Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Oacceptabelt och oförsvarligt språk” – USA:s fotbollsförbund i hetluften efter att dokument om damlandslaget läckt ut i media, ordförande avgår

Från 2020
USA:s damlandslag protesterade före en match.
Bildtext Damlandslaget protesterade före matchen mot Japan.
Bild: All Over Press

USA:s fotbollsförbund försvarade herrlandslagets högre arvoden genom att kalla deras jobb klart mer krävande. Då röt till och med sponsorerna till – och nu har förbundets ordförande Carlos Cordeiro avgått.

En tre dagar lång kritikstorm har krävt sitt första offer. Carlos Cordeiro meddelade natten till fredag finsk tid – utan att berätta om det för någon kollega i förhand – på Twitter att han lämnar ordförandeposten inom USA:s fotbollsförbund.

Grunden till skandalen är den pågående tvisten om huruvida damlandslagsspelarna i USA är berättigade till lika stora ersättningar som herrlandslagsspelarna.

Frågan blev högaktuell i samband med dam-VM 2019, då bland andra Megan Rapinoe lyfte fram den ojämlika situationen.

För tre dagar sedan läckte förbundets försvar ut i pressen. I sitt försvar konstaterar förbundet bland annat att uppgiften är klart mer krävande för herrspelarna, till exempel för att de möter klart starkare motstånd och att stämningen på bortamatcher kan vara ”fientlig”.

Protesterade i samband med match

Det köpte varken damlandslagets spelare – eller förbundets stora sponsorer.

Då USA mötte Japan i SheBelieves Cup natten till onsdag protesterade laget genom att bära sina tröjor avigt för att dölja förbundets logo under uppvärmningen och fotograferingen innan matchen.

Sponsorer som Coca-Cola, Anheuser Busch – och Volkswagen – har offentligt ställt sig bakom damspelarna.

– Vi är äcklade av förbundets ståndpunkt, skriver den tyska bilkoncernen i ett kraftigt ställningstagande på Twitter.

"Skulle aldrig ha godkänt det"

Enligt Cordeiro ska det ändå bara handla om ett missförstånd. Men det är ändå enligt honom läge att byta ledning inom förbundet nu.

– Förbundet behöver en ny riktning. Språket som användes i rättsdokumentet var oacceptabelt och oförsvarligt, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag hade inte möjligheten att se över texten i sin helhet, men tar ändå fullt ansvar för allt som står där. Hade jag sett formuleringarna skulle jag aldrig ha godkänt texten, tillägger han.

Ärendet behandlas av en federal domstol i Los Angeles. Damlandslagsspelarna yrkar på att förbundet agerar diskriminerande. Spelarna kräver över 66 miljoner amerikanska dollar i skadestånd.

Efter 3–1-segern över Japan talade också Rapinoe ut om situationen.

– Man är inte mindre värd bara för att man är kvinna. Vi är alla skapade jämlika och alla ska ha likadana möjligheter att försöka uppnå våra drömmar, sa hon enligt AP.

Diskussion om artikeln