Kärnkraftverk, vattenverk och energibolag är förberedda på coronapandemin
Coronaviruset sprids i snabbt takt också i Finland. Hur ser man då till att samhällsfunktioner som vattendistribution och energiproduktion fungerar under pandemier ifall personal drabbas?
På Kimitoöns vatten har man gjort upp en krisplan för att se till att deras vattenverk och reningsverk fungerar som normalt. Verkställande direktör Raimo Parikka förklarar att det är viktigt att de alltid är bemannade.
- Det kommer vi förverkliga genom att vi kommer jobba som vi vanligtvis gör under längre helger, det vill säga gör jourpass.
Vid vattenverket kan man tänka sig slopa mindre väsentliga arbetsuppgifter och enbart fokusera på vattenrening och distribution, säger Irina Nordman, direktör för Vattenverket i Åbo.
- Man kan också jobba på hemifrån med hjälp av en bärbar dator. Just nu ligger fokus först och främst på att förhindra en smittospridning, förklarar Nordman.
Det är inte bara vatten som stads- och kommuninvånarna behöver, utan samhället är också beroende av energi i form av el och värme.
Pasi Tuohimaa, kommunikationschef för Industrins kraft, förklarar att det inte finns någon risk att energiproduktionen vid kärnkraftverket Olkiluoto upphör på grund av coronaviruset.
- Elproduktionen har ingenting med virusspridningen att göra. Vi har tänkt igenom hur stor personal vi behöver, så att personalen vid Industrins kraft kan jobba tryggt alla situationer.
Åbo Energi levererar el och värme till 200 000 invånare i Åboland. Försäljningschef Harri Salo förklarar att de inte längre tar emot gäster till delar av den kritiska verksamheten vid energiverket.
- Vi vill se till att alla tjänster fungerar och försäkra oss om att vi ska kunna leverera energi, säger Salo
Han säger att invånarna kan vara lugna eftersom de kommer göra sitt bästa för att sköta sig som man ska.
En del arbetsuppgifter går inte att sköta på distans
Genom att möjliggöra distansarbete och se över personaltillgångar ska det vara möjligt att alltid ha någon på plats för att upprätthålla produktionen. Till en viss nivå kan vattenverkena skötas på distans, men för alla arbetsuppgifter är det här inte möjligt. Till exempel vattenrening måste skötas på plats.
Hur löser bolagen situationer då arbetare som tillhör dessa arbetsuppgifter insjuknar?
Raimo Parikka förklarar att de utgår från att alla inte insjuknar i coronaviruset på precis samma gång och därmed kan alltid någon finnas på plats.
Vattenverket följer ett program som gjorts upp för att förhindra virusspridning.
- Om flera sätts i karantän kan vi lika väl vara här och arbeta, men undvika att göra något som kan utsätta vattenkvaliteten.
Också vid Olkiluoto måste personal vara på plats.
- De som jobbar på kraftverket måste vara på plats för att genomföra sina uppgifter. Men det finns många andra som kan sköta dessa arbetsuppgifter. Vi har gått igenom våra personaltillgångar så att vi alltid har tillräckligt med personal, säger Pasi Tuohimaa.
Åbo energi: Invånarna behöver inte vara oroliga
Ifall situationen eskalerar, kan det hända att invånare blir utan vatten eller elektricitet?
- Rörbrott kan förekomma. men i sådana fall har vi flera entreprenörer som kan reparera dem, säger Irina Nordman vid Åbo Vattenverk.
- Jag tror nog inte att det skulle vara så att alla är sjuka samtidigt, men vi kan köra med minimibemanning, förklarar Raimo Parikka vid Kimitoöns vatten.
- Vi har tänkt igenom allt. Alla arbetar säkert och vi producerar energi, säger Pasi Tuohimaa om arbetet på Olkiluoto.
- Nej, absolut inte, det är vårt jobb att försäkra att vi kan leverera värme och el till Åboland. På vilket sätt och med vilka resurser, måste vi ännu fundera på. Alla kan ändå lita på att vi sköter energidistributionen i Åboland. Vi gör vårt bästa för att elsäkerheten inte störs, intygar Harri Salo vid Åbo Energi.
Artikel korrigerad 13.3.2020 klockan 10:55: Åbo Energi levererar el och värme till 200 00 hushåll i Åboland. Tidigare stod det felaktigt tvåtusen hushåll i Åboland.