Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Hjältinnornas historiska kvinnoöden förmedlar hopp, livsglädje och självförtroende

Från 2020
Ungdomsteatern Nya Tadams medlemmar dansar på en teaterscen.
Bild: Emma Småros

Faraoner, flygare, fysiker och många andra lyskraftiga kvinnor lyfts fram ur historien när musiketeaterskolan Nya Tadam uppträder med föreställningen Hjältinnorna på Svenska Teaterns Amos-scen.

I Hjältinnorna presenteras i korta scener ett antal framstående kvinnor i världshistorien av den fjorton personer starka ensemblen – från den kvinnliga faraon Hatshepsut och Frankrikes nationalhelgon Jeanne d’Arc till finländska Fredrika Runeberg och Minna Canth.

Dessa djärva och äventyrliga, geniala och lyskraftiga gestalter har fått stå i skuggan av sina äkta män eller manliga kolleger.

Till exempel Lise Meitners forskningsrön inom kärnfysiken tillskrevs hennes manliga chef.

Piloten Amelia Earhart, som försvann under sitt försök att flyga jorden runt, får ett lyckligt slut på en söderhavsö.

Mellan scenerna uppträder ensemblen med energiska sång- och dansnummer av låtar ur musikaler, samt ballader av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, och Frank Sinatra.

En kvinna i vit klänning sjunger på en scen. Bakom henne står en grupp svartklädda gestalter i en halvcirkel.
Bildtext De historiska scenerna varvas med stämningsfulla livemusiknummer.
Bild: Emma Småros

Stort allvar och stor livsglädje

Hjältinnorna är en medryckande och känslosam scenkonstupplevelse som bygger upp en stämning som på ett särskilt sätt känns både förstärkande och positiv.

Det går inte att undvika en känsla av indignation över hur kvinnor genom historien har skjutits undan och marginaliserats.

Men när ensemblen låter hjältinnorna själva komma till tals i sina egna bevarade ord är det imponerande med vilken värdighet de bär sin orättvisa ställning.

En grupp unga svartklädda kvinnor dansar på en teaterscen. Längst till höger står en kvinna i svart klänning på en stol.
Bildtext Den finländska författaren Minna Canth var inte alls så bister och glädjelös som de gamla fotografierna får henne att se ut.
Bild: Emma Småros

Föreställningen förmedlar också en stark vilja inom ungdomsensemblen att ta plats i världen och stå för sina principer, att vara akut medveten om att världen står vid ett vägskäl, och medveten om sitt eget ansvar för världens framtid.

Vilket är läskigt. Men det är också nödvändigt att unga människor inte finner sig i att stå vid sidlinjerna när så mycket står på spel.

Således finns det ett stort allvar i Hjältinnorna. Därför är det fint att föreställningen också landar i en känsla av hopp, livsglädje och självförtroende.

Nya Tadam är en musikteaterutbildning för ungdomar i åldern 15-22 år. Sedan år 2015 är den ett samarbetsprojekt mellan huvudstadsregionens svenskspråkiga musikinstitut.

Under en tvåårsperiod får eleverna utbildning i drama och scenframställning, dansundervisning, individuella sånglektioner samt undervisning i körsång.

Föreställningen Hjältinnorna är den femte produktionen där Nya Tadam och Svenska Teatern samarbetar.

Svenska Teatern: Hjältinnorna. Text: Kaisa Lundán. Regi: Marika Parkkomäki. På scen: Karin Boström, Dina Fierens, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Felicia Holmén, Jessica Korkman Lopes, Olivia Laaksonen, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Rebecca Nurminen, Jenina Nyström, Anna Rosendal, Juliette Sandström, Bertha Simojoki. Koreografi: Anne Pihlström. Piano, arrangemang: Tuomas J. Turunen. Ljusplanering: Jan-Erik Pihlström. Föreställningen spelar till och med den 14 mars.