig självt att det inte är hållbart om de alla gör det under de följande två veckorna.

Undvik rusning

Om coronakurvan är ett tåg som de flesta av oss måste ta, så är det i allas vårt intresse att det inte uppstår rusning på perrongen (virus älskar trängsel), och att sluttningen inte blir så brant att vi sliter ut lokomotiven som ska dra oss över krönet.

Därför är det ju bra att vi har ett val. Vi kan välja hur brant vi tillåter coronakurvan att bli, innan den – oundvikligen – börjar sjunka igen.

Ju fortare och ju mer beslutsamt vi vidtar de behövliga åtgärderna, desto mer bromsar vi in virusets framfart, och desto flackare blir backen. Alltså kurvan.

Observera alltså att det inte längre handlar om att omringa och isolera viruset helt och hållet – det tåget gick redan, om det någonsin ens fanns ett sådant – bara att göra spridningen långsammare.

Smittans matematik

Just nu sprids viruset med en exponentiell takt. Det finns i och för sig ingen svart magi i det uttrycket, det är bara matematik. I coronavirusets fall är spridningsmatematiken den att en enskild bärare smittar ned lite drygt två personer (i en hypotetisk grupp utan färdigt smittade).

Det här innebär att det inom kort finns tre smittade i gruppen, därefter sju, sedan femton, och så vidare.

Det säger sig självt att den här takten inte kan fortsätta värst länge. Förr eller senare bränner det ohämmat rasande viruset ut sig självt och stöter på flockimmunitet, då tillräckligt många har haft viruset och återhämtat sig.

Ju mer brutal och total virusets framfart är, desto brantare blir grafens uppförsbacke, och då blir också kurvans (och virusets) utförsbacke brantare.

Man med munskydd framför Colosseum i Rom
Bildtext I Italien har man nu tagit till drastiska åtgärder för att få bukt på epidemin som härjar i landet.
Bild: Alessandro Di Meo / EPA

Den här modellen har till exempel Italien tillämpat, om än ofrivilligt. Där reagerade man sent, när viruset redan avancerade på bred front, och följden är nu som vi vet den att landets sjukhus befinner sig “på kollapsens brant”. Det här enligt Walter Ricciardi, som är expert hos det italienska hälsoministeriet.

Hårda nypor i Hubei

I Kina är situationen däremot en annan. Där vidtog man relativt snabbt beslutsamma åtgärder och placerade hela Hubei-provinsen i strikt karantän. Och Hubei-provinsen har alltså nästan lika många invånare som hela Italien, kring 58 miljoner.

Och det funkade! Kurvan plattades till. Tillströmningen av nya patienter i behov av intensivvård höll sig under sjukhusens smärtgräns. Lite på samma sätt som verkar ske i Sydkorea och Japan, där man också har tagit i med hårdhandskarna.

Det som enligt forskarna verkar ha den största inbromsande verkan tycks vara att strypa kollektivtrafiken samt förbudet mot sociala evenemang och andra folksamlingar. Och naturligtvis att tvätta händerna, vilket inte kan understrykas tillräckligt kraftigt.

Käsidesi pullo, jonka taustalla odotustila.
Bildtext Efterfrågan på desinfektionsmedel är stor.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Då versus nu

Överläkaren Taneli Puumalainen vid institutet för hälsa och välfärd, THL, säger däremot till Helsingin Sanomat att tidigare erfarenheter tyder på en rätt liten nytta med att stänga landsgränser, affärer, skolor och arbetsplatser. Men att det är osäkert hur tidigare erfarenheter går att tillämpa på den nu pågående situationen.

Ett som är säkert är hur som helst det att samhällets prioritet nummer ett nu är att platta till kurvan. Det kommer att få svåra sekundära effekter för ekonomin, men det är en fight som vi får ta sedan.

Nu gäller det framför allt att hålla huvudet kallt, fötterna varma och händerna rena. Och locka fram din inre enstöring ett tag.

Det här kommer att gå över, det har det aldrig rått något tvivel om. Låt oss bara se till att det gör det under så ordnade omständigheter som möjligt.

Platta till kurvan!

Här hittar du det senaste om coronaviruset.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln