Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Börskurserna rasar i Asien efter gårdagens bottennoteringar i USA och Europa

Från 2020
Uppdaterad 13.03.2020 08:39.
Nikkei-indexet på börsen i Tokyo rasade med över tio procent genast på fredag morgon.
Bildtext Nikkei-indexet på börsen i Tokyo rasade med över tio procent genast på fredagsmorgonen.

Börskurserna fortsätter att rasa i Asien efter gårdagens bottennoteringar i New York och London där gårdagen var den värsta börsdagen sedan börskraschen på den så kallade "Svarta måndagen" år 1987.

I Japan föll Nikkei-indexet med över tio procent då börsen i Tokyo öppnade och vid lunchtid var börsen över sju procent på minus. Under den senaste veckan har Tokyobörsen backat med över 17 procent.

Inte ett enda börsnoterat bolag var på plus och kursfallet i Tokyo ser ut att bli det värsta sedan finanskrisen år 2008.

I Australien och Hongkong föll aktiekurserna med över sju procent och i Sydkorea med nästan sju procent genast på morgonen. I Kina föll kurserna på börserna i Shanghai och Shenzhen med över fyra procent.

Det finns så mycket osäkerhet
att ingen riktigt vet hur man ska reagera, om man ska fly eller kämpa

Vid lunchtid hade Han Seng-indexet i Hongkong återhämtat sin något men var ändå nästan sex procent på minus. Kurserna i Shanghai och Shenzen hade vid lunchtid fallit med över 3,3 procent.

Priserna på guld, amerikanska statsobligationer och olja har också fallit och särskilt guldprisets och obligationernas fall är ovanligt eftersom investerare vanligtvis satsar på dem i osäkra tider då aktiekurser rasar.

Dollarn har förstärkts både i Asien och Australien på asiatiska valutors bekostnad.

Kursfallet i Asien var väntat efter gårdagens bottennoteringar i USA och Europa.

Dow Jones och andra aktieindex som S&P 500 samt Nasdaq, föll med över 9.5 procent. Gårdagen var den värsta börsdagen i New York och London sedan den så kallade Svarta måndagen år 1987.

Börsdagen i Frankfurt var till och med värre än under kaoset år 1989 då Berlinmuren föll. Helsingforsbörsen var över tio procent på minus då den stängde.

Trumps katastrofala tal

Den globala börskraschen utlöstes dpå världshälsoorganisationen WHO bekräftade att coronavirusutbrottet är en global pandemi samt det förvärrade läget i USA, som underströks av president Donald Trumps katastrofala tv-tal natten till i går.

Trumps överraskande beslut att begränsa trafiken från Europa och hans osäkra, vaga sätt att hålla ett tal där han undvek många svåra frågor och kom med flera osanningar, verkar ha satt skräck i investerare världen över.

Den amerikanska centralbankens löften att pumpa in miljarder
dollar i form av billiga krediter till företag, har inte heller lugnat stämningarna.

- Det råder en känsla av rädsla och panik, säger börsanalytikern
James Tao i Sydney

- Det här en av de där situationerna då det finns så mycket osäkerhet
att ingen riktigt vet hur man ska reagera, om man ska fly eller kämpa.

Börsen i Sydney var på fredagen som värst åtta procent på minus och den här veckan ser ut att bli den värsta någonsin i Australien.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln