Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanadensiska premiärministerns fru Sophie har smittats av coronaviruset - Justin Trudeau mår bra men isoleras

Från 2020
Uppdaterad 13.03.2020 05:54.
Pääministeri Justin Trudeau kävi antamassa äänensä perheensä kanssa Montrealissa.
Bildtext Justin och Sophie Trudeau tog med sig barnen då de röstade i parlamentsvalet ifjol höstas.
Bild: EPA/ VALERIE BLUM

Premiärminister Justin Trudeaus fru Sophie Trudeau har smittats av coronaviruset covid-19. Premiärministern själv mår bra och lider inte av några symptom. Sophie Trudeau isoleras hemma medan Justin Trudeau fortsätter att arbeta på distans.

Sophie Trudeau mår också relativt bra men hon sätts i karantän. Hon tackade alla som hade önskat henne väl.

- Jag kommer att vara på benen inom kort, trots att jag lider av obekväma symptom. Att vara hemma i karantän är inget jämfört med de kanadensiska familjer som har större orsak att oroa sig för hälsan, säger Trudeau i ett uttalande.

Justin Trudeau isoleras i fjorton dagar samtidigt som han fortsätter att arbeta på distans, meddelar premiärministerns kansli.

- Premiärministerns hälsotillstånd är gott utan några symptom. Han kommer att isoleras men inte testas enligt läkarnas råd.

Kansliet tillade att Trudeau fortsätter att arbeta på fredagen och att personer som under de senaste dagarna har haft kontakt med honom, inte behöver oroa sig eftersom de inte anses vara är i riskzonen.

Premiärministern kommer att hålla videokonferenser och att använda med sin telefon hemifrån. Regeringen ska under fredagen hålla en videokonferens om virusutbrottet i Kanada.

Trudeau har ställt i planerade möten bland annat med provinsernas guvernörer, men han har talat i telefon både med USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Även det socialdemokratiska oppositionspartiet NDP:s ledare Jagmeet Singh har isolerats eftersom han lider av corona liknande symptom.

De flesta kanadensiska provinser kräver att alla som har varit utomlands isolerar sig själva i 14 dagar.
Bildtext De flesta kanadensiska provinser kräver att alla som har varit utomlands isolerar sig själva i 14 dagar.

Oro för läget i grannlandet USA

Över 140 smittade har bekräftats i Kanada medan en person har avlidit. Kanada har inte drabbats av sådana allvarliga utbrott som grannlandet USA och den västra amerikanska delstaten Washington som gränsar till den kanadensiska provinsen British Columbia.

Washington är den värst drabbade amerikanska delstaten och kanadensarna följer noga med händelserna på andra sidan gränsen.

British Columbias hälsovårdsminister Bonnie Hendry säger att man bör undvika resor utomlands, inklusive USA och att alla som återvänder bör isolera sig själva frivilligt för säkerhets skull.

- Det betyder: inga resor till Disneyland, till Paris, Berlin eller Boise. Alla som beslutar att resa utanför Kanada måste hålla sig borta från jobbet och att isolera sig i fjorton dagar då de har återvänt. Det är de skyldiga andra medborgare, säger Bonnie Hendry.

- Vi har iakttagit vad som händer i Washington och har tät kontakt med våra kolleger där. Det som har blivit klart under det senaste dygnet är att viruset har spridit sig till många, många olika samhällen över hela USA.

Kanadas folkrikaste provins Ontario har stängt alla skolor fram till den 5 april, medan den fransktalande grannprovinsen Québec hör till de provinser som kräver att alla som återvänder från resor utomlands,
isoleras i 14 dagar.

Bland andra Québecs guvernör Francois Legault har bett arrangörer att ställa in alla konserter och tillställningar för över 250 personer.

Den nordamerikanska ishockeyligan NHL, korgbollsligan NBA samt fotbollsligan MSL som har alla lag i Kanada, har suspenderat all verksamhet tills vidare.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln