Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valborgsfirandet på Vårdberget i Åbo ställs in på grund av coronaviruset

Från 2020
Studenter på Vårdberget i Åbo på valborg 2008
Bildtext Arkivbild. Det traditionella valborgsfirandet i Vårdbergsparken i Åbo måste ställas in på grund av de senaste utvecklingarna gällande coronaviruset.
Bild: YLE/Nora Engström

Valborgsfirandet som brukar ordnas på Vårdberget i Åbo blir inte av, bekräftar generalsekreterare Jasmin Öberg vid Åbo Akademis Studentkår.

Regeringen meddelade på torsdagen att alla publikevenemang med över 500 deltagare borde avbokas fram till slutet av maj. Det här betyder att också det traditionella valborgsfirandet vid Vårdberget i Åbo måste ställas in.

- Vi följer myndigheternas direktiv, och valborg är ett evenemang som brukar besökas av över 3 000 personer, säger generalsekreterare Jasmin Öberg vid Åbo Akademis Studentkår.

Åbo Akademis Studentkår står som arrangör för det traditionella valborgsfirandet "Wappen på Vårdberget" i Vårdbergsparken under valborgsmässoafton tillsammans med Brahe Djäknar och Florakören.

Svenska Yle som brukar direktsända firandet på Vårdberget funderar som bäst på ersättande program under valborgsmässoafton och första maj.

Öberg säger att man vid Studentkåren ska börja utreda hur man ändå kunde ordna något slags firande på valborg, även om det traditionsenliga firandet uteblir.

Åbo Akademi meddelar på sin webbplats att man inför begränsningar gällande tillställningar, konferenser och disputationer. Tillställningarna får inte besökas av fler än 30 personer. Förbudet gäller fram till den 30 april. Däremot påverkas inte undervisningen i det här skedet.

Diskussion om artikeln